Μία εικόνα, πολλή συγκίνηση στο Μεγάλο Κρανοβούνιο | xronos.gr
ΓΙΟΡΤΗ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ

Μία εικόνα, πολλή συγκίνηση στο Μεγάλο Κρανοβούνιο

11/09/18 - 10:00
24235-40_1.jpg

Ο "Χ" συνομίλησε με τον πατέρα Γεώργιο Παπαβέργο από την Καβάλα, που μετέφερε την εικόνα στην Κομοτηνή

Πολλή συγκίνηση και πολλές μνήμες από το παρελθόν, έφερε η υποδοχή της θαυματουργού εικόνας της Παναγίας της Σηλυβριανής στο Μεγάλο Κρανοβούνιο, το οποίο γέμισε ξανά κόσμο. Το απόγευμα του Σαββάτου 8 Σεπτεμβρίου, με την ευκαιρία του εορτασμού του Γενεσίου της Υπεραγίας Θεοτόκου, στην πανηγυρίζουσα ενορία του Μεγάλου Κρανοβουνίου, έλαβε χώρα η υποδοχή της θαυματουργού εικόνας της Παναγίας της Σηλυβριανής από την ιερά μητρόπολη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου, και στη συνέχεια εψάλλη η ακολουθία του πανηγυρικού εσπερινού, από τον μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κου Παντελεήμονα.

Το κλίμα συγκίνησης ήταν διάχυτο και η παρουσία του κόσμου αθρόα, με το χωριό να γεμίζει ζωντάνια. Την εικόνα μετέφερε ο στρατός και πραγματοποιήθηκε λιτάνευσή της γύρω από την πλατεία του χωριού από τον μητροπολίτη, συνοδεία της μπάντας του Δήμου Κομοτηνής, τον οποίο εκπροσώπησαν οι αντιδήμαρχοι Νίκος Σωτηρακόπουλος, Γιάννης Μουρτίδης και η πρόεδρος της ΔΚΕΠΠΑ Κομοτηνής Νατάσα Λιβεριάδου. Παρουσία είχε και ο μορφωτικός πολιτιστικός σύλλογος γυναικών, από το γειτονικό Μικρό Κρανοβούνιο.

Ο μητροπολίτης, απευθυνόμενος στο ευρύ πλήθος πιστών, αναφέρθηκε στο ιστορικό της θαυματουργού εικόνας, στους κατοίκους του χωριού που έλκουν την καταγωγή τους από τη Σηλυβρία και ευχαρίστησε αρχικά τον μητροπολίτη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κο Στέφανο για την παροχή της κανονικής άδειας, τον πατέρα Γεώργιο Παπαβέργο και τον διάκονο Δανιήλ για τον κόπο της μεταφοράς της εικόνας, και στη συνέχεια τον εφημέριο και τα μέλη του εκκλησιαστικού συμβουλίου για τη διοργάνωση, ιδιαίτερα την πρόεδρο της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτισμού, Παιδείας, Αθλητισμού Κομοτηνής και την Φιλαρμονική Δήμου Κομοτηνής, όπως και τους εκπροσώπους συλλόγων και σωματείων για την τιμητική τους παρουσία, καθώς και τον κόσμο που έσπευσε από το χωριό, τα γειτονικά χωριά και την Κομοτηνή, για την υποδοχή της εικόνας.

Ο "Χ" συνομίλησε και με τον πατέρα Γεώργιο Παπαβέργο, που ήρθε με την εικόνα από την Καβάλα. Ο εφημέριος του ιερού ναού Αγίου Ιωάννου Καβάλας μας εξήγησε πως "οι κάτοικοι του χωριού είναι απόγονοι των Σηλυβρινών από την Ανατολική Θράκη", και μίλησε για την εικόνα της Παναγίας της Σηλυβριανής που χρονολογείται περί του 1.000 μ.Χ. και "υπήρχε στην Ανατολική Θράκη και κάθε χρόνο τέτοια μέρα εόρταζε και το πανηγύρι ήταν πάρα πολύ μεγάλο, καθώς κατέφταναν προσκυνητές από διάφορα μέρη της Αν. Θράκης για να προσκυνήσουν την εικόνα και τελούνταν εκείνη την ημέρα πολλά θαύματα.

Η εικόνα ήρθε στην Καβάλα, στο ναό Αγίου Ιωάννου, το 1922 με την ανταλλαγή των πληθυσμών, μαζί με άλλους ποιμαντικούς θησαυρούς που επίσης φυλάσσονται στην Καβάλα". Ανέδειξε μάλιστα, σε άλλο σημείο του λόγου του ο εφημέριος, τον τρόπο με τον οποίο σώθηκε η εικόνα, που αποδίδεται στην πράξη του Έλληνα Τηλέμαχου Κιτσικόπουλου από την Σηλύβρια της Αν. Θράκης που την μετέφερε μαζί του στην Καβάλα.

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr