Έπεσαν υπογραφές για τον ΧΥΤΑ Στράτου

Υπεγράφη η άδεια λειτουργίας

Στην υπογραφή της άδειας λειτουργίας του Χώρου Υγειονομικής Ταφής (Χ.Υ.Τ.) αστικών, μη επικίνδυνων και στερεών αποβλήτων στην περιοχή Μονοδένδρι Στράτου, προχώρησε την Δευτέρα 6 Μαΐου 2019, ο Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος Νικόλαος Μπαλαμπάνης.

Ο Χ.Υ.Τ. εξυπηρετεί τη 2η Γεωγραφική Διαχειριστική Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας και περιλαμβάνει τους Δήμους Αγρινίου, Αμφιλοχίας και Ξηρομέρου.

Το έργο έχει σχεδιαστεί με ορίζοντα 20ετίας (7κύτταρα). Η κατασκευή του ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2009, οπότε και ξεκίνησε η δοκιμαστική του λειτουργία (01/01/2010) διάρκειας ενός έτους και το Μάρτιο του 2012 άρχισε η κανονική λειτουργία του. Σήμερα, έχει ολοκληρωθεί η 1η και η 2η φάση λειτουργίας του και έχει ξεκινήσει η απόθεση απορριμμάτων στο κύτταρο 3 (3η Φάση).

Υπεύθυνος για την παρακολούθηση της τήρησης των όρων της απόφασης είναι ο φορέας λειτουργίας του έργου, ο οποίος υποχρεούται να παρέχει στους εκπροσώπους της αρμόδιας αρχής κάθε αναγκαία βοήθεια για τη διενέργεια των επιθεωρήσεων της εγκατάστασης, τη δειγματοληψία και τη συλλογή στοιχείων που απαιτούνται για τους σκοπούς της απόφασης.

Δηλώσεις Μπαλαμπάνη

«Η ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και δη στην Αιτωλοακαρνανία, είναι πρωταρχικής σημασίας για αυτή την Περιφερειακή Αρχή» δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος, ο οποίος υπογράμμισε ότι «η Περιφερειακή Αρχή σεβόμενη το θεσμικό πλαίσιο και τον Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Απορριμμάτων, χρηματοδοτεί και υλοποιεί δράσεις τόσο για την αναβάθμιση και λειτουργία των υφιστάμενων ΧΥΤ, όσο και δράσεις που αφορούν την ανακύκλωση, τη διαλογή στην πηγή, όπως επίσης την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των πολιτών της Περιφέρειας».

Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος