Συγκέντρωση στην πλατεία Ελευθερίας και πορεία στους κεντρικούς δρόμους της  πόλης πραγματοποίησαν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ σήμερα Τρίτη 20 Μάρτη.

Στην ομιλία της η πρόεδρος της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Ν. Ξάνθης Γιώτα Ρόιδου ανέφερε:

 

«Η σημερινή μας κινητοποίηση για τις ΣΣΕ είναι η απόφασή μας να παλέψουμε για να υπερασπιστούμε τη ζωή μας απέναντι στη μεγαλοεργοδοσία, τα άθλια μεροκάματα, το κλέψιμο της Ασφάλισης, τη χειροτέρευση των όρων δουλειάς και ασφάλειας, για την προστασία της υγείας μας.

Είναι η απάντησή μας στην κυβέρνηση και τα παραμύθια της, που έχει εξοπλίσει τη μεγαλοεργοδοσία με εκατοντάδες αντεργατικούς νόμους, που αρνείται να πάρει μέτρα για την προστασία των ανέργων.

Που στα λόγια καθησυχάζει, υπόσχεται, αλλά στην πράξη το μόνο που την ενδιαφέρει είναι πώς θα εξασφαλίσει τα συμφέροντα των λίγων, πώς θα διασφαλίσει συνθήκες με εργάτες φθηνούς, με φθηνή ασφάλιση για να έρθουν οι περιβόητες “επενδύσεις” που θα ανοίξουν τις δουλειές.

Είμαστε εδώ, στο δρόμο του αγώνα, γιατί τώρα έχουμε περισσότερη πείρα, μπορούμε να καταλάβουμε περισσότερα. Γιατί γνωρίζουμε από πρώτο χέρι, μέσα στους χώρους δουλειάς, τι εννοούν κυβέρνηση και αφεντικά όταν μιλάνε για ανάπτυξη που για να μας μπερδέψουν τη βαφτίζουν “δίκαιη”.

Δίκαιη” ανάπτυξη και εργάτες που δουλεύουν χωρίς συλλογικές συμβάσεις.

Δίκαιη” ανάπτυξη με τις τράπεζες, τις εφορίες να αρπάζουν τα σπίτια των εργατών, δεν μπορεί να υπάρξει.

Δίκαιη” ανάπτυξη με εργασία-λάστιχο, με εντατικοποίηση στους χώρους δουλειάς, δεν γίνεται να υπάρξει.

Δίκαιη” ανάπτυξη με περιορισμό του δικαιώματος στην απεργία και κατασταλτικά μέτρα σε όσους αγωνίζονται για τις ανάγκες τους, δεν γίνεται να υπάρξει.

Δίκαιη” ανάπτυξη με εκατοντάδες σακατεμένους και δεκάδες νεκρούς στους χώρους δουλειάς, δεν μπορεί να υπάρξει…..

Δεν είμαστε διατεθειμένοι να ζήσουμε σαν σκλάβοι για να συνεχίσουν να αυγαταίνουν και άλλο τα κέρδη τους οι μεγαλοεπιχειρηματίες.

Παλεύουμε για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας, για ανάπτυξη σε όφελος των εργαζομένων, για κατάργηση της εκμετάλλευσης.

 

Αγωνιζόμαστε για:

► Μόνιμη σταθερή εργασία για όλους, με Συλλογική Σύμβαση, 7ωρο – 5ήμερο – 35ωρο, Κοινωνική Ασφάλιση, προστασία στη δουλειά.

► ΥΠΟΓΡΑΦΗ Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης και επαναφορά με νόμο στα 751 ευρώ για όσους αμείβονται με το βασικό μισθό, ως ελάχιστη βάση για αυξήσεις στους κατώτατους μισθούς. Κατώτερο μεροκάματο στα 33,57 ευρώ.

► Να καταργηθεί με νόμο το αίσχος των άθλιων μισθών πείνας, των 586 και 511 ευρώ και κανένας εργαζόμενος να μη βρίσκεται κάτω από τα 751 ευρώ.

► Επαναφορά των κλαδικών συμβάσεων.

► Να καταργηθούν άμεσα όλοι οι αντεργατικοί νόμοι που τσακίζουν τις Συλλογικές Συμβάσεις. Καθολική ισχύς και υποχρεωτικότητα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Εφαρμογή της μετενέργειας μέχρι την υπογραφή νέας ΣΣΕ χωρίς κανένα χρονικό περιορισμό.

► Επαναφορά των μισθών στα προ κρίσης επίπεδα στο Δημόσιο με αυξήσεις στους μισθούς, κάλυψη των απωλειών, επαναφορά του 13ου και του 14ου μισθού.

► Kανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη! Απαγόρευση πλειστηριασμών για την εργατική – λαϊκή οικογένεια.

 

Ανυποχώρητα στον αγώνα για να γίνει πράξη το δίκιο του εργάτη.

Συνεχίζουμε με σιγουριά ότι θα μετρήσουμε αποτελέσματα και νίκες.»