To ευρωπαϊκό πρωτάθλημα U18 του Βόλου αρχίζει σήμερα, Σάββατο (27/7) και η FIBA μάς παρουσιάζει τα πέντε αστέρια που αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν και αξίζουν την προσοχή μας. Ανάμεσά τους ο Νίκος Ρογκαβόπουλος της Εθνικής μας και ΑΕΚ!

Η Νέα Ιωνία και η Πορταριά θα φιλοξενήσουν από τις 27 Ιουλίου μέχρι τις 4 Αυγούστου  τα ανερχόμενα αστέρια του ευρωπαϊκού στερεώματος.

Η Εθνική μας ομάδα ως οικοδέσποινα θα παλέψει για το καλύτερο δυνατό πλασάρισμα,  με τον Νίκο Ρογκαβόπουλο να ηγείται των προσπαθειών.

Η ιστοσελίδα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας παρουσιάζει το δικό της top-5, όμως επισημαίνει και μερικά ακόμα παιδιά που θα φροντίσουν να μαγνητίσουν τα βλέμματά μας.

Ουσμάν Γκαρούμπα – Ισπανία

Ουσμάν Γκαρουμπά

Η ”Φούρια Ρόχα” είναι μια παραδοσιακή δύναμη, σε κάθε ηλικία, του μπάσκετ και ο Ουσμάν Γκαρούμπα της Ρεάλ Μαδρίτης έχει μάθει να κυνηγάει τις διακρίσεις μαζί της. Μόλις στα 14 χρόνια του, ο σέντερ με καταγωγή από την Νιγηρία, αναδείχθηκε σε MVP και η Ισπανία πήρε το αργυρό μετάλλιο στο ευρωπαϊκό τουρνουά U16 του 2016. Οι αριθμοί του κυμαίνονται στο double-double και ο Πάμπλο Λάσο πιστεύει πολύ στο πλούσιο ταλέντο και τα εντυπωσιακά προσόντα του.

Γιόβαν Κλιάγιτς – Μαυροβούνιο

Γιόβαν Κλιάγιτς

Ακόμα ένας παίκτης που ανδρώνεται στην Ιβηρική χερσόνησο. Ο 18χρονος άσος της Γκραν Κανάρια είναι η ”ελπίδα” του Μαυροβουνίου για… υψηλές πτήσεις. Στο περσινό ευρωπαϊκό U18 είχε 15.9 πόντους, 6.1 ριμπάουντ, 4.3 ασίστ και 1.6 κλεψίματα, επιβεβαιώνοντας το γεγονός ότι πρόκειται για έναν πολυδιάστατο παίκτη που ήδη έχει… ντεμπουτάρει σε Euroleague, EuroCup και την ανδρική ομάδα της πατρίδας του!

Νίκος Ρογκαβόπουλος – Ελλάδα

Νίκος Ρογκαβόπουλος

Το ”Next Big Thing” του ελληνικού μπάσκετ θα σηκώσει για ακόμα μια φορά στις πλάτες του το συγκρότημα του Γιώργου Βλασσόπουλου. Προέρχεται από ένα καλό τουρνουά, το παγκόσμιο U19 της Κρήτης, αριθμώντας 13.7 πόντους, 4.6 ριμπάουντ και 2.4 ασίστ. Το 2017 ο φόργουορντ της ΑΕΚ επανέφερε την Εθνική μας στην Α’ κατηγορία, κερδίζοντας το πρωτάθλημα U16 και καταγράφοντας 18.0 πόντους, 6.9 ριμπάουντ, 2.4 ασίστ και 1.4 κλεψίματα μ.ό.  

Ατζούλας Τουμπέλις – Λιθουανία

Ατζούλας Τουμπέλις

Η ”Lietuva” αριθμεί 13 συνεχόμενες παρουσίες μέσα στην οκτάδα οποιαδήποτε τουρνουά που έχει συμμετάσχει τα τελευταία χρόνια και τρία διαδοχικά βάθρα από το 2015 έως το 2017. Το περσινό καλοκαίρι, ο φόργουορντ της Ρίτας μέτρησε 14.3 πόντους, 10.4 ριμπάουντ, 2.7 ασίστ, 1.3 κλεψίματα και 2.7 τάπες. Ακόμα ένας πολυδιάστατος παίκτης, στον οποίον ποντάρουν πολλά οι Λιθουανοί και θα κυνηγήσουν το κάτι παραπάνω μετά τις τελευταίες θέσεις, έκτη και έβδομη αντίστοιχα.

Φραντζ Βάγκνερ – Γερμανία

Φραντζ Βάγκνερ

Ο μικρότερος αδερφός του Μορίτζ Βάγκνερ, ο οποίος έγινε draft από τους Λέικερς το 2018 και τώρα ανήκει στους Γουίζαρντς, είναι η ελπίδα των Γερμανών για κάποια διάκριση, καθώς έχουν καταφέρει μόνο να φτάσουν έως την τέταρτη θέση το 1986 (ως Δυτική Γερμανία) και το 2016! Ο Φραντζ ανήκει στην Άλμπα Βερολίνου και ήταν κομμάτι του rotation του Αΐτο Ρενέσες σε Bundesliga και EuroCup. Σε 35 αγώνες στην Γερμανία μέτρησε 4.6 πόντους, 1.3 ριμπάουντ και 0.7 κλεψίματα σε 11.9 λεπτά, ενώ στην Ευρώπη είχε 2.7 πόντους και 1.3 ριμπάουντ σε 9.5 λεπτά.

Μουσταφά Κουρτουλντούμ

Τέλος, η FIBA μας επισημαίνει την παρουσία των Ματέι Ρουντάν (Κροατία), Μάλκομ Καζαλόν και Τζουάν Μπεγκαρέν (Γαλλία), Αριέλ Χουκπορτί και Λεν Σχούρμαν (Γερμανία), Αουγκούστας Μαρτσιουλιόνις (Λιθουανία), Μπόγιαν Τομάσεβιτς (Μαυροβούνιο), Κεγέ Βαν Ντεν Βουρστ ντε Βράις (Ολλανδία), Ντζόρτζε Παζίν (Σερβία) και Μουσταφά Κουρτουλντούμ (Τουρκία).