Χ. Μέτιος: «Θα είμαι υποψήφιος εκ νέου»

Στην συνέντευξη που παραχώρησε ο Περιφερειάρχης Χ. Μέτιος στον παρόντα χρόνο, καταγράφηκε η αγωνία του για το δεύτερο υποψήφιο σχήμα που είναι στα σκαριά και προέρχεται από την ΝΔ. Αυτός, πιθανολογούμε ότι είναι και ο λόγος που ο Χ. Μέτιος αποφάσισε να ανοίξει τα χαρτιά του, έχοντας σαν «δεδομένο» ότι θα πάρει αυτός το χρίσμα από την ΝΔ.

Αναλυτικά η συνέντευξη:

«Οφείλω να είμαι υποψήφιος για να φέρω εις πέρας το έργο που έχω αναλάβει απέναντι στον τόπο» – «Ένα δεύτερο ψηφοδέλτιο από το χώρο της ΝΔ στις προσεχείς εκλογές δεν πρόκειται να πείσει» – «Δεν θέλω να ανακοινώνω προθέσεις αλλά έργα όταν αυτά έχουν δρομολογηθεί»

Την πρώτη του συνολική συνέντευξη, επί των ανοιχτών ζητημάτων της Περιφέρειας ΑΜ-Θ και της Ροδόπης ειδικότερα, από την ανάληψη των καθηκόντων του, τον Οκτώβρη του 2016 έδωσε ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος, μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm».
 
Ενάμιση χρόνο μετά την εκλογή του στη θέση του Περιφερειάρχη, αλλά και του επικεφαλής της παράταξης «Περιφερειακή Αναγέννηση» ο κ. Μέτιος μίλησε για όλα όσα αφορούν τα επόμενα σχέδιά του, παρουσίασε αναλυτικά το σύνολο του προγραμματισμού του για την Περιφέρεια ΑΜ-Θ σε καίριους τομείς της καθημερινότητας των πολιτών, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο πολιτικό του μέλλον, τις ενδοπαραταξιακές έριδες που αντιμετώπισε αλλά και στην κριτική που του ασκείται στον δημόσιο και όχι μόνο λόγο.
 
Ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ ανακοίνωσε έργα συντηρήσεων και υποδομών σε όλο το μήκος και το πλάτος του νομού Ροδόπης άνω των 44.000.000 ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και το ΕΣΠΑ, η δημοπράτηση των οποίων αναμένεται εντός του τρέχοντος και εντός του επόμενου έτους, μέτρα στήριξης του πρωτογενούς τομέα, σχολίασε τα ανοιχτά και άλυτα ζητήματα όπως η Γέφυρα Κομψάτου, η καταπολέμηση των κουνουπιών, το έργο του φυσικού αερίου και το Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής και έδωσε τις δικές του απαντήσεις σε ό,τι αφορά τις πολιτικές του βλέψεις, τη στήριξη από τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη καθώς και τα σενάρια εκείνα που θέλουν δεύτερο ψηφοδέλτιο από τη δεξιά παράταξη στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.
 
Ο λόγος στον ίδιο…
 
ΠτΘ: κ. Μέτιο δίνεται σήμερα την πρώτη συνολική συνέντευξή σας, ενάμιση χρόνο μετά την εκλογή σας, τον Οκτώβριο του 2016. Γιατί αφήσατε αυτό τον χρόνο να μεσολαβήσει και γιατί επιλέγετε τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή να μιλήσετε;
Χ.Μ.: 
Έχω βγει σε αρκετά μέσα στο σύνολο των Περιφερειακών Ενοτήτων είτε για θέματα επικαιρότητας είτε για συγκεκριμένα έργα και με τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την ανάληψη των καθηκόντων μου, παρουσίασα στο διοικητήριο της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης, στην αίθουσα που συνεδριάζει το περιφερειακό συμβούλιο, το σχέδιο της διοίκησής μου για την ανάπτυξη της περιφέρειας. Ένα σχέδιο που βασίστηκε στο έργο του Γιώργου Παυλίδη, το οποίο όμως εμπλουτίσαμε, με νέες δράσεις και έργα, που προέκυψαν μετά από πολλές συσκέψεις, επισκέψεις, συναντήσεις με φορείς και πολίτες και κρίναμε απαραίτητο ότι πρέπει να ενσωματωθούν. Παρουσιάσαμε λοιπόν ένα σχέδιο που περιλαμβάνει, όπως ανακοινώσαμε τότε 159 συγκεκριμένα σημεία, δράσεις και έργα, την πρόοδο των οποίων δεσμεύτηκα ότι θα παρουσιάζω με την συμπλήρωση κάθε έτους. Από εκείνη τη στιγμή και μετά, έπρεπε αυτά να ενσωματωθούν στο ετήσιο πρόγραμμα δράσης, στον προϋπολογισμό της περιφέρειας όπου έγιναν τροποποιήσεις. Θεωρώ ότι τώρα που έχουν συνταχθεί, είναι έτοιμα όλα τα τεχνικά δελτία των έργων που έχουμε αναφέρει και που θα αναφερθούμε και στη συνέχεια, είναι η στιγμή κατάλληλη να γίνουν και κάποιες ανακοινώσεις. Είναι απόφασή μου να μην ανακοινώνω προθέσεις. Θέλω να ανακοινώνω και θα ανακοινώνω έργα όταν αυτά θα έχουν δρομολογηθεί, τουλάχιστον έχουν κάνει ένα πρώτο σημαντικό βήμα.

 
ΠτΘ: Από την προηγούμενη εβδομάδα έχουν δρομολογηθεί και οι εκλογές τον Μάιο του 2019. Αυτό σημαίνει μήπως ότι βρίσκεστε και σε προεκλογική ετοιμότητα;
Χ.Μ.: 
Οι θέσεις αυτές είναι θέσεις ευθύνης και θέσεις δουλειάς. Δεν πιστεύω ότι η πολιτική είναι λόγια. Η πολιτική είναι αποφάσεις. Αυτές οι αποφάσεις όμως για να ανακοινωθούν και γίνουν γνωστές στους πολίτες, οι οποίοι θα τις κρίνουν  ─πρόσωπα, προτάσεις και προγράμματα─  πρέπει να δρομολογηθούν και να γίνουν έργα. Αυτό είναι μία σύνθετη διαδικασία. Δεν μπορείς από τη μία μέρα στην άλλη η ιδέα να μετουσιωθεί σε έργο.  Από τη σύλληψη της ιδέας μέχρι να ετοιμαστεί ένας φάκελος, να βρεθεί χρηματοδότηση, να ετοιμαστεί το τεχνικό δελτίο, να εξετάσουμε όλες τις παραμέτρους, να παρθούν οι αποφάσεις για ενταχθούν αυτά στο ετήσιο πρόγραμμα δράσης, στον προϋπολογισμό, απαιτεί μια διαδικασία. Δεν είναι τόσο εύκολο, όταν όμως αυτά θα δρομολογηθούν, τότε θα έχετε ανακοινώσεις από μένα για έργα. 

Έργα συντηρήσεων του οδικού δικτύου της Βόρειας Ροδόπης συνολικού κόστους 11.740.000 

ΠτΘ: Εφόσον λοιπόν ήγγικεν η ώρα των ανακοινώσεων, σημαίνει ότι υπάρχουν έργα που έχουν ωριμάσει και είστε σε θέση να ανακοινώσετε. Ποια είναι η βασική σας προτεραιότητα σε ό,τι αφορά την Ροδόπη;
Χ.Μ.: 
Το βασικό έργο της Περιφέρειας είναι οι συντηρήσεις οδών, δρόμων, κτιρίων, αλλά και συντηρήσεις οδοφωτισμού, καθαρισμού ρεμάτων,  αλλά και σημαντικές υποδομές. Διαθέτουμε λοιπόν σημαντικούς πόρους για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτά τα θέματα στο σύνολο της Περιφέρειας. Πιο εξειδικευμένα όμως για την Ροδόπη το οδικό δίκτυο της οποίας έχει αρκετά προβλήματα, έχουν δρομολογηθεί έργα άνω των 6 εκατ. ευρώ. 

Πρόσβαση στη μοναστική πολιτεία του Παπικίου Όρους 

Αρχικά μέσα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και το ΕΣΠΑ διαθέτουμε 2.750.000 € για την συντήρηση του δρόμου Πανεπιστημιούπολη – Κάλχας – Γρατινή – Δοκός – Φιλλύρα – Αρριανά η δημοπράτηση του οποίου με βάση την εκτίμηση της υπηρεσίας, θα γίνει το αργότερο στις αρχές του 2019. Αντίστοιχα έως τις αρχές του 2019 εκτιμούμε ότι θα γίνει η δημοπράτηση του έργου  προϋπολογισμού 1.600.000 ευρώ που αφορά στην ασφαλτόστρωση και την κατασκευή τεχνικών του δρόμου προς το Παπίκιο, δηλαδή του δρόμου Σώστη – Μονή Μάξιμου Καυσοκαλυβίτου – Κερασιά. Διαθέτουμε επίσης 1.200.000 ευρώ για τη συντήρηση – βελτίωση βατότητας του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου,  έργο το οποίο έχει δημοπρατηθεί και υπολογίζουμε την υπογραφή της σύμβασης τον Οκτώβριο του 2018, ενώ εν εξελίξει βρίσκονται και 5 μικρότερα έργα προϋπολογισμού 600.000 ευρώ που αφορούν συντηρήσεις σε διάφορα σημεία του οδικού δικτύου της Ροδόπης όπως Ξυλαγανή, Ίμερο, Θρυλόριο, Ανθοχώρι, Καλυντήριο, Οργάνη και Σκάλωμα. 

Κατασκευή γέφυρας στο Λίσσο στο ύψος των Αρριανών και αναμόρφωση των ιρλανδικών διαβάσεων  για συνεχή κυκλοφορία όλη την διάρκεια του χρόνου 

Πιο εξειδικευμένα σε ό,τι αφορά το βόρειο τμήμα της Ροδόπης διαθέτουμε 2.250.000 ευρώ από το ΠΔΕ για την κατασκευή 3 νέων ιρλανδικών διαβάσεων στον δρόμο Πανεπιστημιούπολη – Κάλχας – Γρατινή – Δοκός – Φιλλύρα-Αρριανά στα σημεία του Βοσβόζη (Ήφαιστος), στο Αμυγδαλόρεμα(Γρατινή) και στο Ποντικόρεμα (Αρριανά) η δημοπράτηση των οποίων θα γίνει το αργότερο στα τέλη του 2018 και στις αρχές του 2019.
 
Παράλληλα δίνουμε 5.000.000 ευρώ από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας για την κατασκευή γέφυρας στον ποταμό Λίσσο στον ίδιο δρόμο στο ύψος των Αρριανών, η δημοπράτηση του οποίου επίσης θα γίνει μέσα στο 2018. Ο δρόμος αυτός, που τέμνεται από 6 ποτάμια με ιρλανδικές διαβάσεις, έκλεινε τους μισούς μήνες του χρόνου λόγω πλημμυρών. Οι 2 από τις 6 διαβάσεις, στους οικισμούς Κάλχα και Δοκό, έχουν ήδη ολοκληρωθεί, ενώ με τη δημοπράτηση και των υπόλοιπων 4 που ανέφερα, δηλαδή τις διαβάσεις στον Ήφαιστο, στη Γρατινή και στα Αρριανά, καθώς και τη γέφυρα στον ποταμό Λίσσο πάλι κοντά στα Αρριανά, λύνεται το χρόνιο πρόβλημα της διακοπής της κυκλοφορίας λόγω βροχοπτώσεων το χειμώνα στο βόρειο οδικό δίκτυο της Ροδόπης.
 
Η κατασκευή των νέων διαβάσεων και της γέφυρας, μαζί με τα έργα συντηρήσεων που αφορούν στον ίδιο δρόμο από την Πανεπιστημιούπολη μέχρι τα Αρριανά, συνολικού κόστους 11.740.000 €, σημαίνει ότι επιτέλους αυτός ο δρόμος που εξυπηρετεί το βόρειο τμήμα της ΠΕ Ροδόπης θα παραμένει ανοικτός και ασφαλής 12 μήνες το χρόνο. 

Ανακατασκευή της γέφυρας Κοσμίου και ποδηλατόδρομος που συνδέει Κομοτηνή με Κόσμιο 

Για τη βελτίωση των υποδομών και την οδική ασφάλεια στο νότιο τμήμα της Ροδόπης (ασφαλτοστρώσεις, διαγραμμίσεις, σήμανση κτλ.) δίνουμε από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας 2.500.000 ευρώ. Οι παρεμβάσεις μας αφορούν από τον κόμβο Υφαντών μέχρι το 5ο χιλιόμετρο δυτικά της Κομοτηνής,  από τη Σχολή Αστυφυλάκων μέχρι τον κόμβο Αιγείρου, στο δρόμο μέσα στον οικισμό Πόρπης,  στον κόμβο Μέσης-Γλυφάδας και στον δρόμο Κομοτηνή – Παραλία Μαρώνειας και σε όλους τους κόμβους από το Κόσμιο μέχρι την παραλία της Μαρώνειας. Αυτό είναι έργο που θα δημοπρατηθεί μέσα στο 2018 και το οποίο αναμένεται να ακολουθήσει, στις αρχές του 2019, η δημοπράτηση της ανακατασκευής της γέφυρας του Κοσμίου και η κατασκευή ποδηλατοδρόμου που θα συνδέει την Κομοτηνή με το Κόσμιο.
 
Τέλος έχουμε προγραμματίσει ένα ποσό της τάξεως των 5.000.000 ευρώ από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας για την ανακατασκευή του επαρχιακού δρόμου Ίασμος-Κοπτερό και έτσι βελτιώνουμε την οδική ασφάλεια στο δυτικό τμήμα της Ροδόπης. Η δημοπράτηση του έργου θα γίνει στις αρχές 2019. 

Η οδική ενοποίηση του παραλιακού μετώπου της Ανατολικής Ροδόπης 

ΠτΘ: Με το παραλιακό μέτωπο της Ροδόπης τι θα γίνει; Βρίσκεται στα άμεσα σχέδιά σας;
Χ.Μ.: 
Το σημαντικότερο έργο όλων είναι ότι δίνουμε 14.000.000 ευρώ από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας για τη βελτίωση του δρόμου Μαρώνεια – Παραλία Πετρωτών – όρια Ν. Έβρου, η δημοπράτηση του οποίου θα γίνει στα τέλη 2018 με αρχές 2019.

Με το έργο αυτό, ενοποιείται οδικά το παραλιακό μέτωπο της ανατολικής Ροδόπης και  έτσι θα μπορέσουμε επιτέλους να έχουμε πρόσβαση και να γνωρίσουμε ένα από τα πιο όμορφα μέρη της Περιφέρειάς μας, το οποίο μας είναι ουσιαστικά άγνωστο.  Το γεγονός αυτό θα έχει πολύ σημαντικά οφέλη για τον τουρισμό και τη συνολική αξιοποίηση της περιοχής. Αν συνυπολογίσουμε και την κατασκευή της νέας ιρλανδικής διάβασης στην Αγία Μαρίνα Ιμέρου, έργο της τάξεως του 1.700.000 ευρώ, που θα δημοπρατηθεί στις αρχές του 2019 ενοποιούμε το παραλιακό μέτωπο ολόκληρου του νομού. 

Στον  πρωτογενή τομέα, υποδομές για τη στήριξη της παραγωγής, για πρώτη φορά ταμιευτήρες και λιμνοδεξαμενές σε διάφορα σημεία του νομού, αλλά και  δημιουργία  Αγροδιατροφικής Σύμπραξης 

ΠτΘ: Στον πολύπαθο, σε ό,τι αφορά την περιοχή μας, πρωτογενή τομέα, οι παραγωγοί της οποίας «θρηνούν» τη φετινή σοδειά, τι προβλέπεται;
Χ.Μ.: 
Για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα διαθέτουμε 1.000.000 ευρώ για την κατασκευή μικρών εγγειοβελτιωτικών έργων όπως γεωτρήσεις και δίκτυα άρδευσης σε συνεργασία με τους Δήμους και άλλο 1.000.000 ευρώ για πρώτη φορά για την κατασκευή ταμιευτήρων και λιμνοδεξαμενών σε διάφορα σημεία του νομού, μαζί με τους Δήμους. Οι μελέτες για τις δύο πρώτες θέσεις θα είναι έτοιμες τον Σεπτέμβριο του 2018 και θα προχωρήσουμε στη δημοπράτησή τους. Ταυτόχρονα, διαθέτουμε 1.400.000 ευρώ για μελέτες δικτύων άρδευσης στα φράγματα Ασκητών και Γρατινής, ενώ 650.000 ευρώ θα διατεθούν για τη μελέτη διευθέτησης-οριοθέτησης της λίμνης Βιστωνίδας.

Έχουν προγραμματιστεί μικρά έργα όπως η κατασκευή ποτιστρών, δεξαμενών, παγιδών συγκράτησης κτλ. και πάλι σε συνεργασία με τους Δήμους, για τη στήριξη της κτηνοτροφίας, με ένα ποσό 600.000 ευρώ, ενώ είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω πως έχουμε διαθέσει ένα ποσό των 30.000 ευρώ για τη μελέτη ενός μικρού σφαγείου θρησκευτικής σφαγής ζώων κατά το μουσουλμανικό τυπικό στο Δήμο Αρριανών.
 
Υλοποιούμε το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης και διαθέτουμε 28.271.500 ευρώ για το Πρόγραμμα Νέων Αγροτών, στο οποίο εντάσσονται  1482 αγρότες από όλη την Περιφέρεια από τους οποίους 393 στη Ροδόπη και στις 29 Αυγούστου ολοκληρώνεται η διαδικασία κατάθεσης φακέλων για τα Σχέδια Βελτίωσης προϋπολογισμού περίπου 27.000.000 ευρώ. Τέλος, ξεκίνησε η διαδικασία για τη δημιουργία της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης. Η Σύμπραξη αυτή, που θα έχει τη μορφή Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας, θα αναλάβει να καταγράψει, να ομαδοποιήσει και να προωθήσει τα τοπικά μας προϊόντα σε νέες αγορές του εξωτερικού. 

Σχέδιο καταπολέμησης των κουνουπιών σε βάθος τριετίας του οποίου τον σχεδιασμό εφέτος ανέτρεψαν οι βροχοπτώσεις 

ΠτΘ: Το ζήτημα της καταπολέμησης των κουνουπιών βρίσκεται εκ νέου στην επικαιρότητα, λόγω της γιγάντωσης του φαινομένου. Τι πήγε λάθος φέτος και ποιες είναι οι κινήσεις που έχετε κάνει για την καταπολέμησή του;
Χ.Μ.:
 Με απόφασή μας σχεδιάσαμε την αντιμετώπιση του φαινομένου σε βάθος τριετίας και διαθέσαμε πάνω από 7 εκατομμύρια για την τριετία 2017-2019. Αυτό ήταν απόφαση της δικής μας διοίκησης. Πετύχαμε έτσι και σημαντική εξοικονόμηση πόρων, αλλά είχαμε τη δυνατότητα να επεμβαίνουμε και ταχύτερα και σε πιο πολλά σημεία. Η καταπολέμηση των κουνουπιών είναι ένα δύσκολο εγχείρημα, που απαιτεί το συντονισμό όλων, αλλά έχουν γίνει σημαντικά βήματα. Συντονιζόμαστε με τους δήμους, έχουν γίνει καταγραφές όλων των σημείων που έχουν στάσιμα νερά και γίνονται ψεκασμοί.  Το 2017, η πρώτη χρονιά του τριετούς αυτού προγράμματος, πήγε σχετικά καλά. Φέτος  ξεκινήσαμε καλά  και πολύ έγκαιρα, ήδη από τον Απρίλιο και είδαμε καλά αποτελέσματα. Στη συνέχεια όμως υπήρχαν παρατεταμένες και έντονες βροχοπτώσεις και αμέσως μετά σημαντική αύξηση της θερμοκρασίας. Οι ψεκασμοί δεν μπορούν να γίνονται όταν έχουμε βροχές, μπόρες και ανέμους γιατί δεν μπορεί να πετάξει το ελικόπτερο. Επομένως οι παρατεταμένες βροχοπτώσεις δεν επέτρεψαν να υλοποιηθεί το πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών, όπως είχε σχεδιαστεί. Η υψηλή θερμοκρασία πολλαπλασίασε τα κουνούπια, κάτι για το οποίο ενημερώσαμε με δελτίο τύπου τους πολίτες, ενώ αμέσως μετά εντατικοποιήσαμε τους ψεκασμούς. Το περασμένο Σαββατοκύριακο λόγω των καιρικών συνθηκών δεν μπόρεσε να πετάξει στις περιοχές του Φαναρίου, της Χρυσούπολης και της Κεραμωτής. Με την εντατικοποίηση των ψεκασμών αν δεν υπάρξουν νέες βροχοπτώσεις μεγάλης διάρκειας, θα έχουμε σταδιακή και ουσιαστική μείωση των κουνουπιών.

 
ΠτΘ: Γιατί δεν έχει ξεκινήσει το εξαιρετικά σημαντικό έργο Παυλίδη για τη χρήση φυσικού αερίου σε πέντε πρωτεύουσες της ΑΜ-Θ; Σταματήσαμε πλέον παρότι η φτωχότερη περιφέρεια σε κατά κεφαλήν εισόδημα να διεκδικούμε την ώρα μάλιστα που βρίσκονται εν εξελίξει έργα όπως η κατασκευή του αγωγού ΤΑΡ;
Χ.Μ.:
 Φυσικά και δεν σταματήσαμε να το διεκδικούμε, αλλά η διέλευση των αγωγών δεν έχει να κάνει με το έργο αυτό καθ’ αυτό. Διαθέτουμε 32 εκατομμύρια ευρώ από το ΕΣΠΑ για να συνδεθούν με φυσικό αέριο οι έξι μεγάλες πόλεις της περιφέρειάς μας,  οι πέντε πρωτεύουσες και η Ορεστιάδα. Έτσι θα έχουν τη δυνατότητα επιχειρήσεις και νοικοκυριά  να έχουν φτηνή ενέργεια. Τελικός δικαιούχος για το έργο αυτό είναι η ΔΕΔΔΑ, η Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Διανομής  Αερίων. Είναι δημόσια επιχείρηση η οποία θα κατασκευάσει το έργο και μάλιστα παρόμοιο έργο θα κατασκευάσει και στη Στερεά Ελλάδα και στην Κεντρική Μακεδονία.  Είναι οι τρεις περιφέρειες που είναι αυτή τη στιγμή πιο μπροστά από άλλες. Υπήρξαν προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζονται εδώ και καιρό, γίνονται τακτικές συναντήσεις, εγώ έχω τακτική  επικοινωνία με τον κ. Τερζόπουλο, Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΔΔΑ, όμως υπάρχουν ακόμα εκκρεμότητες.  Η εκτίμησή μου είναι ότι φέτος θα έχουμε την αίτηση.  Θα με προβλημάτιζε αν άλλες περιφέρειες προχωρούσαν νωρίτερα. 

«Το Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής είναι προσωπικό μου στοίχημα» 

ΠτΘ: Το «μαλακό σας υπογάστριο» στη Ροδόπη είναι το Μέγαρο Μουσικής. Τελικά στο μέτωπο αυτό μήπως ολοκληρωτικά αποτύχατε καθότι το Μέγαρο δεν λειτουργεί…
Χ.Μ.: 
 Όταν ανέλαβα περιφερειάρχης αποφάσισα να παραμείνω στην Αναπτυξιακή επειδή ήταν το Μέγαρο. Οι ευθύνες και οι υποχρεώσεις είναι τόσες πολλές αλλά εξακολουθώ να θεωρώ ότι  αυτό είναι δικό μου στοίχημα. Τα είπα αυτά στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Καταλαβαίνω ότι η κριτική και η αντιπολίτευση πιέζει και ο κόσμος αγωνιά και θέλει να ξεκινήσει η λειτουργία του Μεγάρου Μουσικής, αλλά θα έχω πολύ σύντομα συγκεκριμένες ανακοινώσεις. 

«Υπήρξα πάντα παρών στους αγώνες» 

ΠτΘ: Το 2019 θα έχουμε εκλογές και στο κομμάτι της αυτοδιοίκησης. Πάρα πολύ έντονη είναι η φημολογία σε ό,τι αφορά τους δήμους και την περιφέρεια, και στην περιοχή μας σχετικά με την επόμενη μέρα αυτής. Θα είστε εκ νέου υποψήφιος;
Χ.Μ.: 
Θα είμαι υποψήφιος. Οφείλω να είμαι υποψήφιος για να φέρω εις πέρας το έργο που έχω αναλάβει απέναντι στον τόπο, απέναντι στους πολίτες, και στην παράταξη της «Περιφερειακής Αναγέννησης». Στην πολιτική μου διαδρομή υπήρξα πάντα παρών στους αγώνες. 

«Έχει ξεκινήσει η διαδικασία ενίσχυσης του ψηφοδελτίου της Περιφερειακής Αναγέννησης» 

ΠτΘ: Υπάρχει και μια αγωνία όμως σε ό,τι αφορά τους ανθρώπους που θα σταθούν στο πλευρό σας. Ειδικά γιατί με την ανάληψη των καθηκόντων σας είδαμε πολλές αποχωρήσεις, ενδοπαραταξιακά μέτωπα κ.ο.κ.  Είστε έτοιμος, ως προς το κομμάτι των συνεργατών σας για τις εκλογές;
Χ.Μ.: 
Το επιτελείο θα φανεί και από το αν και όσα παρουσιάσαμε, ο σχεδιασμός που παρουσιάστηκε και η πορεία των έργων, έχουν προχωρήσει ικανοποιητικά. Επομένως όλα αυτά θα κριθούν. Σαφώς όμως χρειάζεται βασικό επιτελείο, πέρα από τους περιφερειακούς συμβούλους. Πράγματι στο παρελθόν υπήρξαν ορισμένα ζητήματα, τα οποία και αντιμετωπίστηκαν. Οι αποφάσεις που πήρα ήταν επιβεβλημένες και ορθές. Σήμερα δεν υπάρχει κανένα θέμα άξιο λόγου για την παράταξη και ούτε πιστεύω ότι θα προκύψει, αλλά αν παρόλα αυτά προκύψει κάποιο θέμα, να είστε σίγουροι ότι δεν θα διστάσω να πάρω τις αποφάσεις που πρέπει. Ως προς το ψηφοδέλτιο συνεργάζομαι με όλους τους περιφερειακούς συμβούλους. Από κει και πέρα όμως προφανώς έχει ξεκινήσει η διαδικασία ενίσχυσης του ψηφοδελτίου της Περιφερειακής Αναγέννησης για τις επόμενες εκλογές. 

«Όσοι προτάξουν προσωπικές στρατηγικές και κατέβουν στις εκλογές θα έχουν πενιχρά αποτελέσματα» 

ΠτΘ: Από το μέρος της Νέας Δημοκρατίας υπάρχει αυξημένη κινητικότητα, ειδικά στο κομμάτι της αυτοδιοίκησης, σε ό,τι αφορά τον δήμο  και την περιφέρεια. Σας φοβίζει το γεγονός της ύπαρξης ενός δεύτερου ψηφοδελτίου από πλευράς της παράταξης της Νέας Δημοκρατίας;
Χ.Μ.: 
Δεν πιστεύω ότι θα υπάρξει δεύτερος συνδυασμός στις περιφερειακές εκλογές, που να προέρχεται από τον δικό μας χώρο. Για τον δικό μας χώρο δεν βρίσκω κανένα σοβαρό επιχείρημα που να δικαιολογεί μια τέτοια κίνηση. Δεν πρόκειται να πείσει. Παρόλα αυτά αν κάποιοι προτάξουν προσωπικές στρατηγικές, προτάξουν τη δική τους επιθυμία και κατέβουν στις εκλογές, σας λέω καθαρά, δεν με ανησυχεί καθόλου. Θα έχουν πενιχρά αποτελέσματα. Και στην υποθετική περίπτωση που πάρουν κάποια έδρα, θέλω να είμαι σαφής και ξεκάθαρος. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση, με τη λογική συνεργασίας με έναν τέτοιο συνδυασμό. 

«Επενδύω το πολιτικό μου μέλλον στην προσωπική μου σχέση με τους πολίτες και σε αυτά που πιστεύω ότι μπορώ να προσφέρω στον τόπο μου» 

ΠτΘ: Είναι γνωστό ότι διατηρείτε πολύ καλή σχέση με τον κ. Μητσοτάκη. Υπάρχουν αυτοί που λένε ότι έχετε επενδύσει πάρα πολλά, το πολιτικό σας μέλλον για την ακρίβεια, σε αυτή τη σχέση με τον κ. Μητσοτάκη. Έχει κάποια βάση αυτή η ρητορική;
Χ.Μ.: 
Ποτέ δεν έκρυψα τη σχέση μου με τον κ. Μητσοτάκη. Τον εκτιμώ και θεωρώ ότι θα είναι ένας καλός και χρήσιμος πρωθυπουργός που θα κυβερνήσει αποτελεσματικά τη χώρα. Έχω τακτική και διαρκή επικοινωνία μαζί του και υπέγραψα και την υποψηφιότητά του για την αρχηγία της Νέας Δημοκρατίας. Πέρα όμως από τη σχέση μου με τον κ. Μητσοτάκη, έχω μια προσωπική διαδρομή περίπου τριάντα χρόνων στην παράταξη και μάλιστα σε σημαντικές θέσεις. Στη ΔΑΠ, στην ΟΝΝΕΔ και στο κόμμα. Έχω συμπληρώσει πάνω από δεκαέξι χρόνια στην αυτοδιοίκηση, σε θέσεις ευθύνης, υπήρξα Νομαρχιακός σύμβουλος, δημοτικός σύμβουλος, αντιδήμαρχος του Δήμου Κομοτηνής, Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης και τώρα είμαι στη θέση με τη μεγαλύτερη ευθύνη. Εκεί που επενδύω λοιπόν είναι στη προσωπική μου σχέση με τους πολίτες και σε αυτά που πιστεύω ότι μπορώ να προσφέρω στον τόπο μου. 

«Όσον αφορά τη σχέση μου με τον κ. Στυλιανίδη δεν θέλω να μπω στη συζήτηση γι’ αυτά που ακούγονται και λέγονται» 

ΠτΘ: Γιώργος Πετρίδης, δήμαρχος Κομοτηνής και Ευριπίδης Στυλιανίδης, πρώην βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ. Δύο πρόσωπα με τα οποία έχετε αντιπαρατεθεί ανοιχτά στο παρελθόν και για ζητήματα που άπτονται της καθημερινότητας της τοπικής κοινωνίας, με αποτέλεσμα πολλοί εκ των πολιτών να μεταφράζουν πολιτικές αποφάσεις σας ως «απάντηση» σε αυτούς, απουσία ουσιαστικής πολιτικής στόχευσης. Ποια η σχέση σας με τους προαναφερθέντες και σε τι βαθμό «χρησιμοποιήσατε» την θεσμική σας θέση για το «ξεκαθάρισμα» παλιών λογαριασμών;
Χ.Μ.:
 Δεν ισχύουν αυτά. Έχω εξηγήσει τη θέση μου. Δεν έχω κανένα απολύτως θέμα με τον κ. Πετρίδη. Η σχέση μας άλλωστε καθορίζεται και από τους θεσμικούς ρόλους που καθένας εκπροσωπεί. Έχουμε επικοινωνία και συνεργασία στα θέματα που έχουμε ευθύνη και μπορώ να πω ότι έχουμε συναντηθεί και συζητήσει πολύ περισσότερες φορές από τους άλλους δημάρχους που ενδεχομένως προέρχονται και από τον δικό μου πολιτικό χώρο. Όσον αφορά τη σχέση μου με τον κ. Στυλιανίδη δεν θέλω να μπω στη συζήτηση γι’ αυτά που ακούγονται και λέγονται. Πλέον έχω μια εμπειρία ώστε αυτά τα προσπερνώ. Έχω επικοινωνία με τον κ. Στυλιανίδη και όταν έχω να του πω κάτι επικοινωνώ απευθείας με τον ίδιο. Από την πλευρά μου είμαι ειλικρινής και ξεκάθαρος.