in

Αγαπητή «Α, μπα»: Η φίλη μου έχει πρόβλημα με τους ομοφυλόφιλους και τους μετανάστες

Θεωρώ ότι αναπαράγει απόψεις τις οποίες διδάχτηκε από την οικογένεια της (όπως και την θρησκεία), πολύ αυθαίρετες, χωρίς καν να έχει ψάξει λίγο παραπάνω το θέμα, κι αυτό με στεναχωρεί καθώς μεγάλη γυναίκα ακόμη παπαγαλίζει απόψεις των γονιών της!;

Θεωρώ ότι αναπαράγει απόψεις τις οποίες διδάχτηκε από την οικογένεια της (όπως και την θρησκεία), πολύ αυθαίρετες, χωρίς καν να έχει ψάξει λίγο παραπάνω το θέμα, κι αυτό με στεναχωρεί καθώς μεγάλη γυναίκα ακόμη παπαγαλίζει απόψεις των γονιών της!; ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

c7548989e16cd3dd6a673b6b66448177

Αγαπητή μου Α, μπα, Σε διαβάσω εδώ και πολύ καιρό κι αν δεν ήσουν εσύ να με παρακινήσεις στο να ψάξω βαθύτερα το θέμα του φεμινισμού, νομίζω τώρα δεν θα ήμουν φεμινίστρια! Το δικό μου “πρόβλημα” ας το πούμε είναι πολύ απλό. Έχω μία φίλη με την οποία κάνουμε παρέα διότι την συμπαθώ πολύ και μου αρέσει σαν άνθρωπος. Αν και διαφέρουμε σαν άνθρωποι αρκετά, τη θεωρώ έναν καλό και δίκαιο άνθρωπο, με πολλή αξιοπρεπέστατη συμπεριφορά, κάτι που στον περίγυρο μου σπανίζει. Το θέμα είναι ότι διαφωνούμε υπερβολικά σε δύο πράγματα: Στο θέμα των ομοφυλόφιλων (μπαϊσέξουαλ και γενικότερα άτομα που δεν έχουν τις “φυσιολογικές” προτιμήσεις), ένα αρκετά σοβαρό θέμα για εμένα στο οποίο θεωρώ ότι είμαι αρκετά ευαισθητοποιημένη, καθώς έχω κάνει έρευνα, έχω γνωρίσει τέτοιους ανθρώπους, και θεωρώ ότι δεν έχουν κανένα πρόβλημα και ότι δεν είναι δικό μας θέμα το τι κάνουν στο κρεβάτι τους κι ούτε πρέπει να τους κρίνουμε για αυτό και στο μεταναστευτικό, στο οποίο πάλι, μένοντας και σε νησί, βοηθάω αρκετά και υποστηρίζω. Εκείνη πάλι είναι στο άλλο άκρο. Θεωρεί τους ομοφυλόφιλους “τέρατα της φύσης” ότι δεν είναι “φυσιολογικοί” γιατί “το φυσιολογικό είναι να σου αρέσει το αντίθετο φύλο ώστε να υπάρξει η αναπαραγωγή” και θεωρεί τους μετανάστες “απολίτιστα ζώα τα οποία ήρθαν για να μας βγάλουν από τον δρόμο της θρησκείας μας” (αυτό είναι μία άλλη διαφορά, εκείνη είναι χριστιανή κι εγώ άθεη, αλλά δεν έχει υπάρξει κάποιο θέμα πάνω σε αυτό). Έχω προσπαθήσει χιλιάδες φορές να της αλλάξω γνώμη με λογικά επιχειρήματα, καθώς θεωρώ ότι δεν γίνεται ένας άνθρωπος το 2020 μ.Χ. να πιστεύει τέτοιου είδους βλακείες, η γνώμη της όμως δυστυχώς δεν αλλάζει. Θεωρώ ότι αναπαράγει απόψεις τις οποίες διδάχτηκε από την οικογένεια της (όπως και την θρησκεία), πολύ αυθαίρετες, χωρίς καν να έχει ψάξει λίγο παραπάνω το θέμα, κι αυτό με στεναχωρεί καθώς μεγάλη γυναίκα ακόμη παπαγαλίζει απόψεις των γονιών της!; Το θέμα είναι: Μήπως, λόγω αυτών των απόψεων, δεν είναι και τόσο καλός άνθρωπος και άγιος (τρόπος του λέγειν) όσο νόμιζα; Μήπως πρέπει να ξεκόψω μαζί της αντί να προσπαθώ να την αλλάξω; Μήπως τέτοια άτομα είναι τοξικά και πρέπει να τα αφαιρούμε από τη ζωή μας γιατί μας επηρεάζουν αρνητικά; Ή μήπως είμαι αρκετά ισχυρογνώμων και δεν μπορώ να δεχτώ μία διαφορετική άποψη από την δική μου, μία άποψη την οποία εγώ βρίσκω βάρβαρη για πολλούς λόγους, αλλά δεν παύει να είναι άποψη; Γνωριστήκαμε φέτος, ωστόσο έχουμε έρθει κοντά. Πιστεύεις πρέπει να την απομακρύνω όσο είναι νωρίς; Τι πρέπει να κάνουμε σε αυτές τις περιπτώσεις, όταν ένας άνθρωπος τον οποίο συμπαθούμε και έχει γενικά μία όμορφη συμπεριφορά κι έναν ευχάριστο χαρακτήρα, έχει κάποιες τέτοιες απόψεις οι οποίες δεν ταιριάζουν με την εικόνα που μας έχει δώσει;

– Έχω αμφιβολίες

Δεν μπορεί να σου πει άλλος ποιον να έχεις στη ζωή σου και γιατί.

Μπορώ να σου πω όμως ότι μια άποψη δεν είναι απλώς μια άποψη, και ότι δεν είσαι υποχρεωμένη να δεχτείς οποιαδήποτε άποψη με την λογική ότι είναι απλώς διαφορετική, ειδικά όταν πρόκειται για ανθρώπινες ζωές. Το μίσος προς τους άλλους ανθρώπους δεν είναι ανεκτό και οφείλουμε να αντιδράμε.

Το αν είναι καλή, κακή ή μέτρια η φίλη σου, δεν μπορώ να το πω από αυτά που περιγράφεις, γιατί υπάρχει και μια ακόμα εξήγηση, που δεν είναι δημοφιλής εξήγηση και δεν την αγγίζει κανείς, αλλά εγώ δεν φοβάμαι να την γράψω: μπορεί να μην είναι έξυπνη. Το «τοξική» δε σημαίνει κάτι (συμφωνώ ότι σου κάνει κακό μακροπρόθεσμα ένας άνθρωπος που έχει μίσος μέσα του, σε διαβρώνει όσο ισχυρές άμυνες κι αν έχεις) αλλά το «δεν είναι έξυπνη», που είναι μέσα στη ζωή, λέει κάτι. Λέει ότι δεν μπορεί να καταλάβει, και γι’αυτό παπαγαλίζει και δεν προβληματίζεται, διότι, δεν μπορεί να προβληματιστεί. Επιμένει, γιατί αν δεν επιμείνει, θα αποκαλυφτεί το Μεγάλο Κενό. Έννοιες όπως ισότητα, φύση, εξέλιξη, είναι περίπλοκες και χρειάζεται να τραβήξεις πολύ κουπί για να τις καταλάβεις. Χρειάζεται ευφυία για να αλλάξεις γνώμη.

Η ευφυία είναι πολυπαραγοντική, βέβαια. Η συγκεκριμένη είχε την ατυχία να μεγαλώσει σε μια οικογένεια που της μετέφερε αυτά τα μηνύματα, και η προσωπική επανάσταση χρειάζεται μεγάλο κουράγιο. Είχε φαντάζομαι και την ατυχία να μην έχει πολλές παραστάσεις, εμπειρίες, ή προτάσεις για να μάθει πράγματα που δεν έχει ακούσει ακόμα, γιατί ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να μάθεις κάτι είναι να το ζήσεις. Δεν λέω ότι φταίει η ίδια που δεν είναι έξυπνη (αν είναι αυτός ο λόγος που μιλάει έτσι, αν και δεν έχω δει έξυπνο άνθρωπο που μιλάει όπως μιλάει η συγκεκριμένη), λέω ότι και αυτός είναι ένας παράγοντας που εξηγεί τέτοιες απόψεις.

Συνολικά, δεν ξέρω αν η περιγραφή που αρμόζει είναι ένας «καλός και δίκαιος άνθρωπος», γιατί με τους γκέι και τους μετανάστες έχει ρίξει στον Καιάδα ένα γενναίο ποσοστό του πληθυσμού.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

39 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Frida
Frida
3 χρόνια πριν

Αρχικά για τους γκει και γενικά ΛΟΑΤΚΙ άτομα, το θέμα δεν είναι το κρεβάτι τους, είναι η ζωή τους. Οι ομοφοβικοί λένε δεν με νοιάζει τι κάνει στο κρεβάτι του αρκεί εγώ να μην το βλέπω. Όμως οι ομόφυλες σχέσεις είναι σχέσεις όπως και όλες οι υπόλοιπες. Δεν είναι μόνο σεξ. Αγαπιούνται και νοιάζονται αυτοί οι άνθρωποι. Δεν κάνουν μόνο σεξ. Όχι ότι το μόνο σεξ είναι κακό. Δε λέω ότι έχεις πρόβλημα με αυτό αλλά ήθελα να το υπογραμμίσω. Σχετικά με τη φιλη σου, ο κάθε άνθρωπος έχει τα όρια και τις γραμμές του. Για μένα αυτό που περιγράφεις… Διαβάστε περισσότερα »

El cachorro
El cachorro
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Frida

Ε μα διαβαζω διαβαζω τοση ωρα και λέω στην ομοφοβία της γραφουσας που είναι και η προοδευτικιά της υπόθεσης δεν θα σταθεί κανεις;

Αυτό με το τι κάνουν στο κρεβάτι τους πόσο ακόμα ρε παιδια; Είναι σαν το “κι εγώ έχω φίλους γκέι αλλά δεν προκαλούν”. Πάλιωσαν!

Το είπε πολύ ωραία ο Ότις στο sex education ότι η ομοφοβία θυμίζει πολύ 2008 ή κάπως έτσι.

Princess Consuela Banana-Hammock
Princess Consuela Banana-Hammock
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  El cachorro

και το έχω γνωρίσει ‘τετοιους’ ανθρώπους…

thecure
thecure
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Frida

Χαίρομαι τόσο πολύ που σχολιάστηκε αυτή η λεπτομέρεια. συνήθως περνάει απαρατήρητη αυτή η έκφραση, όμως είναι τόσο σημαντική. δεν γίνεται να περιορίζεις τα άτομα στο κρεβάτι τους και εκεί να δείχνεις την “υπεροχή”σου.ειναι σαν το “εγώ σε αποδέχομαι”.είναι αυτή η καταραμένη αμαρτία της αρετής.

εξωγήινη
εξωγήινη
3 χρόνια πριν

Εγω θα ντρεπόμουν να λέω ότι έχω τέτοια φίλη πάντως. Άνθρωποι’ σαν τη φίλη σου υποφέρουν πάντα από το τρίπτυχο ‘ρατσισμός, ομοφοβια, μισογυνισμος.’ Ποτέ δεν είναι μία η αρρώστια τους. Δοκίμασε να της πεις ότι δεν θες να παντρευτείς και να κάνεις παιδιά ας πούμε, ή το πιο απλό βγες έξω με μίνι και ντεκολτέ και θα δεις και το τρίτο. Είναι επικίνδυνη η φιλη σου για την κοινωνία, κυρίως γιατί δεν καταλαβαίνει ότι όσο υποστηρίζεις την ασφυξία για τους άλλους, τόσο καταπιεστικο θα γίνει το καθεστώς και για σένα. Νιώθει ασφαλής χωρωντας στα κουτάκια τους, αλλά έννοια της, θα… Διαβάστε περισσότερα »

all things must pass
all things must pass
3 χρόνια πριν

“γιατί υπάρχει και μια ακόμα εξήγηση, που δεν είναι δημοφιλής εξήγηση και δεν την αγγίζει κανείς, αλλά εγώ δεν φοβάμαι να την γράψω: μπορεί να μην είναι έξυπνη. ”
Μπα ν’αγιάσει το πληκτρολογιό σας αγαπητή “Α μπα;”!!
Επιτέλους!

δε σου λέω!
δε σου λέω!
3 χρόνια πριν

Η “πολλή αξιοπρεπέστατη συμπεριφορά” πού είναι; Λέει πολλές ευγενικές καλημέρες στους λευκούς Έλληνες Χριστιανούς Ορθόδοξους την Κυριακή στην εκκλησία; Δυστυχώς δεν καταλαβαίνω γιατί τη θεωρείς φίλη σου, ενώ έχετε τόσο διαφορετικές αξίες, και την ξέρεις μόνο ένα χρόνο, αλλά λες ότι τη συμπαθείς πολύ και σου αρέσει σαν άνθρωπος. Τι σου αρέσει ακριβώς σε αυτήν; Δεν το λέω επικριτικά, σκέψου αληθινά τι σου αρέσει σε αυτήν. Υποθέτω πως έχει άλλα θετικά στοιχεία που δε μας παρουσιάζεις, και που για σένα ίσως να σημαίνουν ότι αξίζει τον κόπο να την έχεις στη ζωή σου παρά τις απόψεις της. Επειδή έχω την… Διαβάστε περισσότερα »

luckystrike
luckystrike
3 χρόνια πριν

Μεγαλώνοντας, όσοι από μας κρατήσανε φίλους από το σχολείο ή το πανεπιστήμιο, συνειδητοποιήσαμε πως κάποιους απ’αυτούς τους αγαπάμε από κεκτημένη ταχύτητα. Πως αν τους γνωρίζαμε τώρα, μάλλον δε θα κάναμε παρέα. Επειδή ζήσαμε πολλά πράγματα μαζί τώρα πια τους συγχωρούμε πράγματα που δε θα συγχωρούσαμε σε κάποιον που μόλις γνωρίσαμε. Ίσως γιατί υπάρχει κι αυτή η άνεση να πεις, τι λες ρε @@ είσαι με τα σωστά σου; και χωρίς παρεξήγηση να σε στολίσουν κι αυτοί με τα γαλλικά τους και να συνεχίσετε τις κρασοκατανύξεις. Ίσως γιατί ήταν οι πρώτοι που έτρεξαν να δώσουν αίμα όταν χρειάστηκες. Ίσως γιατί κάνατε… Διαβάστε περισσότερα »

tsatsara
tsatsara
3 χρόνια πριν

Πότε χαρακτηρίζεις δίκαιο έναν άνθρωπο;Όταν παραγγέλνετε πίτσα και τρωτε 4 κομμάτια έκαστος;Σε 8αρα πίτσα βεβαίως.
Το δίκαιο απαιτεί ξεβολεμα και η φίλη σου δεν φαίνεται τέτοιος άνθρωπος.

Invierno
Invierno
3 χρόνια πριν

Ναι μωρέ δεν χωνευουν τους γκει
Δεν χωνευουν τους μετανάστες
Δεν χωνευουν τα άντερα τους αλλά κατά τα άλλα είναι καλοί ανθρωποι.
Μας τα παν κι άλλοι

Μαύρος Γάτος
Μαύρος Γάτος
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Invierno

“αλλά κατά τα άλλα είναι καλοί ανθρωποι.” Κατά βάθος. Πολύ βάθος. Με ένα καλό γεωτρύπανο και κάμποσα χιλιόμετρα σωληνώσεων, μπορείς να την εντοπίσεις αυτήν την καλοσύνη…

Το_κοτσύφι
Το_κοτσύφι
3 χρόνια πριν

“Θεωρώ κάποια μερίδα ανθρώπων μη ανθρώπους και βασικά θα ήθελα να πεθάνουν ή έστω να μην αναπνέουν οξυγόνο κοντά μου”
Κάποιες απόψεις δεν είναι αποδεκτές από την κοινωνία, σε ηθικό επίπεδο, και ενίοτε θεωρούνται και παράνομες. Βλέπε Χρυσή Αυγή.

Τώρα θα γίνω κακιά αλλά για άτομο που από ότι καταλαβαίνω θεωρείς τον εαυτό σου ψαγμενο, προοδευτικό και καλλιεργημένο, μάλλον κάτι δεν έχει πάει και τόσο καλά όσο νομίζεις. Δεν γίνεται να είσαι αυτά, αλλά να να μην έχεις καταλάβει το παραπάνω που γράφω. Δεν είναι ανεκτικότητα, ανωτερότητα, όπως θες πες το να θεωρείς εντάξει κάθε μισάνθρωπη και επικίνδυνη άποψη.

Xthesini
Xthesini
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Το_κοτσύφι

Ένας άνθρωπος που χρησιμοποιεί τις λέξεις «καλός και δίκαιος» για να περιγράψει κάποιον που χαρακτηρίζει συνανθρώπους του ως τέρατα και της φύσης και απολίτιστα ζώα (με βάση την καταγωγή τους και τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό), μόνο καλλιεργημένος δεν είναι. Ορίστε, έγινα κι εγώ κακιά.

dreammaker
dreammaker
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Το_κοτσύφι

Μια διευκρινηση μονο. Η Χρυση αυγη δεν διωχθηκε για τις αποψεις της. Δεν υπαρχουν παρανομες αποψεις σε μια φιλελευθερη δημοκρατια. Δωχτηκε και καταδικαστηκε για συγκεκριμμενες εγκληματικες ενεργειες (Φονος, συσταση σε σθμμορια κλπ)

Το_κοτσύφι
Το_κοτσύφι
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  dreammaker

Φυσικά και υπάρχουν παράνομες απόψεις στη δημοκρατία κάνετε λαθος. Αναφέρομαι στην έκφραση τους και όχι στο να τις έχει κάποιος στο κεφάλι του ή να τις συζητά με ομοϊδεάτες του κεκλεισμένων των θυρών.
Ρητορική μίσους λέγεται.

«Πρόσωπο το οποίο εκ προθέσεως, δημόσια και κατά τρόπο που έχει απειλητικό ή υβριστικό ή προσβλητικό χαρακτήρα προτρέπει ή υποκινεί βία ή μίσος που στρέφεται κατά ομάδας προσώπων…, είναι ένοχο αδικήματος και σε περίπτωση καταδίκης υπόκειται σε φυλάκιση μέχρι 3 χρόνια, ή σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις 5.000 ευρώ».

soukaivou
soukaivou
3 χρόνια πριν

Ναι ναι, αξιοπρεπέστατη η κοπέλα, απλά θεωρεί τέρας και απολίτιστο όποιον δεν είναι σαν αυτή. Νταξ τι να κάνουμε, όλοι έχουμε ελαττώματα, αυτή τυχαίνει να είναι μισάνθρωπος, μη κολλάς, βγαίνετε για καφεδάκι άφοβα.

soukaivou
soukaivou
3 χρόνια πριν

Ακριβώς, αυτό με το κρεβάτι δείχνει ότι ούτε κι εκείνη ξέρει τι υποστηρίζει και γιατί, αλλιώς δεν θα έψαχνε πως να τη δικαιολογήσει, αλλά θα έψαχνε τρόπους να μην την ξαναδεί ποτέ.