Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

3.6 εκ. ευρώ τα ταμειακά διαθέσιμα της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

Κοινοποίηση

Η Δυτική Ελλάδα πραγματοποίησε το πρώτο Περιφερειακό Συμβούλιο μέσω τηλεδιάσκεψης

Περιφερειακό Συμβούλιο με τη μέθοδο της τηλεδιάσκεψης πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 30 Μαρτίου. Και τα 51 μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου από Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα και Ηλεία συνδέθηκαν με την online ηλεκτρονική πλατφόρμα του e:presence, σε μία συνεδρίαση που διεξήχθη με άψογο τρόπο. Συζητήθηκε η πανδημία του κορωνοϊού και οι πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Περιφέρεια.

Μεταξύ άλλων, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης ενημέρωσε το Συμβούλιο για την πρόταση που κατέθεσε προς τον Υπουργό Εργασίας, προκειμένου να γίνει κατορθωτό μέσω του ΤΕΒΑ, ν’ αγοραστούν τρόφιμα από τοπικούς παραγωγούς, τα οποία θα διατεθούν σε ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες. Επίσης ενημέρωσε το Σώμα για τη μεγάλη εκστρατεία εθελοντικής προσφοράς που έχει ξεκινήσει η Περιφέρεια, αλλά και για μία νέα πρωτοβουλία που αποσκοπεί στην ψυχοκοινωνική στήριξη των πολιτών – και κυρίως των οικογενειών – που παραμένουν στο σπίτι.

25 εκ. ευρώ για την Πατρών – Πύργου

Ο κ. Φαρμάκης ενημέρωσε επίσης το Σώμα ότι το Υπουργείο Υποδομών ενέκρινε ποσό ύψους 10 εκ. ευρώ προς την Περιφέρεια, τα οποία θα διατεθούν αποκλειστικά για βελτιώσεις στην Πατρών – Πύργου, έως ότου γίνει κατορθωτή η ολοκλήρωση του νέου αυτοκινητόδρομου. Στο ποσό αυτό προστίθεται κι ένα ακόμα κονδύλι ύψους 15 εκ. ευρώ, με παρεμβάσεις που θα κάνει το ίδιο το Υπουργείο. Συνολικά, δηλαδή, 25 εκ. ευρώ θα διατεθούν για την αύξηση του επιπέδου ασφάλειας του εν λόγω δρόμου.

Επίσης, σε ό,τι αφορά τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, το Συμβούλιο ενέκρινε κατά πλειοψηφία την πρόταση κατάρτισης του συγχρηματοδοτούμενου Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

«Βασικός στόχος στην κατάρτιση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων είναι η κατανομή των προκαθορισμένων πόρων κατά τρόπο που να επιτευχθεί το μέγιστο δυνατό αναπτυξιακό αποτέλεσμα για την ελληνική οικονομία και την κοινωνία» τόνισε μεταξύ άλλων κατά την εισήγησή του ο Περιφερειάρχης και πρόσθεσε ότι το συνολικό ύψος των πιστώσεων του συγχρηματοδοτούμενου σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων που θα διατεθεί στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ανέρχεται σε 95 εκατ. ευρώ.

Αναλύοντας την κατάρτιση του συγχρηματοδοτούμενου Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων εξήγησε ότι οι πόροι θα διατεθούν για την εκτέλεση έργων η εκτέλεση και ολοκλήρωση των οποίων εκκρεμεί  από τα προηγούμενα έτη. Ειδικότερα χρηματοδοτούνται 274 έργα, τα οποία έχουν επίσης πηγές χρηματοδότησης το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, το πρόγραμμα INTERREG, ενώ συμπεριλαμβάνεται και η  Συμβολή του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Δυτικής Ελλάδας στο Ταμείο Επιχειρηματικότητας  (ΤΕΠΙΧ ΙΙ).

Τα ταμειακά διαθέσιμα

Το Περιφερειακό Συμβούλιο ενέκρινε κατά πλειοψηφία το Επενδυτικό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για το έτος 2020 που χρηματοδοτείται από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ).

Βάσει της εισήγησης του αρμόδιου Αντιπεριφερειάρχη Οικονομικής Πολιτικής και Διοίκησης Πάνου Σακελλαρόπουλου, το συνολικό ταμειακό υπόλοιπο της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας ανέρχεται στο συνολικό ποσό των 3.624.467,45 ευρώ. Σε αυτό το ποσό περιλαμβάνονται οι πιστώσεις για την κάλυψη των δαπανών των συνεχιζόμενων έργων/μελετών/υπηρεσιών ποσού 1.898.916,52 ευρώ. Το υπόλοιπο αδιάθετο ποσό, το οποίο μπορεί να δεσμευθεί (εφόσον απαιτηθεί) για την εκτέλεση νέων έργων/μελετών/υπηρεσιών, ανέρχεται στο ποσό των 1.725.550,93 ευρώ.

Αντίστοιχα, το συνολικό ταμειακό υπόλοιπο της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας για το έτος 2020 που ανέρχεται στο συνολικό ποσό των 6.419.890,49 ευρώ. Σε αυτό το ποσό περιλαμβάνονται οι πιστώσεις για την κάλυψη των δαπανών των συνεχιζόμενων έργων/μελετών/υπηρεσιών ποσού 1.376.347,58 ευρώ. Το υπόλοιπο αδιάθετο ποσό, το οποίο μπορεί να δεσμευθεί (εφόσον απαιτηθεί) για την εκτέλεση νέων έργων/μελετών/υπηρεσιών, ανέρχεται στο ποσό των 5.043.542,91 ευρώ.

Τέλος, το συνολικό ταμειακό υπόλοιπο της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας που ανέρχεται στο συνολικό ποσό των 4.057.459,79 ευρώ και σε αυτό το ποσό περιλαμβάνονται οι πιστώσεις για την κάλυψη των δαπανών των συνεχιζόμενων έργων/μελετών/υπηρεσιών ποσού 3.257.628,67 ευρώ. Το υπόλοιπο αδιάθετο ποσό, το οποίο μπορεί να δεσμευθεί (εφόσον απαιτηθεί) για την εκτέλεση νέων έργων/μελετών/υπηρεσιών, ανέρχεται στο ποσό των 799.831,12 ευρώ.

Τμήμα Ειδήσεων
Τμήμα Ειδήσεωνhttps://agriniovoice.gr
Ειδησεογραφία με έμφαση στο Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία. Επικαιρότητα, Θέσεις Εργασίας, Παναιτωλικός, Μικρές Αγγελίες. Με την υποστήριξη της Εβδομαδιαίας Εφημερίδας της Αιτωλοακαρνανίας «Αναγγελία».
spot_img

Διαβάστε επίσης: