Μία αποτελεσματική πρόταση για τη μείωση του πλαστικού είναι η λειτουργία ενός δικτύου βρυσών που θα μπορεί ο καθένας να γεμίζει ξανά και ξανά το επαναχρησιμοποιούμενο μπουκάλι του.

Ιωάννης Α. Σιδέρης Εκδότης-Διευθυντής Εκδοτικού Οίκου Ι. ΣΙΔΕΡΗΣ.

Μια λύση είναι στη βρύση!

2.524 επισκέψεις στο άρθρο

Μείωση του πλαστικού μιας χρήσης: Μια λύση είναι στη βρύση!

  • Ξέρετε ότι περίπου 1 εκατομμύριο πλαστικά μπουκάλια παράγονται κάθε λεπτό σε παγκόσμιο επίπεδο;
Ένα εκατομμύριο πλαστικά μπουκάλια παράγονται κάθε λεπτό σε παγκόσμιο επίπεδο ! Όσα από αυτά δεν ανακυκλώνονται καταλήγουν, δυστυχώς, στο περιβάλλον. Μάλιστα πολλές φορές δεν κάνουμε το καλό και το ρίχνουμε στον γιαλό! To αποτέλεσμα είναι να μολύνουμε τις θάλασσες και τους ωκεανούς με πλαστικό μίας χρήσης. Έχουμε αναρωτηθεί ποτέ ότι αυτό που εμείς αποκαλούμε πλαστικό μίας χρήσης, μόνο «μίας χρήσης» δεν είναι για το περιβάλλον, αλλά παραμένει σε αυτό για πολλά χρόνια και το επιβαρύνει; Πόσο δίκαιο είναι αυτό για τον πλανήτη μας; Μπουκάλια, καλαμάκια και ποτήρια είναι μερικά μόνο από τα πλαστικά προϊόντα που καταλήγουν σε θάλασσες και ακτές. Μικροσκοπικές πλαστικές ίνες βρίσκονται παντού, ακόμα και στα εντόσθια ψαριών!
 
  • Μία απλή και αποτελεσματική πρόταση !
Μία απλή και αποτελεσματική πρόταση για τη μείωση του πλαστικού είναι η λειτουργία ενός δικτύου βρυσών που θα μπορεί ο καθένας μας να γεμίζει ξανά και ξανά το επαναχρησιμοποιούμενο μπουκάλι του.
 
Ειδικά στην Αττική, όπου το νερό είναι άριστης ποιότητας, οι δημόσιες βρύσες μπορούν να εξασφαλίζουν την πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό σε όλους τους πολίτες και τους τουρίστες.
Μπορούν να τοποθετηθούν σε εμπορικούς δρόμους, πλατείες, πάρκα, παιδικές χαρές, σταθμούς μετρό και σε άλλα σημεία με μεγάλη επισκεψιμότητα. Προφανώς πρόκειται για μία απλή ιδέα που μπορεί μόνο θετικά αποτελέσματα να επιφέρει στο περιβάλλον. ¶λλωστε μέχρι και τη δεκαετία του 1980 λειτουργούσαν δημόσιες βρύσες σε πολλά σημεία της Αθήνας στις οποίες γεμίζαμε το «παγουρίνο» μας! 
 
Επιπροσθέτως, η χρήση ενός δικτύου με δημόσιες βρύσες μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη της παραγωγής αποβλήτων και βέβαια στις αρχές της κυκλικής οικονομίας περί μείωσης και επαναχρησιμοποίησης. Στην προσπάθεια αυτή πρέπει να πρωταγωνιστήσουν οι Δήμοι σε συνεργασία με περιβαλλοντικές οργανώσεις και αρωγό την Περιφέρεια Αττικής. Ήρθε η ώρα να αλλάξουμε συνήθειες. Ήρθε η ώρα όλοι μας να γίνουμε πρωταγωνιστές στην ουσιαστική μείωση της χρήσης του πλαστικού!
 
`Αρθρο του Ιωάννη Α. Σιδέρη
Εκδότης-Διευθυντής Εκδοτικού Οίκου Ι. ΣΙΔΕΡΗΣ
Υποψ. Περιφερειακός Σύμβουλος Βορείου Τομέα
με τον Γ. Πατούλη και τη «Νέα Αρχή για την Αττική»
 
#ioannisideris #neaarxiattiki
Μάθε περισσότερα: www.ioannisideris.gr