in

Αγαπητή «Α, μπα»: Η φίλη μου με μειώνει μπροστά σε άλλα άτομα

Πρόσφατα γνώρισα κάποια άτομα που θεωρώ πολύ καλούς μου φίλους και μπήκε στη παρέα με το έτσι θέλω

Όταν για τους Χ, ψ λόγους εγώ σταματούσα να κάνω παρέα με τους υπόλοιπους και της έλεγα τα παράπονα μου, μου απαντούσε με την εξής φράση “εγώ στα έλεγα” ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

230d4f6c6cca2193e267b8c9630eb8d6

Αγαπητή Α, μπα. Έχω μια φίλη χρόνων (7 για την ακρίβεια). Πάντα είχα και άλλες παρέες στις οποίες προσπαθουσα να την ενταξω (ήθελε και αυτή), γινόταν το επίκεντρο (μειώνοντας με) και μετά ξεκοβε προσπαθώντας να κάνει το ίδιο και σε εμένα (δηλαδή να με κάνει να ξεκοψω). Όταν για τους Χ, ψ λόγους εγώ σταματούσα να κάνω παρέα με τους υπόλοιπους και της έλεγα τα παράπονα μου, μου απαντούσε με την εξής φράση “εγώ στα έλεγα” (Χωρίς να της έχουν κάνει κάτι ιδιαίτερο). Το θέμα μου είναι το γεγονός ότι με μειώνει μπροστά σε αλλά άτομα και εγώ το κατάλαβα σχετικά αργά. Ακόμα όμως και όταν το κατάλαβα δεν θέλησα να το κάνω θέμα γιατί φοβόμουν ότι δεν θα το καταλάβει ή θα μου πει ότι έκανε πλάκα για να μη πάρει διαστάσεις το θέμα (έχει γίνει στο παρελθόν και τη γνωρίζω αρκετά καλά ώστε να ξέρω ότι θα γίνει το ένα από τα δύο). Πρόσφατα γνώρισα κάποια άτομα που θεωρώ πολυ καλους μου φίλους και μπήκε στη παρέα με το έτσι θέλω. Τα υπόλοιπα άτομα κατάλαβαν ότι κάτι πάει λάθος με τη φίλη μου (π.χ. Προβάλει πολυ τον εαυτό της με βάση τα θέματα που τους αρέσουν) και προσφάτως με μείωσε λεκτικά μπροστά τους. Συγκεκριμένα πηγα να ανοίξω ένα επιστημονικό θέμα και πριν προλάβω να μιλήσω για αυτό μου είπε: Α! Δεν περίμενα να πεις κάτι τέτοιο αφού λες όλο βλακείες. Εγώ έμεινα με ανοιχτό το στόμα και ακούγοντας τα γέλια των υπολοίπων έμεινα πανικόβλητη να τους κοιτάω. Παλιότερα ίσως και να μη με πείραζε τόσο απλά στην προκειμένη περίπτωση με τα άτομα που έχω να κάνω με ρίχνει ψυχολογικά και όχι μόνο αυτό. Μου βγαίνουν διάφορα θέματα εμπιστοσύνης με την υπόλοιπη παρέα και δεν λέω να καταλάβω οτι όλα αυτά είναι στο κεφάλι μου. Το ερώτημα μου είναι: γιατί την κάνω ακόμα παρέα ξέροντας ότι μου κάνει κακό?

-Κατερίνα

 

Αυτό, είναι ερώτημα που δεν μπορώ να σου απαντήσω εγώ. Δεν είναι κάτι πρωτότυπο, αλλά δεν υπάρχει μόνο μια απάντηση. Σε γενικές γραμμές, δεν την κάνεις πέρα γιατί πιστεύεις ότι κάτι κερδίζεις, ή φοβάσαι αντιστοίχως ότι κάτι θα χάσεις. Θα ήταν πολύ απλό αν είχαμε πάντα την δύναμη να διακόπτουμε επιλογές που μας κάνουν κακό. Δεν θα υπήρχαν δίαιτες, ας πούμε.

Αν δεν μπορείς ούτε εσύ να καταλάβεις, τότε πρέπει να πας σε ειδικό. Και το λέω επειδή γέλασαν και αυτοί που θεωρείς «πολύ καλούς φίλους» και δεν σε υπερασπίστηκε κανείς τους. Αν παλιότερα δεν σε πείραζε τόσο πολύ, τότε παλιότερα ήσουν ακόμη πιο υποχωρητική και ανεκτική απ’ όσο σου κάνει καλό. Δεν λες να καταλάβεις ότι όλα αυτά είναι στο κεφάλι σου διότι δεν είναι στο κεφάλι σου: η «φίλη» σου είπε ότι λες όλο βλακείες, «για πλάκα». Δεν υπάρχει σύμπαν στο οποίο είναι αστείο αυτό που έγινε.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

23 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
este
este
3 χρόνια πριν

Δεν είναι φίλη σου αυτό το άτομο, Κατερίνα. Για τους φίλους μας θέλουμε καλά πράγματα, όχι να τους φέρνουμε σε δύσκολη θέση. Επίσης αν κάποιος (οποιοσδήποτε) κοροιδεύει έναν φίλο μας, δεν γελάμε.
Νομίζω ήρθε η ώρα να δεις με άλλο μάτι τους ανθρώπους που έχεις δίπλα σου, και τα κριτήρια με τα οποία τους διάλεξες. Είναι επίπονη διαδικασία, θα σε ανακουφίσει όμως, κυρίως όταν αρχίζεις να αποκτάς πραγματικούς φίλους.

Valia
Valia
3 χρόνια πριν

Η φίλη σου δεν είναι φίλη σου.
Σε θεωρεί κατώτερη, του χεριού της και σε κάνει παρέα, επειδή αντλεί ικανοποίηση από τον ηγετικό ρόλο που έχει στη σχέση.
Είχα γνωστή που την “κατώτερη” φίλη της, όταν ήμασταν γύρω στα 21-25, την έβαζε να της κάνει τα ψώνια του σούπερ-μάρκετ και να της καθαρίζει το σπίτι.
Δεν ξέρω αν την κάνεις παρέα, επειδή νομίζεις ότι είναι κάτι το ιδιαίτερο σαν άνθρωπος -δεν είναι,το αντίθετο, μάλιστα.

Graphene
Graphene
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Valia

Πλάκα κάνεις;

Valia
Valia
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Graphene

Μακάρι να έκανα πλάκα. Και το άσχημο ήταν ότι το έμαθα μετά από χρόνια, όταν είχε σταματήσει αυτή η κατάσταση, ευτυχώς

Pannenkoek
Pannenkoek
3 χρόνια πριν

Γιατί έχουμε πάψει να ακούμε τα πρωτόγονα μας ένστικτα? Αν μου έλεγε κάποιος/α όλο βλακείες λες θα τον μπουγελωνα επιτόπου με ότι έβρισκα μπροστά μου, έτσι να γελάσουμε και για να ξυπνήσει από το κόμμα του/της

Σιντι
Σιντι
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Pannenkoek

Χαχαχαχ, χειροκροτώ. Αφήνουμε ελεύθερο το homo sapiens μέσα μας!

Louise B.
Louise B.
3 χρόνια πριν

Πόσο λυπάμαι όταν διαβάζω, ακούω ιστορίες ανθρώπων που τους συμπεριφέρονται άσχημα και αυτοί το δέχονται χωρίς αντίσταση, αντίδραση γιατί τους έχουν κάνει να πιστεύουν ότι αυτό τους αξίζει και μόνο. Είμαι ένας τέτοιος άνθρωπος, και πληγώνομαι πολύ όταν το διαπιστώνω και σε άλλα άτομα γιατί ξέρω τι κακό κάνει στην διάθεση και στην αυτοπεποίθηση ενός ανθρώπου και πόσο δύσκολο είναι να σταματήσεις αυτόν τον φαύλο κύκλο σκέψεων και συναισθημάτων. Αν νιώθεις ότι όλες ή η πλειοψηφία των σχέσεων σου είναι έτσι, να ζητήσεις βοήθεια από κάποιον. Είναι πολύ κρίμα να ζεις θεωρώντας ότι σου αξίζει να είσαι το αντικείμενο προσβολών,… Διαβάστε περισσότερα »

Karlee
Karlee
3 χρόνια πριν

Και κάπως ετσι, ξεκίνησα να πηγαίνω ψυχολόγο. Κόπι πειστ ιστορία, δέκα χρόνια πριν…

Cycling in the rain
Cycling in the rain
3 χρόνια πριν

Μπορείς και εσύ να γίνεις εριστική και ειρωνικη τύπου “να εδώ ο φωστήρας που τα ξέρει όλα”, “και συ από που και ως που μπορείς να κρίνεις εάν εγώ λέω βλακείες η όχι;” κτλ.
Το θέμα είναι όμως, γιατί επιλέγεις να έχεις αυτον τον άνθρωπο στη ζωή σου; Ξεκοψε επικοινωνία και αν σου ζητήσει τα ρέστα μπορείς να είσαι ειλικρινής και να της πεις ότι δε θέλεις να κάνεις παρέα με άτομα που σε προσβάλλουν.

Looking forward
Looking forward
3 χρόνια πριν

Ίσως κάτι φοβάσαι και δεν απομακρύνεσαι, κάτι που μάλλον ακόμα δεν μπορείς να προσδιορίσεις. Φοβάσαι γενικά να γίνεις δυσάρεστη; Μάλλον ναι, πολλές το ξεπερνάνε εύκολα, κάποιες όχι και τόσο. Η φίλη σου ξέρει ότι ασκεί εξουσία πάνω σου, σε υποτιμάει και σε χρησιμοποιεί ως αντικείμενο χλεύης για να βγει αυτή έξυπνη και με χιούμορ σε βάρος σου. Ταυτόχρονα ξέρει ότι δεν θα τολμήσεις να την βάλεις στη θέση της. Έχει τόσο πολύ εξουσία πάνω σου που όταν έμαθε για τη νέα παρέα, ήρθε με το έτσι θέλω για να δείξει για μια ακόμα φορά ποιά είναι αυτή και ποιά είσαι… Διαβάστε περισσότερα »

Anna
Anna
3 χρόνια πριν

Κατερίνα, τίποτα από αυτά δεν είναι στο κεφάλι σου.
Η παρέα σας έχει όλα τα χαρακτηριστικά μιας παρέας εφήβων χωρίς ιδιαίτερες κοινωνικές ικανότητες. Εσύ έχεις καταλάβει ότι όλο αυτό σε φθείρει και ότι κάτι δεν πάει καλά, τώρα μένει να βρεις ένα τρόπο να αναγνωρίζεις τι κάνεις και γιατί και μετά να το αλλάξεις.

Οι φίλοι και οι παρέες είναι από τα λίγα πράγματα που κάνουν την ύπαρξή μας σ’ αυτό τον πλανήτη ανεκτή, δεν χρειάζεται να κάνεις επιλογές που το βάζουν και αυτό στα défaut, αλήθεια.

verbascum acaule
verbascum acaule
3 χρόνια πριν

Η κοπέλα δεν είναι φίλη σου. Από κάποια λίγα που είπες πρόκειται μάλλον για άτομο με ναρκισσιστικές τάσεις που του αρέσει να επιβάλλεται και για να το πετύχει σε μειώνει. Βρες τρόπο να την απομακρύνεις Άτομα που γνώρισες πρόσφατα ( πόσα είναι; ) δεν μπορεί να είναι φίλοι σου. Πότε προλάβατε να γνωριστείτε; Έχεις στρωτό γραπτό λόγο και πιστεύω αυτό θα αντανακλά και τον προφορικό σου και το χαρακτήρα σου. Το λες όλο βλακείες ακολουθούμενο από γέλια όλων, δεν σημαίνει ότι είσαι λάθος. Όπως είπες είναι μια παρέα, άρα έχουν κάποια κοινά στη συμπεριφορά τους που πιθανόν να μην ταιριάζεις… Διαβάστε περισσότερα »

City
City
3 χρόνια πριν

Αντί να αναζητάς φίλους, καλύτερα να μάθεις πώς να γίνεις εσύ φίλη του εαυτού σου. Γιατί είναι φανερό ότι δεν ξέρεις να βάζεις όρια, ούτε και να προστατεύεις τον εαυτό σου. Αυτή είναι η δουλειά που έχεις να κάνεις. Όταν πατήσεις γερά στα πόδια σου, τότε θα κάνεις και τις φιλίες που θέλεις.