Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Μουσείο αφιερωμένο στη δράση των ΕΑΜ — ΕΛΑΣ — ΔΣΕ στην περιοχή Βίτσι — Πρεσπών εγκαινίασε ο Δ. Κουτσούμπας

Στη σημα­σία που είχε η περιο­χή της Πρέ­σπας στη δρά­ση του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ κατά την Ναζι­στι­κή κατο­χή αλλά και στην συνέ­χεια με τον εμφύ­λιο με τη δρά­ση του ΔΣΕ, ανα­φέρ­θη­κε ο γγ του ΚΚΕ Δημή­τρης Κου­τσού­μπας κατά την διάρ­κεια της ομι­λί­ας του στα εγκαί­νια του νέου μου­σεί­ου του ΚΚΕ που ανα­φέ­ρε­ται σε αυτή την κρί­σι­μη δεκα­ε­τία στην Καλ­λι­θέα Πρεσπών.

«Το νέο μου­σείο προ­σφέ­ρει έναν άλλο κρί­κο στην αλυ­σί­δα της ανά­δει­ξης της ιστο­ρί­ας του κόμ­μα­τος, της ιστο­ρί­ας του εργα­τι­κού κινή­μα­τος της χώρας μας» σημεί­ω­σε ο κ. Κου­τσού­μπας. Πρό­σθε­σε ότι «το ΚΚΕ με αυτό το μου­σείο τιμά τους αντάρ­τες, τους μαχη­τές και τις μαχή­τριες, και απο­δί­δει ταυ­τό­χρο­να ξεχω­ρι­στή τιμή στους κατοί­κους της περιο­χής που συμ­με­τεί­χαν και στή­ρι­ξαν με όλες τις δυνά­μεις τους, αυτούς τους αγώνες».

Ανέ­φε­ρε ότι η δημιουρ­γία του συγκε­κρι­μέ­νου μου­σεί­ου ΕΑΜ ‑ΕΛΑΣ ‑ΔΣΕ στις Πρέ­σπες, έρχε­ται σαν συνέ­χεια στα μνη­μεία που έχουν στη­θεί σε δια­φο­ρά σημεία της περιο­χής όπως τον Πυξό, την Πύλη το Βρο­ντε­ρό κλπ.

Ο γγ του ΚΚΕ ανα­φέρ­θη­κε στα αιμα­τη­ρά γεγο­νό­τα του εμφυ­λί­ου όταν «η Πρέ­σπα ήταν η έδρα της δημο­κρα­τι­κής κυβέρ­νη­σης, η έδρα του γενι­κού αρχη­γεί­ου του ΔΣΕ και εκπαί­δευ­σης των αξιω­μα­τι­κών του» πριν ριχτούν στην μάχη του εμφυ­λί­ου. Μίλη­σε και για την περί­ο­δο της Ναζι­στι­κής κατο­χής εξι­στο­ρώ­ντας γεγο­νό­τα όταν στην περιο­χή της Πρέ­σπας «οι άνδρες του ΕΛΑΣ κτυ­πού­σαν τους Ναζί αλλά και τους Κομι­τα­τζή­δες του Κάλ­τσεφ». Ανά­φε­ρε την περί­πτω­ση του ιερω­μέ­νου του Αγ. Γερ­μα­νού που στη διάρ­κεια της Κατο­χής συνε­λή­φθη και εκτε­λέ­στη­κε στη Φλώ­ρι­να επει­δή βοη­θού­σε τους αντάρ­τες στα βου­νά της Πρέ­σπας. «Σε αυτό το σημείο επι­λέ­ξα­με να δημιουρ­γή­σου­με το μου­σείο που φιλο­δο­ξού­με να γίνει ένα σχο­λείο για την ιστο­ρία της περιο­χής, μέσα από τα ευρή­μα­τα που προ­έρ­χο­νται από τα αρχεία του ΚΚΕ», κατέ­λη­ξε ο Δ. Κουτσούμπας.

«Η ιστο­ρία είναι αδυ­σώ­πη­τη και τα σημά­δια των ανθρώ­πων που δια­κρί­νο­νται στις σελί­δες της και είναι απο­τυ­πω­μέ­νες με αίμα σε κάθε γωνιά τού­της της περιο­χής, δεν σβή­νουν με το γκρέ­μι­σμα των χωριών και των ιστο­ρι­κών γεγο­νό­των όπως επι­θυ­μεί η αστι­κή τάξη» σημεί­ω­σε ο Δ. Κουτσούμπας

Αρκε­τά ευρή­μα­τα του τοπι­κού μου­σεί­ου, όπως εργα­λεία που χρη­σι­μο­ποιού­σαν τα τοπι­κά εργα­στή­ρια κατά τη διάρ­κεια του εμφυ­λί­ου ενι­σχύ­ο­ντας ως επι­με­λη­τεία την δρά­ση του ΔΣΕ, προ­σφέρ­θη­καν από τους κατοί­κους της περιο­χής, τα οποία μέχρι σήμε­ρα φυλού­σαν ως ενθύ­μια στις απο­θή­κες τους. Επί­σης στο μου­σείο υπάρ­χει πλού­σιο φωτο­γρα­φι­κό υλι­κό που προ­έρ­χε­ται από το αρχείο του ΚΚΕ, αλλά και από προ­σω­πι­κές συλ­λο­γές μελών και φίλων του κόμ­μα­τος που τις δώρι­σαν για να εκτε­θούν, όπου απο­τυ­πώ­νουν την ζωή στα χωριά της Πρέ­σπας κατά την περί­ο­δο του εμφυλίου.

Το μου­σείο έγι­νε με την εθε­λο­ντι­κή προ­σφο­ρά μελών του κόμ­μα­τος από την Πρέ­σπα και τη Δυτι­κή Μακε­δο­νία, ενώ το κτί­ριο παρα­χω­ρή­θη­κε από τον Δήμο Πρε­σπών μετά και την σύμ­φω­νη γνώ­μη των κατοί­κων της Καλλιθέας.

Ολό­κλη­ρη η ομι­λία του Δ. Κου­τσού­μπα ΕΔΩ

Νωρί­τε­ρα ο ΓΓ του ΚΚΕ είχε συνά­ντη­ση στο δημαρ­χείο Πρε­σπών με τον δήμαρ­χο Πανα­γιώ­τη Πασχα­λί­δη, όπου συζή­τη­σαν προ­βλή­μα­τα της περιο­χής. Ο Πανα­γιώ­της Πασχα­λί­δης ζήτη­σε από τον Δ. Κου­τσού­μπα να συμ­βάλ­λει στην επί­λυ­ση του προ­βλή­μα­τος με την απου­σία για­τρού στο Πολυια­τρείο Πρε­σπών, αλλά και να βοη­θή­σει στην επι­τά­χυν­ση των δια­δι­κα­σιών για την εκτέ­λε­ση των έργων που αφο­ρούν την διά­νοι­ξη της δια­συ­νο­ρια­κής διά­βα­σης στον Λαι­μό. Όπως είπε στον γγ του ΚΚΕ ότι η δια­συ­νο­ρια­κή διά­βα­ση με τη Βόρεια Μακε­δο­νία, είναι όνει­ρο ζωής για τους κατοί­κους της Πρέ­σπας όπου φιλο­δο­ξούν να απορ­ρο­φή­σουν ένα μέρος των 250.000 Βορειο­ευ­ρω­παί­ων που κάνουν δια­κο­πές στην Οχρί­δα και τα παρα­λί­μνια χωριά της Μεγά­λης Πρέ­σπας, που ανή­κουν στη Βόρεια Μακε­δο­νία. Μάλι­στα επι­σή­μα­νε τον κίν­δυ­νο να χαθούν 5 εκατ. ευρώ που έχει προ­σφέ­ρει η ΕΕ εάν εντός δύο μηνών δεν γίνει κάποια εργα­σία στην περιοχή.

Στη συνέ­χεια ο Δημή­τρης Κου­τσού­μπας συνο­δευ­μέ­νος από τον δήμαρ­χο επι­σκέ­φθη­κε το σημείο της δια­συ­νο­ρια­κής διά­βα­σης και ενη­με­ρώ­θη­κε για τις κτι­ρια­κές εγκα­τα­στά­σεις Τελω­νεί­ου και Αστυ­νο­μι­κού ελέγ­χου που θα προ­βλέ­πο­νται να κατα­σκευα­στούν στην περιοχή.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο