Ολοκληρώθηκε την Πέμπτη 11/4/2019 η επίσκεψη 27 μαθητών και μαθητριών και 2 καθηγητριών από το Λύκειο Ambroise Paré  της πόλης Laval της Βορειοδυτικής Γαλλίας στον Πολύγυρο. Η επίσκεψη έγινε σε ανταπόδοση της φιλοξενίας που προσέφεραν την προηγούμενη χρονιά στους μαθητές και τις μαθήτριες του ΓΕΛ Πολυγύρου και στα πλαίσια της αδελφοποίησης της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής με το Δήμο Laval. Τα προγράμματα των ανταλλαγών συντόνισαν από τη γαλλική πλευρά η κ. Isabelle Eymon, φιλόλογος του Λυκείου Ambroise Paré  της Laval και από την ελληνική πλευρά η κ. Χατζηπαντελή Χριστίνα, καθηγήτρια Γαλλικών στο ΓΕΛ Πολυγύρου. Οι Γάλλοι μαθητές και μαθήτριες διέμειναν στον Πολύγυρο από την 4η έως την 11η Απριλίου 2019 και φιλοξενήθηκαν σε οικογένειες μαθητών του ΓΕΛ Πολυγύρου. Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν το Λύκειο Πολυγύρου και να παρακολουθήσουν κάποια μαθήματα, να χορέψουν ελληνικούς χορούς μαζί με  μαθητές και μαθήτριες του ΓΕΛ Πολυγύρου με την καθοδήγηση του Γυμναστή του σχολείου κ. Κάκου Οδυσσέα. Να ξεναγηθούν στην αρχαία Όλυνθο από αρχαιολόγο της Εφορίας Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους. Ακόμα, επισκέφθηκαν τον Ιερό Ναό του Αγίου Στεφάνου στην Αρναία και τη Νεκρόπολη της Ιερισσού ενώ στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αριστοτέλη, παρακολούθησαν ντοκυμαντέρ για το Άγιο Όρος.
Επιπλέον, μετά από ξενάγηση στα βασικά αξιοθέατα στη Θεσσαλονίκη, επισκέφθηκαν τα Συμμαχικά  Νεκροταφεία Ζέιτελνικ και την έκθεση “Souvenirs de Salonique” που πραγματοποιείται στο Γαλλικό Ινστιτούτο. Στον Πολύγυρο, οι γάλλοι μαθητές έγιναν δεκτοί στο Δημαρχείο Πολυγύρου όπου αφού συνομίλησαν με τον Αντιδήμαρχο κ. Βορδό και την πρόεδρο της σχολικής επιτροπής Δ.Ε. κ. Ζούνη τους προσφέρθηκαν αναμνηστικά δώρα. Επίσης, επισκέφθηκαν την έκθεση της αρχαιολογικής συλλογής Λαμπρόπουλου στο Αρχαιολογικό Μουσείο, συμμετείχαν σε δράσεις για τα παιδιά του δημοτικού στη Δημοτική Βιβλιοθήκη και δώρισαν παιδικά γαλλικά βιβλία στο 1ο Δημοτικό Σχολείο, όπου τους υποδέχθηκαν μαθητές και μαθήτριες των Ε και ΣΤ τάξεων του σχολείου που διδάσκονται την γαλλική γλώσσα.
Την τελευταία ημέρα έγινε η αποχαιρετιστήρια εκδήλωση στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής, που οργανώθηκε με πρωτοβούλια του Αντιπεριφερειάρχη Χαλκιδικής κ. Ιωάννη Γιώργου καθώς η Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής στηρίζει έμπρακτα εδώ και χρόνια τις ανταλλαγές νέων μεταξύ των δύο πλευρών. Στην εκδήλωση  παραβρέθηκαν εκτός από τους μαθητές και τις υπεύθυνες εκπαιδευτικούς, ο πρόξενος της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη και Διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης κ. Philippe Ray, η υπεύθυνη επικοινωνίας του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης κ. Σπυροπούλου, ο πρώην νομάρχης κ. Βασιλάκης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Laval-Grèce κ. Maillard και η αντιπρόεδρος κ. Apchain, ο Αντιδήμαρχος κ. Βορδός, η πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Δ.Ε. κ. Ζούνη, η συντονίστρια εκπαιδευτικού έργου γαλλικής γλώσσας κ. Κωφίδου και η Διευθύντρια του ΓΕΛ Πολυγύρου κ. Ρηγοπούλου. Η συνολική αποτίμηση ήταν πολύ θετική. Οι φιλοξενούμενοι εντυπωσιάστηκαν από την ελληνική φιλοξενία και οι μαθητές και οι μαθήτριες του σχολείου μας δήλωσαν ότι αποκόμισαν πολύ σημαντικές εμπειρίες φιλίας και γνώσεων από την ανταλλαγή.