Συνελήφθησαν 8 μέλη της εγκληματικής οργάνωσης – Εξιχνιάστηκαν 32 κλοπές – Παράνομο περιουσιακό όφελος ύψους 240.000 ευρώ

Την εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης που διέπραττε στην Αιτωλοακαρνανία ληστείες, κλοπές ΑΤΜ, αυτόματων πωλητών υγρών καυσίμων και οχημάτων πέτυχαν οι αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας Μεσολογγίου και της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Αγρινίου.

Ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Δυτικής Ελλάδας Υποστράτηγος Νικόλαος Σπανουδάκης και ο Προϊστάμενος του Γραφείου Ενημέρωσης Δημοσιογράφων Αστυνόμος Β΄Ιγνάτιος Τριανταφύλλου μίλησαν το πρωί της Πέμπτης (12/12) σχετικά με την υπόθεση.

Όπως ανακοίνωσε, έγιναν 8 συλλήψεις μελών της οργάνωσης, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία και θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Μεσολογγίου. Παράλληλα εξιχνιάστηκαν 32 κλοπές αυτόματων ταμειολογιστικών μηχανημάτων ανάληψης μετρητών ΑΤΜ, αυτόματων πωλητών σε πρατήρια υγρών καυσίμων, οχημάτων, κλοπές σε καταστήματα (μία σε πρακτορείο ΟΠΑΠ), σε σπίτια καθώς και τρεις ληστείες που διέπραξαν τα μέλη της οργάνωσης τους τελευταίους επτά μήνες.

Έκλεβαν αυτοκίνητα για τις κλοπές

Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των μελών της εγκληματικής οργάνωσης είναι ότι έκλεβαν πρώτα ΙΧ φορτηγά και αυτοκίνητα, τα οποία χρησιμοποιούσαν για να πηγαίνουν στους τόπους διάπραξης των κλοπών και των ληστειών.

Το παράνομο περιουσιακό όφελος που αποκόμισαν οι δράστες αγγίζει τις 240.000 ευρώ περίπου, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται προκειμένου να διαπιστωθεί αν εμπλέκονται και σε άλλες περιπτώσεις κλοπών και ληστειών.

Οι συλλήψεις

Για την υπόθεση έγινε μεγάλη αστυνομική επιχείρηση την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου, από τα ξημερώματα, στον Ασπρόπυργο Αττικής και σε περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας. Συνελήφθησαν συνολικά 8 άνδρες, ηλικίας από 16 έως και 40 ετών. Στην επιχείρηση συμμετείχαν αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας Μεσολογγίου και της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Αγρινίου, ενώ υλοποιήθηκε με την συνδρομή αστυνομικών των ΟΠΚΕ Μεσολογγίου και Αγρινίου, της Δίωξης Ναρκωτικών Αγρινίου, του Τμήματος Αιτωλικού, της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής και του Τμήματος Ασπροπύργου.

Δύο μέλη που αναζητούνται

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία για τα κατά περίπτωση αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της διάπραξης διακεκριμένων κλοπών και ληστειών, καθώς και της νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Παράλληλα ταυτοποιήθηκαν τα πλήρη στοιχεία δύο ακόμη μελών της οργάνωσης και πιο συγκεκριμένα δύο ανδρών ηλικίας 19 και 22 ετών, που βαρύνονται με παρόμοια αδικήματα.

Οι εξιχνιάσεις

Οι αστυνομικοί εξιχνίασαν συνολικά:

• Επτά κλοπές τετελεσμένες και σε απόπειρα σε μηχανήματα αυτόματης ανάληψης μετρητών και κατάστημα ΕΛΤΑ
• Τρεις ληστείες σε πολίτες
• Τρεις κλοπές σε αυτόματους πωλητές πρατηρίων υγρών καυσίμων
• Τρεις κλοπές σε καταστήματα και περίπτερο
• Μια κλοπή σε σπίτι
• Μια κλοπή σε πρακτορείο ΟΠΑΠ
• Δεκαεπτά κλοπές οχημάτων, κυρίως ιδιωτικής χρήσης φορτηγών

Οι κλοπές διαπράχθηκαν μεταξύ 5 Απριλίου και 9 Δεκεμβρίου 2019 σε Μεσολόγγι, Αιτωλικό, Νεοχώρι, Κατοχή, Κεφαλόβρυσο, Περιθώρι, Αστακό και Αγρίνιο.

Διακριτοί ρόλοι

Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, κατά τη διάρκεια των εγκληματικών τους πράξεων, είχαν διακριτούς και εναλλασσόμενους -κατά περίπτωση- ρόλους όπως επιτηρητές, τσιλιαδόροι, φυσικοί αυτουργοί, μεταφορείς και προπομποί κλεμμένων οχημάτων, προσαρμοζόμενοι ανάλογα με τον στόχο, ενώ απέκρυπταν τα χαρακτηριστικά τους χρησιμοποιώντας κουκούλες τύπου full face, τζάκετ και γάντια.

Παράλληλα όταν επικοινωνούσαν μεταξύ τους χρησιμοποιούσαν τηλεφωνικούς αριθμούς που ανήκουν σε αλλοδαπούς υπηκόους τρίτων χωρών, ενώ σε πολλές περιπτώσεις επέλεγαν να χρησιμοποιούν ηλεκτρονικές εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων και φωνής.

Επίσης οι δράστες ήταν επικίνδυνοι και βίαιοι, καθώς είχαν χρησιμοποιήσει πιστόλι και μαχαίρι για εκφοβισμό ατόμων, ενώ είχαν τραυματίσει ένα άτομο με λοστό.

Σε έρευνες που ακολούθησαν παρουσία δικαστικών λειτουργών, σε σπίτια και σε καταυλισμό που διαμένουν οι δράστες στο Αιτωλικό και στον Ασπρόπυργο Αττικής, οι αστυνομικοί βρήκαν και κατέσχεσαν:

• Έξι αυτοκίνητα
• Ένα πιστόλι εκτόξευσης φωτοβολίδων
• Ένα μαχαίρι
• Εννέα κινητά τηλέφωνα
• Τέσσερα πακέτα σύνδεσης κινητής τηλεφωνίας
• Ένα φορητός υπολογιστής
• Ένα διαρρηκτικό εργαλείο τύπου «σκύλα»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ