17.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Εκατοντάδες πρόσφυγες ψάχνουν τρόπο να φύγουν από τη χώρα “φρούριο” – Κλειστός ο σταθμός Λαρίσης – Χάος μετά την επιστράτευση ΜΑΤ | Φωτός

Ημερομηνία:

Κλειστός παραμένει ο κεντρικός σιδηροδρομικός σταθμός της Αθήνας, καθώς εκατοντάδες πρόσφυγες και ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις παραμένουν στις αποβάθρες και τις γραμμές με αποτέλεσμα να έχουν διακοπεί τα δρομολόγια μέχρι νεωτέρας.

Όλα άρχισαν τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, όταν ισχυρή αστυνομική δύναμη επιχείρησε να εμποδίσει πρόσφυγες από το να επιβιβαστούν στην αμαξοστοιχία 600 με προορισμό τη Θεσσαλονίκη, με αποτέλεσμα να επικρατήσει ένταση και το δρομολόγιο να ματαιωθεί. Ακολούθησε η ματαίωση και του πρωινού δρομολογίου IC50 από Αθήνα προς Θεσσαλονίκη ενώ ακολούθησαν ανακοινώσεις από ΟΣΕ και ΤΡΑΙΝΟΣΕ που ενημέρωναν για διακοπή των δρομολογίων λόγο παρουσίας μεταναστών στις γραμμές, χωρίς ωστόσο να δίνεται κάποια απάντηση για την ματαίωση των δρομολογίων των αμαξοστοιχιών 600 και IC50.

Μετά την ματαίωση και του πρωινού δρομολογίου οι μετανάστες και πρόσφυγες προχώρησαν σε κατάληψη του χώρου, ζητώντας να τους επιτραπεί να ταξιδέψουν προς τη Βόρεια Ελλάδα, με πολλούς από αυτούς να επιδεικνύουν τα εισιτήριά τους, διαμαρτυρόμενοι για την καθήλωσή τους στην Αθήνα.

Ένταση και χημικά στα Διαβατά – Στόχος η Ειδομένη

Την μαζική κινητοποίηση μεταναστών και προσφύγων προκάλεσε μία ψευδής είδηση που φέρεται να διακινήθηκε μέσω των social media, περί ανοίγματος των συνόρων μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας. Ήδη από το μεσημέρι της Πέμπτης στα Διαβατά άρχισαν να συγκεντρώνονται εκατοντάδες πρόσφυγες, αρχικά από τις γύρω περιοχές και εν συνεχεία και από άλλα μέρη της Ελλάδας, με σκοπό να μετακινηθούν μαζικά προς την Ειδομένη, ενώ δεν έλειψαν εντάσεις και μικροεπεισόδια μεταξύ αστυνομικών και προσφύγων.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, ένταση στον αυτοσχέδιο καταυλισμό προκλήθηκε και το μεσημέρι της Παρασκευής, Οι συγκεντρωθέντες μάζεψαν τις σκηνές και τα πράγματα τους και κατευθύνθηκαν προς τις κλούβες των αστυνομικών, ζητώντας να τους αφήσουν να περάσουν για να κατευθυνθούν προς τα σύνορα. Οι αστυνομικοί τους απώθησαν με χειροβομβίδες κρότου λάμψης και δακρυγόνα κι οι πρόσφυγες οπισθοχώρησαν αφού άναψαν φωτιά σε σκουπίδια που υπάρχουν στο χωράφι. Στη συνέχεια προσπάθησαν να διαφύγουν από άλλες οδούς, ωστόσο όλη η περιοχή βρίσκεται υπό ασφυκτικό αστυνομικό κλοιό.

Οι οικογένειες 500 προσφύγων πέρασαν τη νύχτα σε σκηνές, ανάβοντας φωτιές για να ζεσταθούν.

"google ad"

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στις 17:00

Στο μεταξύ, σε συγκέντρωση αλληλεγγύης στους πρόσφυγες στις 17:00 έξω από τον, κλειστό πλέον, σταθμό Λαρίσσης καλούν οργανώσεις και συλλογικότητες της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, μεταξύ των οποίων η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η Αντιπολεμική Διεθνιστική Κίνηση και ο Συντονισμός για το Προσφυγικό – Μεταναστευτικό (ΣΥΜΠΡΟΜΕ).

Σε σχετική ανακοίνωσή του ο ΣΥΜΠΡΟΜΕ καταλογίζει «αναλγησία, τρομοκρατία και μεθοδεύσεις σε βάρος των προσφύγων από κυβέρνηση, κράτος, Ε.Ε. και διάφορες ΜΚΟ».

«Αφού εγκλωβίζουν τους πρόσφυγες στα νησιά, τους φυλακίζουν σε στρατόπεδα, τους απομονώνουν και τους γκετοποιούν, τους στερούν δικαιώματα και ελευθερίες, αφού στην ηπειρωτική χώρα μεταφέρθηκαν χωρίς μέριμνα για τη στέγασή τους, τώρα διώχνουν και τους ελάχιστους από τα σπίτια που τους είχαν παραχωρήσει και μεθόδευσαν για να γίνει πιο εύκολα η έξωση να κυκλοφορήσουν φήμες για άνοιγμα των συνόρων. Οι απελπισμένοι πρόσφυγες βρίσκουν για μια ακόμα φορά απέναντί τους τη βία, με τα ΜΑΤ στα Διαβατά και στο Σταθμό Λαρίσης», αναφέρει ο ΣΥΜΠΡΟΜΕ και καταλήγει:

«Δεν θα αφήσουμε τις δυνάμεις καταστολής να χτυπήσουν τους πρόσφυγες. Με την παρουσία και την αλληλεγγύη μας υψώνουμε τείχος προστασίας. Να δοθεί τώρα άσυλο και στέγη στους πρόσφυγες. Όχι στη βία και τις επιθέσεις των μηχανισμών καταστολής. Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες. Ελεύθερη μετακίνηση για όλο το λαό ντόπιο και ξένο σε όλη τη χώρα. Να σταματήσει η πολιτική των κλειστών συνόρων.»

topontiki.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...