trygos-2018
Η «ΥΧ» επισκέπτεται τη Νεμέα, τη Στερεά Ελλάδα και τον Τύρναβο, συνομιλεί με αμπελουργούς, οινοποιούς, συνεταιρισμούς και οινολόγους και καταγράφει την ποιότητα, την ποσότητα και τις τιμές της κάθε ποικιλίας

Μειωμένη είναι η παραγωγή οινοστάφυλων σε περιοχές της χώρας όπου ο τρύγος βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά και σε αυτές που ήδη έχει ολοκληρωθεί λόγω κυρίως του περονόσπορου. Την ίδια στιγμή, οι αμπελουργοί χαμογελούν, καθώς οι τιμές παρουσιάζουν ανοδική πορεία, ακόμα και για ποικιλίες που η τιμή τους ήταν παραδοσιακά χαμηλή, όπως ο Ροδίτης και το Σαββατιανό, λόγω και των υψηλών αποδόσεων που συνήθως τις χαρακτηρίζουν. Χαρακτηριστικά, η Μαλαγουζιά στη Στερεά Ελλάδα έφθασε τα 60 λεπτά το κιλό. Πολλά αμπέλια επλήγησαν από την ασθένεια κυρίως λόγω των βροχοπτώσεων του Ιουλίου. Από την άλλη, σε ορισμένες περιοχές, όπως π.χ. στη Σαντορίνη, η μείωση της παραγωγής οινοστάφυλων οφείλεται στην ανομβρία, που δεν έδωσε την ευκαιρία στα αμπέλια να ποτιστούν.

Ενώ ο τρύγος ξεκίνησε πρώιμα σε νησιά και Νεμέα, πολλές όψιμες ποικιλίες αναμένεται να καθυστερήσουν περισσότερο, ενώ μικρότερες είναι οι ζημιές από περονόσπορο όσο κατευθυνόμαστε βορειότερα. Οι οινοποιοί συμβουλεύουν να πραγματοποιηθεί προσεκτικός τρύγος και να γίνεται διαλογή, προκειμένου να φτάσει στα οινοποιεία ποιοτικό σταφύλι.

Καλή και πρώιμη ήταν η χρονιά στη Θεσσαλία και ειδικά στον Τύρναβο. Με 37 λεπτά θα πληρώσει φέτος το Μοσχάτο Τυρνάβου ο Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Τυρνάβου, ανεβάζοντας τον πήχη για τις τιμές των οινοστάφυλων στην περιοχή.

Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ στην «ΥΧ» που κυκλοφορεί!