Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πέθανε ο ζωγράφος Μιχάλης Αγρανιώτης

Το Δ.Σ. του Επι­με­λη­τη­ρί­ου Εικα­στι­κών Τεχνών Ελλάδος/ΕΕΤΕ εκφρά­ζει τη λύπη του για το θάνα­το του ζωγρά­φου Μιχά­λη Αγρα­νιώ­τη, ο οποί­ος απε­βί­ω­σε στις 2 Σεπτεμ­βρί­ου 2018, σε ηλι­κία 89 ετών.

Ο Μιχά­λης Αγρα­νιώ­της γεν­νή­θη­κε στις Κρο­κε­ές Λακω­νί­ας το 1928. Σπού­δα­σε ζωγρα­φι­κή στην Α.Σ.Κ.Τ. της Αθή­νας στο εργα­στή­ριο του Ανδρέα Γεωρ­γιά­δη, από το 1948 έως το 1951 και λόγω στρά­τευ­σης από το 1955 έως το 1957, όπου και δια­κρί­θη­κε στο γυμνό την σύν­θε­ση, και στο ύπαιθρο.

Δίδα­ξε από το 1965 επί 12 χρό­νια στο Αθη­ναϊ­κό Τεχνο­λο­γι­κό Ινστι­τού­το (Σχ. Δοξιά­δη) στα μαθή­μα­τα χρώ­μα­τος και ελευ­θέ­ρου σχε­δί­ου στη Σχο­λή Δια­κο­σμη­τών ενώ επί 35 χρό­νια το μάθη­μα των καλ­λι­τε­χνι­κών στα Εκπαι­δευ­τή­ρια Γ. Ζηρίδη.

Από το 1959 έως το 1963 συνερ­γά­στη­κε με τη Βάσω Κατρά­κη στην εκτύ­πω­ση των έργων της.

Παρου­σί­α­σε το έργο του σε ατο­μι­κές και ομα­δι­κές εκθέ­σεις στην Ελλά­δα (μετα­ξύ αυτών και σε δυο Πανελ­λή­νιες τα έτη 1973 και 1975) και το εξω­τε­ρι­κό (Τριεν­νά­λε Intergrafik, Βερο­λί­νο 1984, Κύπρο, Σοβιε­τι­κή Ένω­ση, κ.α.).

Φιλο­τέ­χνη­σε το μνη­μείο των εκτε­λε­σθέ­ντων το 1944 από τους Γερ­μα­νούς Κρο­κε­α­τών στο χωριό Κοκ­κι­νό­λου­τσα στον οδι­κό άξο­να Τρί­πο­λης –Σπάρ­της.

Έχει ανέκ­δο­τες εργα­σί­ες (πεζο­γρα­φι­κά, χρο­νι­κά, λαο­γρα­φι­κά) ενώ το 1999 εξέ­δω­σε τρία διη­γή­μα­τά του με τίτλο «Κατα­φρο­νε­μέ­νοι».

Αρθρο­γρά­φη­σε επί λαο­γρα­φι­κών και κοι­νω­νι­κών θεμά­των στην τοπι­κή εφη­με­ρί­δα «ΚΡΟΚΕΕΣ» της γενέ­τει­ράς του.

Μέλος του Επι­με­λη­τη­ρί­ου Εικα­στι­κών Ελλά­δος από το 1968.

Η εξό­διος ακο­λου­θία θα πραγ­μα­το­ποι­η­θεί την Τρί­τη 4 Σεπτεμ­βρί­ου 2018 και ώρα 14:00 στο κοι­μη­τή­ριο Βύρωνα.

Το Δ.Σ. του ΕΕΤΕ εκφρά­ζει τα θερ­μά του συλ­λυ­πη­τή­ρια στην οικο­γέ­νειά του και στους οικεί­ους του.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο