Συναγερμός σήμανε στο ΑΤΑ και οι Σειρήνες  της Αεράμυνας άρχισαν να χτυπούν  δαιμονισμένα …Στο αέρα εντοπίστηκαν 14 Τούρκικα Μαχητικά και στην Θάλασσα  4 Τούρκικες Φρεγάτες  και 4 Τορπιλάκατους !

Το ΑΤΑ απογείωσε  οπλισμένα μέχρι τα μπούνια  4 F-16 και τα έστειλε στην Περιοχή έτοιμα για όλα τα ενδεχόμενα ,ενώ το Ναυτικό μας είχε προωθήσει  Πυραυλάκατους  σε Ρόδο και Καστελόριζο !

Οι Δυνάμεις της νήσου 95 ΑΔΤΕ Ρόδου παρακολουθούσαν την κάθε κίνηση των Τούρκικων  Μαχητικών που έπαιζαν μεταξύ τους το  παιχνίδι του Επιτιθέμενου  και του Αμυνόμενου !

Συγκεκριμένα  2 σχηματισμοί Τούρκικων Μαχητικών αποτελούμενα ο 10ς απο μια τετράδα F-4 και 6 F-16 μπήκαν πρώτα στο FIR Λευκωσίας και κινήθηκαν έπειτα προς τη νήσο Μεγίστη !

Από την βόρεια πλευρά της νήσου Ρόδου   20ς Σχηματισμός και το αεροδρόμιο του DALAMAN  το μεσημέρι ,μπήκαν μια τετράδα F-16 και ακολούθησαν άλλα δύο σε ρόλο προστασίας ….ΤΑ ελληνικά μαχητικά  που απογειώθηκαν απο το Καστέλι ,αναχαίτισαν αμέσως τα Οπλισμένα Τούρκικα που δεν αντέδρασαν και έφυγαν απο την περιοχή !

Ο Δεύτερος σχηματισμός που είχε και αυτός ένα ζεύγος Οπλισμένων F-16 αναχαιτίστηκε από Ελληνικά F-16 που έφτασαν στην περιοχή απο τη Σούδα !

Το Πολεμικό Ναυτικό της Ελλάδος  παρακολουθεί τις Κινήσεις της Τουρκικής Αρμάδας ενώ πληροφορίες κάνουν λόγο οτι στην περιοχή έχει και Υποβρύχια !

Η Άσκηση των Τούρκων για αποκλεισμό της νήσου Μεγίστης βρίσκεται  σε πλήρη εξέλιξη …Ενώ οι δυνάμεις της νήσου είναι σε ετοιμότητα και παρακολουθούν τα πάντα !

Χαρακτηριστικά να αναφέρουμε οτι μπήκαν από το FIR Λευκωσίας στα Κατεχόμενα και απο εκεί ξεχύθηκαν προς την Μεγίστη …Η Άσκηση δεν είναι τυχαία ,αλλά αποτελεί ένα από τα Σχέδια των Τούρκων για αποκλεισμό της Μεγίστης με Αεροναυτικές Δυνάμεις !

Τι αναφέρει το ΓΕΕΘΑ!

ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ Κ.Ε.Κ. ΣΤΟ F.I.R. ΑΘΗΝΩΝ – ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ Ε.Ε.Χ. ΤΗΝ 13η ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2017

ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ        :     6 (5×2 F-16 & 1×4 F-4)

ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ     :     –

ΣΥΝΟΛΟ Α/Φ         :     14
ΟΠΛΙΣΜΕΝΑ          :      4

ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ         :      6

ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ        :      5
ΕΜΠΛΟΚΕΣ           :     –

ΠΕΡΙΟΧΗ               :   ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΑΙΓΑΙΟ

Τα ανωτέρω α/φ αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική.

veteranos