Connect with us

Hi, what are you looking for?

Δημοτικό Συμβούλιο

Γρηγόρης Κωνσταντέλλος: Δήμος θεματοφύλακας του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής

Την ατζέντα της επόμενης ημέρας για τον Δήμο ανοίγει ο Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, μιλώντας στην εφημερίδα «Δημοσιογράφος».

Ο ρόλος του Δήμου κατά την εξέλιξη των επενδύσεων στο παραλιακό μέτωπο, οι υψηλοί στόχοι της ανακύκλωσης και η ολοκλήρωση του πληθωρικού προγράμματος έργων που έχει δρομολογηθεί, βρίσκονται μεταξύ των σημείων προτεραιότητας στις προεκλογικές τοποθετήσεις του Δημάρχου.

Ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος παράλληλα σχολιάζει τα fake news των αντιπάλων του και ζητά «ισχυρή πλειοψηφική εντολή» από την κάλπη της 26ης Μαΐου, χωρίς όμως να κλείνει την πόρτα της μετεκλογικής συνεργασίας σε όσους «επιθυμούν να προσφέρουν έργο».

Αναλυτικά η συνέντευξη όπως δημοσιεύτηκε στο 8ο φύλλο της εφημερίδας (Απρίλιος 2018):

Εισήλθαμε κύριε Δήμαρχε στην προεκλογική περίοδο. Ο Δήμος σταματά τις λειτουργίες του;

Σε καμία περίπτωση. Αυτή την περίοδο στο Δήμο είναι σε εξέλιξη δεκάδες έργα, σε λίγες μέρες θα γίνει η δημοπρασία για τη μεγάλη ανάπλαση της Β’ Πλαζ Βούλας και του χώρου του Κάμπινγκ Βούλας, ξεκινάει σύντομα το πρόγραμμα διαλογής στην πηγή έξι ρευμάτων ανακύκλωσης στα Πηγαδάκια Βούλας, το πρόγραμμα διανομής καφέ κάδων για τα οργανικά απόβλητα πιλοτικά στη Βουλιαγμένη και στη Μηλαδέζα της Βάρης, ξεκίνησαν έργα οδοποιίας επιτέλους στο Κόρμπι στη Βάρη αλλά και στον υπόλοιπο Δήμο, δημιουργούνται νέες παιδικές χαρές, τοποθετούνται περίπου 3.000 φωτιστικά σώματα LED σε πάρκα και πλατείες της πόλης μας και γενικά οι υπηρεσίες λειτουργούν με εντατικούς ρυθμούς να διεκπεραιώσουν όσα είναι σε εξέλιξη αλλά και όσα έχουν σχεδιαστεί.

Θεωρώ ολέθριο λάθος να ασχοληθούμε σήμερα με τον προεκλογικό μας αγώνα σε βάρος του δημοτικού έργου. Για τις ανάγκες των εκλογών ο συνδυασμός μας έχει ικανότατο επιτελείο εθελοντών που έχουν αναλάβει την ευθύνη της καμπάνιας και 90 αξιόλογους υποψήφιους δημοτικούς και κοινοτικούς συμβούλους που καθημερινά είναι σε επαφή με τους συμπολίτες μας μεταφέροντας τους το έργο που πραγματοποιήθηκε τα τελευταία τέσσερα χρόνια αλλά και τα σχέδιά μας για τα επόμενα τέσσερα. Εγώ προσωπικά αλλά και όσοι αιρετοί συνεργάτες μου είναι σε θέσεις ευθύνης έχουμε θέσει σε απόλυτη προτεραιότητα το έργο μας στον Δήμο και σε δεύτερη μοίρα την προεκλογική μας εκστρατεία.

Ζητάτε από τους δημότες «ισχυρή εντολή» στις 26 Μαΐου, υπονοώντας νίκη από την πρώτη Κυριακή και άρα την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου. Δεν βοηθά όμως μια διοίκηση ο έλεγχος της αντιπολίτευσης;

Ο υγιής έλεγχος της αντιπολίτευσης είναι χρήσιμος και πολλές φορές όπως είδαμε κατά την τρέχουσα θητεία και εποικοδομητικός, αφού συχνά υιοθετήσαμε προτάσεις παρατάξεων της μειοψηφίας οι οποίες βελτίωσαν τις αρχικές δικές μας. Την ευθύνη όμως για τη λήψη αποφάσεων και την εκτέλεση του έργου πρέπει να την έχει η πλειοψηφούσα παράταξη, όπως άλλωστε επιτάσσει η δημοκρατία και δεν πρέπει να εξαρτάται από διαπραγματεύσεις, παζάρια και εκβιασμούς. Η ομαλή λειτουργία του Δήμου πρέπει να διασφαλιστεί θεσμικά και όχι συγκυριακά σε όσους Δήμους ο Δήμαρχος μπορέσει να έρθει σε συνεννόηση με την αντιπολίτευση.

Προσωπικά πιστεύω πως η πρώτη μας θητεία απέδειξε πως μπορούμε και θέλουμε τη συνεργασία όλων των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου, δεχόμαστε προτάσεις αλλά και κριτική όταν αυτά γίνονται με αφετηρία την αγάπη για την πόλη και όχι την αγάπη για την καρέκλα. Ζητούμε λοιπόν ισχυρή πλειοψηφική εντολή να συνεχίσουμε το μεγάλο έργο που ξεκινήσαμε το 2014 χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν επιθυμούμε τη συνεργασία με τις παρατάξεις της μειοψηφίας. Όσοι επιθυμούν να προσφέρουν έργο – εκλεγμένοι και μη – για το καλό της πόλης είναι ευπρόσδεκτοι να συμμετέχουν σε όλα τα επίπεδα διοίκησης του Δήμου.

Το 2014 είχατε δηλώσει με ανακοίνωση του συνδυασμού σας ότι δεν επιθυμείτε, ούτε ζητήσατε ποτέ κάποιο κομματικό χρίσμα. Ισχύει αυτή η δήλωση και σήμερα;

Όχι μόνο ισχύει αλλά η περίοδος 2014 – 2019 μας έδωσε την ευκαιρία να αποδείξουμε έμπρακτα πώς πρέπει να λειτουργεί μία Δημοτική Αρχή χωρίς κομματικές εξαρτήσεις. Συνεργαστήκαμε σε μεγάλα κομβικά ζητήματα με κυβερνητικούς παράγοντες τριών διαφορετικών κομμάτων, με την Περιφέρεια που εκλέχτηκε με τη στήριξη του κυβερνώντος κόμματος, σταθήκαμε κριτικά και διεκδικήσαμε για τον Δήμο απέναντι στην κυβέρνηση ακόμα και όσο κυβερνούσε η Νέα Δημοκρατία και σε καμία περίπτωση δεν αλλοιώσαμε τη δημοτική ατζέντα μας σε βάρος κάποιας κομματικής.

Σήμερα απολαμβάνουμε την αποδοχή των συμπολιτών μας ανεξάρτητα από την κομματική τους προέλευση και στο ψηφοδέλτιό μας συμμετέχουν υποψήφιοι πολλών κομματικών προελεύσεων. Συνεχίζουμε να διεκδικούμε την εμπιστοσύνη μόνο των συνδημοτών μας, οι οποίοι δεν έχουν ανάγκη από κομματικές εντολές για να επιλέξουν τον Δήμαρχο που τους εμπνέει για ένα καλύτερο αύριο για την πόλη. Θέλω να πιστεύω πως οι κομματικές εξαρτήσεις στις αυτοδιοικητικές εκλογές ανήκουν οριστικά στο παρελθόν.

Αυτό σημαίνει ότι στις περιφερειακές εκλογές για την Αττική, όπου οι συνδυασμοί έχουν έντονο κομματικό χαρακτήρα, θα παραμείνετε ουδέτερος;

Στα σημαντικότερα ψηφοδέλτια των περιφερειακών εκλογών συμμετέχουν αξιόλογοι συμπολίτες μας, επιδιώκοντας να εκπροσωπήσουν τον Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης στο νέο Περιφερειακό Συμβούλιο. Στόχος μας είναι η ισχυρότερη δυνατή παρουσία των συμπολιτών μας στην Περιφέρεια και καλώ όλους τους συνδημότες να αναζητήσουν υποψήφιους περιφερειακούς συμβούλους που ζουν στο Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης και να τους επιλέξουν. Σε ό,τι αφορά την επιλογή των συνδημοτών για το συνδυασμό που θα ψηφίσουν στις περιφερειακές εκλογές, σεβόμαστε την κρίση και την επιλογή τους και δεν έχουμε καμία πρόθεση να εμπλακούμε στη διαδικασία.

Η προσφυγή σας κατά της εκλογής νέου τοπικού Μητροπολίτη όπως γνωρίζετε έχει γίνει πλέον θέμα συζήτησης σε όλα τα μεγάλα ΜΜΕ. Πού αποσκοπεί η ενέργεια αυτή;

Θεωρώ πως είναι ένα θέμα που έχει εξαντληθεί σε επίπεδο δηλώσεων και δημόσιας αντιπαράθεσης και πλέον με σεβασμό και εμπιστοσύνη στους θεσμούς, στην Εκκλησία και στην ελληνική δικαιοσύνη θα συνεχίσουμε τον αγώνα για την τήρηση της νομιμότητας και τη διάσωση της μοναδικής φυσιογνωμίας της πόλης στα ελληνικά δικαστήρια.

Οι επενδύσεις στο παραλιακό μέτωπο της Αττικής αρχίζουν και αλλάζουν την όψη του. Πώς βλέπετε να διαμορφώνεται στο μέλλον «το μπαλκόνι της πόλης μας», όπως συχνά το χαρακτηρίζετε;

Τα επόμενα πέντε χρόνια είναι κρίσιμα για την περιοχή μας. Οι επενδύσεις που είναι σε εξέλιξη στο παραλιακό μέτωπο της Αττικής είναι πρωτόγνωρες και διαθέτουν τη δυναμική να μας κάνουν έναν από τους κορυφαίους προορισμούς παγκοσμίως. Αντιλαμβανόμαστε ότι η αποστολή μας ως Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει δύο κυρίαρχους άξονες. Ο πρώτος είναι να αγκαλιάσουμε κάθε επενδυτικό σχέδιο που δείχνει πως θα φέρει στις πόλεις μας την πολυπόθητη ανάπτυξη, που θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας για τους νέους μας και που θα δώσει προστιθέμενη αξία στη γη μας. Ο δεύτερος όμως και σημαντικότερες άξονας της αποστολής μας είναι να είμαστε εμείς οι θεματοφύλακες που θα διασφαλίσουν πως οι επενδύσεις θα γίνουν με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον, στην τήρηση της νομιμότητας και στην προστασία του υψηλού επιπέδου ποιότητας ζωής που ήδη απολαμβάνουμε.

Υπάρχει αντιπολιτευόμενος συνδυασμός που σε φυλλάδιό του αναφέρει το σύνθημα «Όχι εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων». Πώς απαντάτε;

Για το συγκεκριμένο θέμα έχω απαντήσει επανειλημμένα αλλά με λύπη διαπιστώνω πως κάποιοι από τους συνδυασμούς που ζητούν την ψήφο των συμπολιτών μας επιλέγουν να αγνοούν την αλήθεια και να διαδίδουν μία δική τους εκδοχή γι’ αυτήν. Απόλυτα συνεπείς στις θέσεις μας οι οποίες από την πρώτη στιγμή ήταν ξεκάθαρες, είχαμε πει πως θα προχωρήσουμε στην κατασκευή πράσινης μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων στον χώρο της Σχολής Ευελπίδων μόνο αν οι επιστημονικοί μας συνεργάτες, δηλαδή το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, μας έπειθαν με σχετική μελέτη πως ήταν εφικτή η κατασκευή μίας μικρής μονάδας, μόνο για τα απορρίμματα της δικής μας πόλης, η οποία θα ήταν οικονομικά βιώσιμη και απόλυτα φιλική προς το περιβάλλον. Κάτι τέτοιο δεν προέκυψε από τις μελέτες. Αντιθέτως, η μελέτη έβγαλε μια μονάδα που έχει μεν ουσιαστικό θετικό περιβαλλοντικό αποτέλεσμα, δηλαδή είναι περιβαλλοντικά αποδοτική, αλλά όμως δεν είναι οικονομικά βιώσιμη. Γι’ αυτό δεν την προχωράμε, κάτι που έχω πει επανειλημμένα στο παρελθόν και όχι τώρα προεκλογικά.

Έχουμε όμως στόχο να επισπεύσουμε τη μεταφορά του δημοτικού εργοταξίου, του σταθμού ανεφοδιασμού και των συνεργείων του Δήμου στο χώρο που προοριζόταν για τη μονάδα και εκτός του αστικού ιστού της πόλης όπου βρίσκεται σήμερα. Παράλληλα όμως, ο Δήμος μας αντιμετωπίζει τα τελευταία τέσσερα χρόνια το θέμα διαχείρισης απορριμμάτων ολιστικά, εστιάζοντας σε όλη τη διαδρομή τους από τα σπίτια μας μέχρι τον τελικό προορισμό τους. Ήδη βρισκόμαστε σε ποσοστό ανακύκλωσης που υπερβαίνει το 23%, το υψηλότερο στην χώρα, όταν ο εθνικός μέσος όρος βρίσκεται περίπου στο 9%. Σε περίπου ένα χρόνο από σήμερα, με την υλοποίηση του προγράμματος παραγωγής εδαφοβελτιωτικού από 8-10 χιλιάδες τόνους κλαδεμάτων και βιολογικών αποβλήτων που συλλέγονται με τους καφέ κάδους που διανέμονται αυτή την εποχή, θα φτάσουμε περίπου το 38%, ποσοστό κοντά στο 50% που απαιτεί η ευρωπαϊκή οδηγία μέχρι το τέλος του 2020.

Απώτερος στόχος μας όμως είναι να ολοκληρώσουμε την πιλοτική εφαρμογή διαλογής στην πηγή έξι ξεχωριστών ρευμάτων απορριμμάτων που ξεκινάει στα Πηγαδάκια Βούλας και να την επεκτείνουμε σε όλο το Δήμο. Για το συγκεκριμένο πρόγραμμα το οποίο είναι το πιο σύγχρονο στη χώρα, έχουμε ήδη εξασφαλίσει χρηματοδότηση και οι προβλέψεις των ειδικών επιστημονικών συνεργατών του Δήμου που το παρακολουθούν είναι πως με την εφαρμογή του μπορούμε να ξεπεράσουν το 60% της εκτροπής από την ταφή. Το ποσοστό αυτό σήμερα στην Ελλάδα μοιάζει με επιστημονική φαντασία.

Ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης σήμερα είναι ο μόνος Δήμος στην Ελλάδα που μπορεί να ισχυριστεί ότι ξεκινάει να διαχειρίζεται τα απορρίμματα του με όρους και αποτελέσματα επιπέδου άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Θα περίμενα να δω στα προεκλογικά φυλλάδια των συνυποψήφιων μας προτάσεις για να απογειωθούμε ακόμα περισσότερο, όχι στείρα αντιπολίτευση με ανακρίβειες ή ακόμα και ψέματα.

Σας ακούσαμε και στο Δημοτικό Συμβούλιο να διαψεύδετε μια σειρά από ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης. Πάμε σε εκλογές με fake news;

Διαπιστώνω με λύπη πως οι συνυποψήφιοί μας, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, δεν έχουν καμία διάθεση να διεξαχθούν οι επερχόμενες εκλογές με πολιτικούς όρους και με την ανάπτυξη ουσιαστικού διαλόγου για τα θέματα που απασχολούν την πόλη και τους συμπολίτες μας. Ενδεικτικά σας αναφέρω πως τις τελευταίες μέρες έχω ακούσει φήμες, αλλά έχω διαβάσει και δημοσιεύματα τα οποία δεν τηρούν ούτε στοιχειωδώς τα προσχήματα.

Ενημερώθηκα πως μου χρεώνουν πρόθεση να γκρεμίσω το ΠΙΚΠΑ, ότι ήδη έχω συμφωνήσει να μεταφέρω το αμαξοστάσιο του ΟΑΣΑ που βρίσκεται σήμερα στο Ρέντη, στη Βάρη, πως η υπόθεση της Υδρούσας χάθηκε επειδή δεν παρέστη στη δίκη ο Δήμος – εδώ έχουμε διπλό ψέμα, καθώς πρώτον η απόφαση ήταν ιδιαίτερα ευνοϊκή για το Δήμο και δεύτερον στη δίκη παρέστησαν και ανέπτυξαν τα επιχειρήματα του Δήμο δύο δικηγόροι – ότι ο Δήμος χρειάζεται «επειγόντως» φωτισμό, όταν σήμερα διαθέτουμε το πληρέστερο και πιο σύγχρονο δίκτυο οδοφωτισμού της χώρας μετά την αντικατάσταση 6.150 φωτιστικών σωμάτων νέας τεχνολογίας και έχουμε ήδη παραλάβει 3.200 φωτιστικά τύπου LED για να τοποθετηθούν στα πάρκα και τις πλατείες μας το επόμενο δίμηνο, ότι έχουμε εγκαταλελειμμένες παιδικές χαρές όταν έχουμε ανακατασκευάσει και πιστοποιήσει 47 παιδικές χαρές τα τελευταία τέσσερα χρόνια, περισσότερες από κάθε άλλο Δήμο και πολλά ακόμα.

Καλώ δημόσια όσους συνδυασμούς έχουν στόχο να μετέχουν στις εκλογές της 26ης Μαΐου να μιλήσουμε για την πόλη, για τα προβλήματά της και για τις κρίσιμες αποφάσεις που μας επιφυλάσσει η νέα τετραετία. Εμείς δεν πρόκειται να ακολουθήσουμε στον κατήφορο που επιλέγουν κάποιοι, θα παρουσιάσουμε στην πόλη το έργο που επιτελέσαμε και τα σχέδιά μας για τη νέα τετραετία και θα τεθούμε στην κρίση των συμπολιτών μας. Όσοι προτάσσουν σαν βασικό προεκλογικό επιχείρημα την απλή αναλογική όπως θεσπίστηκε από τον «Κλεισθένη» και ζητούν να συμμετέχουν στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο για να έχουν «ρόλο», τους λέμε πως δεν ξεκίνησαν καλά. Η δημοκρατία δεν λειτουργεί με στείρα αντιπολίτευση και fake news αλλά με συνεργασία, σύνθεση και δημιουργικότητα για το καλό της πόλης. Τους καλώ λοιπόν να μιλήσουμε για την πόλη, όχι για τις καρέκλες μας.

κλειδαράς Σπανός

Newsletter

Η επικαιρότητα των 3Β κάθε Σάββατο στο email σας

Advertisement