Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΑΠΟΨΕΙΣΗ λάθος επιλογή της ΝΔ στην υποψηφιότητα περιφερειάρχη Πελοποννήσου - Γιατί...

Η λάθος επιλογή της ΝΔ στην υποψηφιότητα περιφερειάρχη Πελοποννήσου – Γιατί ο “καλός” Δήμαρχος Καλαμάτας κ. Π. Νίκας, αποδεικνύεται κακός υποψήφιος για την Περιφέρεια Πελοποννήσου

Δυστυχώς για την Πειραιώς τα μηνύματα που φτάνουν εκεί από την Καλαμάτα,  είναι απογοητευτικά. Δημοσκοπήσεις φαντάσματα εφευρίσκονται και  ανακοινώνονται, χωρίς επίσημα στοιχεία και  αναπαράγονται μόνο σε φιλικά προς τον κο Νίκα Μ.Μ.Ε.

 

Στις προεκλογικές συγκεντρώσεις του (παντού τα ίδια πρόσωπα) διακρίνονται εύκολα οι υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι του, υποψήφιοι βουλευτές και κομματικά στελέχη της ΝΔ. Οι οποίοι ως κάτοικοι του κέντρου της Καλαμάτας ξαφνικά έγιναν εξπέρ επί όλων των θεμάτων. Από που έμαθαν π.χ για τα αγροτικά προβλήματα στο Κορυφάσιο, την Αλαγονία ή ακόμα και στο Αριοχώρι , όταν  ο απερχόμενος Δήμαρχος δεν έκανε τίποτα για τα  χωριά  του Δήμου Καλαμάτας;

Ποια ήταν η στάση του απέναντι στον αγροτικό κόσμο τρεις θητείες που υπηρέτησε; Ρωτήστε αγρότες που αντέχουν και μένουν ακόμη και σήμερα σε χωριά που απέχουν μόλις 10λεπτά από το κέντρο της Καλαμάτας.

Πότε επισκέφθηκε την πνιγμένη από τις πλημμύρες  Θουρία για τελευταία φορά;

Με “σημαία” την οδοποιία ο κ. Νίκας που φημίζεται και ως Δήμαρχος της λακούβας – δείτε το site  που υπάρχει στην Καλαμάτα με φωτογραφίες πολιτών – , υπόσχεται  δρόμους ταχείας κυκλοφορίας μέχρι και στο πιο απόμακρο ορεινό βουνό.

Πρόσφατα δε ο “καλός” δήμαρχος άρχισε ένα καινούργιο σπορ: Μηνύσεις σε ότι τον ενοχλεί. Κλείνει ο ίδιος κεντρικούς δρόμους όπως και όποτε θέλει και μοιράζει πρόστιμα σε φορείς και συλλογικότητες  που δεν ελέγχει. Όλοι βλέπουν τον πανικό και τα στελέχη της ΝΔ ψιθυρίζουν για την λάθος επιλογή του κόμματος τους.

Η Καλαμάτα είναι μικρή και τα στελέχη, ούτε να κρύψουν μπορούν τη δυσαρέσκεια τους ούτε να κρυφτούν από τις αδιέξοδες επιλογές του κ. Νίκα. Οι υποψήφιοι περιφερειακοί του σύμβουλοι  είναι ήδη άφωνοι κι αν δεν πάρουν διαταγή από τον “μεγάλο αρχηγό” δεν λένε τίποτα. Και τι να πουν; Ενώ κατηγορεί  όλους τους άλλους για τα πάντα, η κατάσταση της Αναγνωσταρά και  του δρόμου στα Γιαννιτσάνικα  είναι τραγική. H οδός Φραντζή που εφάπτεται της Κεντρικής Πλατείας πνίγεται με μια ανοιξιάτικη μπόρα. Για τις άλλες γειτονιές της πόλης ούτε λόγος να γίνεται: Σχολεία που στάζει η οροφή τους, η Αγία Τριάδα σε πλήρη εγκατάλειψη, παραδοσιακά ακίνητα που ανήκουν στο Δήμο έτοιμα να καταρρεύσουν, αναξιοποίητη η Δημοτική Περιουσία, ερημωμένη η παραλία 10 μήνες το χρόνο και διεκδίκηση της πολιτιστικής πρωτεύουσας για δυο χρόνια  χωρίς καλλιτεχνικό διευθυντή στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Κ. που παραπαίει. Κάγκελα στο Πάρκο Σιδηροδρόμων από ανικανότητα της Δημοτικής Αρχής για σωστή λειτουργία του, αναξιοποίητες οι αποθήκες του λιμανιού και του Κεντρικού Σιδηροδρομικού Σταθμού και υποτυπώδης λειτουργία του Μεγάρου Χορού μετά από 13 χρόνια στο τιμόνι του Δήμου.

Η Καλαμάτα έχει μείνει στην αποστείρωση ενός δημάρχου που όψιμα ευαγγελίζεται τις φιλελεύθερες αρχές του κόμματος της ΝΔ, αλλά είναι πολέμιος κάθε επιχειρηματικής κίνησης. Τρανό παράδειγμα οι καταστηματάρχες της πόλης, που σε κάθε ευκαιρία τονίζουν ότι  ένας δημόσιος υπάλληλος και τώρα υψηλά αμειβόμενος δημόσιος “λειτουργός”, τους κυνηγάει με τον χειρότερο τρόπο. Κάντε μια βόλτα στην ερημωμένη παραλιακή ζώνη ακόμα και τώρα μέσα Μαΐου. Επιχειρηματίες προσκείμενοι στο χώρο της ΝΔ το ομολογούν καθαρά: ο κ. Μητσοτάκης  βιάστηκε να κάνει τη λάθος επιλογή.

Ποιόν ειρωνεύεται ο κ. Νίκας με τη δήλωση του για τα χρήματα που δίνονται  σε συλλόγους; Την Περιφέρεια Πελοποννήσου που χρηματοδοτεί εκείνους που δημιουργούν και παράγουν έργο;  Τους ανθρώπους που κρατάνε άσβεστη τη φλόγα της προσφοράς και της αλληλεγγύης; Ή μήπως ο “καλός” δήμαρχος και ευαίσθητος άνθρωπος βλέπει τον εαυτό του στον καθρέφτη του;

Μιλάει για σπατάλες ο δήμαρχος που αν ψάξει κανείς τη Διαύγεια, θα τρομάξει από τις “παροχές” και αναθέσεις .Ο δήμαρχος των πρόχειρων και επιφανειακώναναπλάσεων”  που κατόρθωσε να φέρει την Καλαμάτα στις τελευταίες θέσεις άφιξης κρουαζιερόπλοιων Πανελλαδικά (μόλις 8 αφίξεις το 2018), δεν έχει καταθέσει ούτε μια συγκεκριμένη πρόταση για την τουριστική ανάπτυξη της Καλαμάτας και τώρα της Πελοποννήσου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στον “τουριστικό” Δήμο Καλαμάτας μόλις τις τελευταίες εβδομάδες και μετά από δεκάδες παρεμβάσεις  πολιτών, το επίσημο site του Δήμου Καλαμάτας  υπάρχει και  στην αγγλική γλώσσα. Ο δήμαρχος που έβλεπε και συνεχίζει να βλέπει τα νέα παιδιά της πόλης να μεταναστεύουν  και σφυρίζει αδιάφορα. Εκείνος που δεν έκανε τίποτα για να μείνουν οι νέοι στον τόπο τους, τώρα θυμήθηκε να τα αλλάξει όλα. Ο Δήμαρχος που το υπερεγώ του πρέπει να αναλυθεί σε κάποια σχολή κοινωνικής ψυχολογίας ως αρνητικό παράδειγμα, ακούει νέες υποψήφιες του συνδυασμού του να μιλούν για το εμείς. Μάλλον δεν γνωρίζουν τον κο Νίκα καλά, που 13 χρόνια δεν άφησε συνεργάτη του να βγάλει κιχ.

Ο τυχερός Δήμαρχος κ. Νίκας που εν  μέσω κρίσης είδε την περιοχή του να μπαίνει στον τουριστικό χάρτη ελέω Costa Navarino, δεν αξιοποίησε ούτε ένα χρηματοδοτικό εργαλείο για την περαιτέρω ανάδειξη του τουριστικού προϊόντος της περιοχής. Η άποψη του για τον τουρισμό είναι η χειρότερη Πανελλαδικά. Καμία δική του κίνηση εξωστρέφειας και δημιουργίας. Το Φεστιβάλ Χορού το βρήκε, το Φεστιβάλ Χορωδιών το φέρανε Γερμανοί, το Σχολείο Τουρισμού ιδιώτες, το Καρναβάλι απλοί πολίτες, τη Ναυτική εβδομάδα που προσπάθησε δικός του Δημοτικός Σύμβουλος την ακύρωσε, το Φεστιβάλ Νέων τo κυνήγησε, τα περασμένα Χριστούγεννα έκλεισε “το Χωριό των Χριστουγέννων” ,  πρόσφατα έδωσε πρόστιμο σε  Έκθεση Τουρισμού που συγκέντρωσε επιχειρηματικό κόσμο από όλη την Πελοπόννησο  και  πρόστιμο για αφισορύπανση σε έναν από τους ιστορικότερους  ερασιτεχνικούς θεατρικούς συλλόγους. Η μανία του απερχόμενου δημάρχου να κυνηγάει λυσσαλέα ότι δεν είναι δικό του  ή δεν ελέγχει απόλυτα είναι πρωτοφανής.

Τις τελευταίες ημέρες της δημαρχοντίας του συμπεριφέρεται ως εχθρός της πόλης και των πολιτών της που τον τίμησαν τρεις φορές και τώρα αναρωτιούνται: Γιατί τόσο μίσος απέναντι σε όσους δεν είναι υποτελείς και δεν τον “προσκυνάνε”; 

H ηγεσία της ΝΔ  βλέπει να χάνει μια περιφέρεια που παραδοσιακά είχε μπλε χρώμα και ψάχνει να αντιδράσει. Αλλά φαίνεται ότι δεν γνώριζε καλά τον  απολυταρχικό  χαρακτήρα του “καλού” δημάρχου, που τόσο εγκωμίασε στην αρχή και τώρα προσπαθεί να τον κατεβάσει από τις καρέκλες που ανεβαίνει στις αποτυχημένες συγκεντρώσεις του. Όμως ο απερχόμενος δεν ακούει κανέναν. Δήλωσε μάλιστα πως δεν χρειάζεται και δεν ακούει ούτε καν επικοινωνιολόγους, αν και έχει φτιάξει κάποιο επιτελείο συμβούλων, που δουλεύουν στον Δήμο Καλαμάτας.

Ο τυχερός Δήμαρχος κ. Νίκας που εν μέσω κρίσης είδε την περιοχή του να γίνεται προάστιο της Αθήνας και επίνειο πολλών άλλων γύρω περιοχών με τον  σύγχρονο και ασφαλή αυτοκινητόδρομο – έργο πολλών κυβερνήσεων – , δεν άρπαξε την ευκαιρία για να γίνει η Καλαμάτα ο απόλυτος προορισμός city break. Δεν ήθελε, δεν μπορούσε να κάνει την Καλαμάτα σύγχρονη μητροπολιτική πρωτεύουσα του Νότου της Ελλάδας. Με κλειστοφοβικά σύνδρομα απαξίωνε σε κάθε ευκαιρία το ρόλο της Περιφέρειας και τώρα θυμήθηκε τον σημαντικό ρόλο που έχει στην αυτοδιοίκηση. Η κυβίστηση είναι η αγαπημένη “θεωρία” του.

Στο αγαπημένο του χωριό στη Δυτική Μάνη οι απλοί συγχωριανοί του δεν ξέρουν τι θα πει κυβίστηση, γνωρίζουν πολύ καλά όμως τη λέξη κωλοτούμπα.  Αυτό σχολιάζουν βλέποντας τον να μιλάει  για την επιστολή στήριξης του πρώην Πρωθυπουργού, τον οποίο αγνόησε επιδεικτικά στην διεκδίκηση της Καλαμάτας για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021. Ο κ. Σαμαράς, ο οποίος την τελευταία 5ετή περίοδο της δημαρχοντίας του “καλού” Δημάρχου δεν τον επισκέφθηκε επίσημα ούτε μια φορά για να συζητήσουν τα προβλήματα της Μεσσηνιακής πρωτεύουσας. Ούτε καν στις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου του 2016 όταν ο Μεσσήνιος πλέον Βουλευτής  ήρθε στην Καλαμάτα, δεν μίλησε με τον κ. Νίκα. Και δεν του μίλησε διότι  ο υποψήφιος περιφερειάρχης τον λοιδωρούσε για την παρουσία του στην οδό Γλαύκου που πνίγηκε, την ίδια ώρα που εκείνος  ήταν κρυμμένος στο γραφείο του. Ακόμη και  πρόσφατα είτε στη μεγάλη θρησκευτική γιορτή της πόλης (2 Φεβρουαρίου), είτε στην γιορτή για την απελευθέρωση της Καλαμάτας (23 Μαρτίου) δεν εμφανίσθηκε ο κος Σαμαράς. Τα συμπεράσματα δικά σας για τις σχέσεις των δυο ανδρών και τα κροκοδείλια δάκρυα του  “καλού” Δημάρχου, που όψιμα αποδίδει τιμές στον πρώην Πρωθυπουργό. Μάλλον αργά το θυμήθηκε ο απερχόμενος εκλεκτός της Ν.Δ. την ώρα που όλοι γνωρίζουν τι σημαίνει Αντώνης Σαμαράς σε ολόκληρη τη Μεσσηνία.

Αναρωτιέται μάλλον και ο κ.  Μητσοτάκης τι συμβαίνει  με τον “καλό” Δήμαρχο. Για αυτό είναι συνέχεια δίπλα του κατά τη διάρκεια  της προεκλογικής εκστρατείας  του.  Πρώτη φορά  αρχηγός κόμματος  στο οποίο  ανήκει  υποψήφιος (κι αυτό τώρα το θυμήθηκε ο κ. Νίκας μιας και ξέχασε να πάει αρκετές φορές σε σοβαρές  εκδηλώσεις της Ν.Δ.) τον στηρίζει τόσο πολύ: 4 φορές  μέχρι τώρα βρέθηκε δίπλα στον απερχόμενο Δήμαρχο  ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Και σύσσωμη η ηγεσία του κόμματος κάνει απέλπιδα προσπάθεια. Ο κ. Σαμαράς ήρθε το Πάσχα, αλλά έφυγε πριν το τραγικό και μοιραίο συμβάν του Σαϊτοπόλεμου. Ούτε μια ανθρώπινη συγνώμη από τον “καλό” δήμαρχο για τον αδικοχαμένο εικονολήπτη. Ακόμη και ο κ. Μεϊμαράκης επιστρατεύτηκε για να ενισχύσει το προφίλ του απερχόμενου Δημάρχου. Μάταια όμως αφού κανένας δεν ασχολήθηκε με αυτή τη συνάντηση. Ποιός ξέρει τι άλλο θα κάνει το κόμμα της ΝΔ για να βελτιώσει την εικόνα της λάθος επιλογής του.

Ποιος θα πάει μαζί με τον άνθρωπο που δεν γνωρίζει καλά καλά που είναι το Δερβένι, το Πετροχώρι, το Τολό και η Νεάπολη. Πότε ανακάλυψε ο κ. Νίκας την  Πελοπόννησο; Πότε πρόλαβε να μάθει ο υποψήφιος της Ν.Δ. τις ανάγκες  της Μεγαλόπολης, της Βυτίνας ή της Καρύταινας; Είχε ξαναπάει στο Τυρό, στο Λεωνίδιο και στο Λουτράκι;  Τι λένε οι γνήσιοι  νεοδημοκράτες υποψήφιοι σε άλλους νομούς που είναι απέναντι από τον κ. Νίκα; Γιατί “αλλαξοπίστησαν” και δεν ακολούθησαν τη γραμμή της παράταξης για την υποψηφιότητά του; Άραγε αυτοί δεν θέλουν τη νίκη της ΝΔ στην Πελοπόννησο; Γιατί δεν εμπιστεύονται την επιλογή του κου Μητσοτάκη; Σημαντικός καταλύτης  λοιπόν οι λεγόμενοι “αντάρτες” που δεν στηρίζουν φανερά την υποψηφιότητα Νίκα.

Κάποια μάλιστα ιστορικά στελέχη προτίμησαν  να συνταχθούν με τον νυν και εκ νέου υποψήφιο Περιφερειάρχη κο Τατούλη , που ειρήστω εν παρόδω  το 2014 είχε  την στήριξη του κ. Σαμαρά. Σε αναμμένα κάρβουνα βρίσκονται  και τα δυσαρεστημένα γαλάζια στελέχη που διαγράφηκαν “προσωρινά”  και τηρούν στάση αναμονής σε επίπεδο Εθνικών εκλογών.

Οι περισσότερες γαλάζιες φωνές μεσαίων  στελεχών του κόμματος της Ν.Δ.  επικρίνουν ανοιχτά τη λάθος επιλογή  της Πειραιώς. Ακόμη πιο αμήχανα  τα μέλη του κόμματος ακούνε  τις ύβρεις  του υποψηφίου Περιφερειάρχη προς  κάθε κατεύθυνση. Tο μοντέλο που υπηρέτησε ο κ. Νίκας δεν σήκωνε δεύτερη γνώμη. Όποιος διαφωνούσε με το “αφεντικό” τον έστελνε στο πυρ το εξώτερον.

Έκπληκτοι και απογοητευμένοι οι  απλοί ψηφοφόροι του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, παρακολουθούν την ρητορική κενού περιεχομένου του “καλού” Δημάρχου. Ούτε μια προγραμματική θέση δεν έχει καταθέσει ο απερχόμενος Δήμαρχος. Όλοι διαπιστώνουν πόσο ανέτοιμος είναι, μη γνωρίζοντας τη σοφή λαϊκή  ρήση “κάλλιο πρώτος στο χωριό παρά δεύτερος στην πόλη”.

Λίγες ημέρες πριν τις εκλογές το συμπέρασμα είναι ένα: O κ. Παναγιώτης Νίκας είναι η λάθος επιλογή.

Απόστολος Θαλασσινός

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ