Σωστή διαχείριση και ανάδειξη μουσείων μας διδάσκουν οι Ξανθιώτες | xronos.gr
ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΟΥ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΞΑΝΘΗΣ

Σωστή διαχείριση και ανάδειξη μουσείων μας διδάσκουν οι Ξανθιώτες

13/10/18 - 10:00

Την ίδια ώρα που στην Κομοτηνή κανένα μουσείο δεν έχει καταφέρει πλήρως να κερδίσει το στοίχημα της επαφής  με την κοινωνία και της προσέλκυσης επισκεπτών

Από την στιγμή κιόλας που ανοίγεις την πόρτα, καταλαβαίνεις ότι ο πολιτισμός δεν είναι μία υπόθεση που έχει δομηθεί τυχαία στην Ξάνθη. Αυτό αντιληφθήκαμε από την επίσκεψή μας στο Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης, ένα Σάββατο που δεν υπήρχε κάποια εκδήλωση. Μπορεί να μην υπήρχε κάτι προγραμματισμένο, παρόλα αυτά δεκάδες ήταν οι άνθρωποι που πέρασαν εντός του μουσείου και περιηγήθηκαν σε αυτό είτε μόνοι τους είτε μέσα από την ξενάγηση. 

Το Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης ιδρύθηκε από την Φιλοπρόοδο Ένωση Ξάνθης (ΦΕΞ). Λόγω του μικρού χώρου που κατείχε και επειδή υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός εκθεμάτων επεκτάθηκε στα αρχοντικά του Κουγιουμτζόγλου και Καλούδη στις αρχές του 19ου αιώνα. Το κτήριο είναι ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά δείγματα μιας ορισμένης τυπολογίας κατοικιών που άρχισαν να κατασκευάζονται στην πόλη της Ξάνθης την τελευταία περίοδο της τουρκοκρατίας, από το 1830 και μετά. Εντός υπάρχει ολόκληρος θησαυρός καλαισθητικής παράδοσης, άρρηκτα δεμένος με το ιστορικό παρελθόν της πόλης. Κάθε κομμάτι έχει μια ιδιαίτερη σημασία, γιατί το καθένα από αυτά που χρησιμοποιήθηκε στο παρελθόν έγινε πηγή έμπνευσης και στολίδι του σήμερα. Αξίζει να το επισκεφτείτε


Παράδειγμα προς μίμηση για τα μουσεία της Κομοτηνής
Τόσο το Λαογραφικό Μουσείο όσο και τα υπόλοιπα μουσεία και οι πολυχώροι πολιτισμού που υπάρχουν στην Ξάνθη, τα περισσότερα στην παλιά πόλη, αποτελούν παραδείγματα σωστής διαχείρισης και ανάδειξης του ντόπιου πολιτισμού και της μακραίωνης ιστορίας του τόπου. Αυτό που προκαλεί αίσθηση στον επισκέπτη, συγκεκριμένα στο Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης, δεν είναι τόσο τα εκθέματα καθαυτά, όσο το πως αυτά είναι τοποθετημένα ώστε μέσα από αυτά να αναδεικνύεται - με καθηλωτικό τρόπο - η ιστορία, η πολυπολιτισμικότητα, η όλη αύρα που βγάζει το ιστορικό κέντρο της Ξάνθης. Εκτός από τα εκθέματα του μουσείου, οι δράσεις που είναι αφιερωμένες σε παιδιά έχουν πλέον καθιερωθεί και συγκεντρώνουν δεκάδες μικρούς της περιοχής που αντιμετωπίζουν πλέον το μουσείο ως ζωτικό τους χώρο.

Την ίδια ώρα, το γεγονός πως όποια στιγμή κι αν μπει κανείς, στις ώρες λειτουργίας, στα μουσεία της Ξάνθης όχι μόνο θα βρει μέσα γνώστες των αντικειμένων αλλά (το σημαντικότερο) ανθρώπους πρόθυμους να σου μεταφέρουν όσα γνωρίζουν για την ιστορία του τόπου που αγαπούν, είναι κάτι εξαιρετικά ενδιαφέρον και ελπιδοφόρο για την Ξάνθη. Άλλωστε, οι Ξανθιώτες χρόνια τώρα δεν έχουν περιοριστεί μόνο σε γλέντια ή χορούς, έχουν εντάξει την ουσία του πολιτισμού τους στην σύγχρονη καθημερινότητα, εμφυσώντας τον στους κατοίκους, στους φοιτητές και στους επισκέπτες της περιοχής.

Τον τελευταίο καιρό με χαρά μας έχουμε δει το Αρχαιολογικό Μουσείο Κομοτηνής και το Μουσείο Καραθεοδωρή να κάνουν κάποια ανοίγματα στην κοινωνία, να τα γνωρίζει καλύτερα ο κόσμος εντός κι εκτός Κομοτηνής. Τα υπόλοιπα μουσεία της Κομοτηνής φαίνεται να βρίσκονται ένα βήμα πίσω κι έχουν παραμείνει εν πολλοίς άγνωστα στον μέσο κάτοικο της περιοχής.
 

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr