Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κύθνος, με την κρυστάλλινη θάλασσα, τα μονοπάτια της και τα κατάλευκα μικρά χωριά της (ΦΩΤΟ)

Κρυ­στάλ­λι­νη θάλασ­σα σε από­στα­ση ανα­πνο­ής από την Αθή­να, ιδα­νι­κή για μικρές καλο­και­ρι­νές απο­δρά­σεις αλλά και για πολυ­ή­με­ρες διακοπές.

Η Κύθνος είναι ένα Κυκλα­δο­νή­σι ανά­με­σα σε Κέα και Σέρι­φο (Δυτι­κές Κυκλά­δες) σε από­στα­ση 3 ωρών από το λιμά­νι του Πει­ραιά και μόλις 1 ώρας και 40 λεπτών από το λιμά­νι του Λαυ­ρί­ου. Διοι­κη­τι­κά ανή­κει στην περι­φέ­ρεια Νοτί­ου Αιγαίου.

kuthnos1

Ονο­μά­ζε­ται και Θερ­μιά (τα Θερ­μιά), του­λά­χι­στον από τον 12ο αιώ­να οπό­τε και ανα­φέ­ρε­ται ως «Επι­σκο­πή Κέας και Θερ­μιών». Το όνο­μα αυτό οφεί­λε­ται στις θερ­μές πηγές που υπάρ­χουν μέχρι και σήμε­ρα στον όρμο των Λου­τρών, που απο­τε­λούν την πρώ­τη οργα­νω­μέ­νη λου­τρό­πο­λη της Ελλά­δας μετά το 1821. Τα λου­τρά της Κύθνου απο­λάμ­βα­νε ο βασι­λιάς Όθω­νας και η βασί­λισ­σα Αμα­λία (1837–1862).

Η Κύθνος έχει μήκος ακτο­γραμ­μών περί­που 104 χιλιό­με­τρα, με 92 όρμους, ορμί­σκους και παρα­λί­ες, οι περισ­σό­τε­ρες από τις οποί­ες είναι προ­σβά­σι­μες οδι­κά. Στο νησί υπάρ­χουν δύο μεσό­γεια χωριά, η γρα­φι­κή Χώρα ή Μεσα­ριά και η Δρυο­πί­δα ή Σύλ­λα­κας. Επι­πλέ­ον υπάρ­χουν τρείς κύριοι παρα­θα­λάσ­σιοι οικι­σμοί: το κύριο λιμά­νι, ο Μέρι­χας, τα Λου­τρά με τις ιαμα­τι­κές πηγές και η Πανα­γία Κανά­λα με την ομώ­νυ­μη εκκλησία.

kuthnos2

Παραλίες του νησιού

Η Κύθνος έχει υπέ­ρο­χες παρα­λί­ες που σχη­μα­τί­ζουν γρα­φι­κούς κολ­πί­σκους, όρμους με πεντα­κά­θα­ρα νερά και φυσι­κή σκιά που σχη­μα­τί­ζουν τα αλμυ­ρί­κια. Η πιο διά­ση­μη παρα­λία του νησιού είναι η Κολώ­να. Επι­σκε­φθεί­τε την και θα εντυ­πω­σια­στεί­τε από το πώς μια λωρί­δα άμμου χωρί­ζει τη θάλασ­σα στη μέση σε δυο αμμου­διές στην ίδια παρα­λία τόσο θεαματικά.

KOLONA kythnos 1

Παρα­λία Κολώνα

Αφή­νο­ντας το λιμά­νι του Μέρι­χα με κατεύ­θυν­ση προς τη Χώρα, συνα­ντά­με πρώ­τα τη μικρή αμμου­διά Μαρ­τι­νά­κια και στη συνέ­χεια την Επι­σκο­πή και την Από­κρου­ση. Είναι οι μόνες οργα­νω­μέ­νες παρα­λί­ες του νησιού, οι πιο πολυ­σύ­χνα­στες και έχουν ψιλή άμμο.

apokrousi

Από­κρου­ση

Περ­νώ­ντας από τον οικι­σμό της Χώρας φτά­νου­με στον κόλ­πο των Λου­τρών. Εάν βου­τή­ξε­τε στην άκρη της παρα­λί­ας θα απο­λαύ­σε­τε τις ευερ­γε­τι­κές ιδιό­τη­τες των Ιαμα­τι­κών Πηγών που κατα­λή­γουν στη θάλασ­σα. Κοντά στα Λου­τρά, θα συνα­ντή­σε­τε την παρα­λία της Αγί­ας Ειρή­νης, με τους γρα­φι­κούς οικι­σμούς, το Αρκού­δι και το Σχοι­νά­ρι, ενώ προ­χω­ρώ­ντας βορειο­α­να­το­λι­κά βρί­σκου­με τις παρα­λί­ες Καβου­ρο­χέ­ρι, Ποτά­μια και Αγιο Σώστη, που συν­θέ­τουν ένα τοπίο μονα­δι­κής ομορφιάς.

ΣΩΣΤΗΣ

‘Αγιος Σώστης

Δια­σχί­ζο­ντας τηv οδι­κή αρτη­ρία από τη Χώρα προς τη Δρυο­πί­δα έχου­με τη δυνα­τό­τη­τα να επι­σκε­φτού­με τις παρα­λί­ες της Ανα­το­λι­κής πλευ­ράς του νησιού. Το Ζογκά­κι, η Νάου­σα, το Κου­ρί, Ο Άγιος Στέ­φα­νος, ο Άη Γιάν­νης και τα Βασι­λι­κά, οι όρμοι των Λευ­κών, το Λιο­τρί­βι και το Καλό Λιβά­δι σας περι­μέ­νουν να τις απο­λαύ­σε­τε και σε ορι­σμέ­νες από αυτές να βρεί­τε ενοι­κια­ζό­με­να δωμά­τια και γρα­φι­κά ταβερ­νά­κια με σπι­τι­κό φαγητό.

ai giannis

Αϊ-Γιάν­νης

agios stefanos

Άγιος Στέ­φα­νος

agios dimitrios

Βασι­λι­κά

 

Σε από­στα­ση 7χλμ από τη Δρυο­πί­δα, στο Νοτιο­α­να­το­λι­κό άκρο του νησιού είναι ο μονα­δι­κός πευ­κό­φυ­τος οικι­σμός της Πανα­γιάς Κανά­λας. Γύρω από την περιο­χή της εκκλη­σί­ας απλώ­νο­νται οι κόλ­ποι της Μεγά­λης Αμμου, το Αμμου­δά­κι και οι Αντώνηδες.

amoudaki

Αμμου­δά­κι

adonides

Αντώ­νη­δες

Αν επι­θυ­μεί­τε από­λυ­τη ησυ­χία για να απο­λαύ­σε­τε το μπά­νιο σας, μπο­ρεί­τε να επι­σκε­φθεί­τε τις παρα­λί­ες Σκύ­λου, Γαϊ­δου­ρό­μα­ντρα, Σιμου­σί στα νοτιο­α­να­το­λι­κά και Μαυ­ριά­νου και Στι­φό στα νοτιο­δυ­τι­κά του νησιού.

gaidouromadra

Γαϊ­δου­ρο­μά­ντρα

Επί­σης, μην παρα­λεί­ψε­τε να επι­σκε­φτεί­τε την παρα­λία των Φλα­μπου­ριών κατευ­θυ­νό­με­νοι προς τον οικι­σμό του Αγί­ου Δημη­τρί­ου με την ομώ­νυ­μη παραλία.

agios dimitrios

Άγιος Δημή­τριος

Παραδοσιακοί οικισμοί

Η Χώρα

Η Χώρα ή Μεσα­ριά, πρω­τεύ­ου­σα της Κύθνου, είναι κτι­σμέ­νη αμφι­θε­α­τρι­κά στην πλα­γιά ενός λόφου. Απέ­χει 8 χλμ. από τον Μέρι­χα, το λιμά­νι του νησιού. Κτί­στη­κε τον 17ο αιώ­να και από τότε κατοι­κεί­ται συνεχώς.

xora3

Η Xώρα της Kύθνου, με το έντο­νο κυκλα­δί­τι­κο χρώ­μα και την αυθε­ντι­κή νησιώ­τι­κη ατμό­σφαι­ρα γοη­τεύ­ει κάθε επι­σκέ­πτη. Mικρές πλα­τεί­ες και γρα­φι­κά πλα­κό­στρω­τα δρο­μά­κια με παρα­δο­σια­κά εστια­τό­ρια, καφέ μπαρ, ζαχα­ρο­πλα­στεία και εμπο­ρι­κά κατα­στή­μα­τα, κάτα­σπρα σπί­τια με χρω­μα­τι­στές πόρ­τες και παρά­θυ­ρα, σκα­λιά, καμά­ρες και στε­γά­δια, εκκλη­σί­ες και ανε­μό­μυ­λοι συν­θέ­τουν ένα θαυ­μά­σιο οικι­στι­κό σύνολο.

xora2

xora1Αξί­ζει να επι­σκε­φθεί­τε τις αξιό­λο­γες εκκλη­σί­ες της Χώρας που δια­κρί­νο­νται για την ιδιαί­τε­ρη αρχι­τε­κτο­νι­κή τους και τον πλού­σιο εσω­τε­ρι­κό τους διά­κο­σμο. Ξεχω­ρί­ζουν ο ναός του Αγί­ου Σάβ­βα που χρο­νο­λο­γεί­ται από το 1613 μ.Χ και έχει το οικό­ση­μο του Α. Γοζα­δί­νου, ο ναός του Σωτή­ρα με το τέμπλο του 17ου αιώ­να και η εκκλη­σία της Αγί­ας Τριά­δας που είναι η παλαιό­τε­ρη του νησιού. Επί­σης, μην παρα­λεί­ψε­τε να επι­σκε­φθεί­τε τη μονή της Πανα­γί­ας του Νίκους, που είναι κτι­σμέ­νη σε μια κατα­πλη­κτι­κή τοπο­θε­σία. Στο υπό­γειο της μονής λει­τουρ­γού­σε κρυ­φό σχο­λείο, ενώ θα δεί­τε και έναν πανέ­μορ­φο επι­τά­φιο της Παναγίας.

Στη βορειο­α­να­το­λι­κή πλευ­ρά της Χώρας θα δεί­τε το Αιο­λι­κό Πάρ­κο, στο οποίο παρά­γε­ται ηλε­κτρι­κή ενέρ­γεια από τη δύνα­μη του ανέ­μου. Είναι ο πρώ­τος αιο­λι­κός σταθ­μός που λει­τούρ­γη­σε στην Ελλάδα.

Ξεκι­νώ­ντας από τη Χώρα μπο­ρεί­τε να επι­σκε­φτεί­τε τα Λου­τρά (επί­νειο της Χώρας) και βεβαί­ως όλες τις κοντι­νές παρα­λί­ες, όπως τα Ποτά­μια, Αγιος Σώστης, Σχι­νά­ρι, Αγιος Στέ­φα­νος και άλλες.

Η Δρυοπίδα

Η Δρυο­πί­δα, με παρα­δο­σια­κά κερα­μο­σκε­πή σπί­τια εξαί­ρε­της αρχι­τε­κτο­νι­κής, παλιές εκκλη­σί­ες, όμορ­φες μικρές πλα­τεί­ες, γρα­φι­κά σοκά­κια και καμά­ρες που γοη­τεύ­ουν τον επι­σκέ­πτη, οφεί­λει την ονο­μα­σία της στους Δρύ­ο­πες, τους πρώ­τους σύμ­φω­να με την παρά­δο­ση κατοί­κους του νησιού. Tο Xωριό ή Σύλ­λακ­κα, κατά τους ντό­πιους, χτι­σμέ­νο ανά­με­σα σε λόφους και αθέ­α­το από τη θάλασ­σα, έχει μακρά παρά­δο­ση στην κερα­μι­κή τέχνη. H Δρυο­πί­δα απέ­χει 7 χλμ από τη Xώρα.

driopida1 1

driopida2Στη Δρυο­πί­δα μπο­ρεί­τε να δεί­τε το Bυζα­ντι­νό Μου­σείο με Ευαγ­γέ­λια, εικό­νες και σταυ­ρούς του 18ου και του 19ου αι., χάλ­κι­να και επί­χρυ­σα εκκλη­σια­στι­κά σκεύη, ξυλό­γλυ­πτα, επι­τά­φιο 18ου αι. με απει­κο­νί­σεις της ζωής του Xρι­στού και ξυλό­γλυ­πτο επί­χρυ­σο τέμπλο, το Λαο­γρα­φι­κό Μου­σείο με παρα­δο­σια­κές φορε­σιές, οικια­κά σκεύη, παλαιά έπι­πλα, κεντή­μα­τα, υφα­ντά και άλλα, το Μνη­μείο Πεσό­ντων, το Σπή­λαιο Κατα­φύ­κι με πλού­σιο διά­κο­σμο από στα­λα­κτί­τες, την Εκκλη­σία του Ταξιάρ­χη στη θέση Bελί­δι βόρεια της Δρυο­πί­δας, την Εκκλη­σία του Αγί­ου Ιωάν­νη του Πρό­δρο­μου που δεσπό­ζει σε ύψω­μα με πανο­ρα­μι­κή θέα, εξαί­ρε­της αρχι­τε­κτο­νι­κής, άλλο­τε καθο­λι­κό μονής, την Εκκλη­σία του Αγί­ου Νεκτά­ριου, με υπέ­ρο­χη θέα στο πέλα­γος και το ηλιο­βα­σί­λε­μα, και το ξωκλή­σι του Αγί­ου Αθα­να­σί­ου, στη δια­σταύ­ρω­ση προς Kαλό Λιβάδι.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο