Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σε ύφεση η κακοκαιρία που έπληξε το τελευταίο 24ωρο Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική (ΦΩΤΟ)

Σε ύφε­ση φαί­νε­ται πως βρί­σκε­ται η κακο­και­ρία που έπλη­ξε το τελευ­ταίο 24ωρο περιο­χές της Βόρειας Ελλά­δας, με κύρια χαρα­κτη­ρι­στι­κά τις ισχυ­ρές βρο­χές και καται­γί­δες. Είναι χαρα­κτη­ρι­στι­κό ότι έως το βρά­δυ της Πέμ­πτης, το δίκτυο κατα­γρα­φής αστρα­πών «ΖΕΥΣ», που λει­τουρ­γεί το Εθνι­κό Αστε­ρο­σκο­πείο Αθη­νών, κατέ­γρα­ψε 6.700 κεραυ­νούς, με τη μεγα­λύ­τε­ρη πυκνό­τη­τα να εντο­πί­ζε­ται στον Θερμαϊκό.

Το πέρα­σμα της κακο­και­ρί­ας έπλη­ξε περιο­χές της Θεσ­σα­λο­νί­κης και της Χαλ­κι­δι­κής, όπου πλημ­μύ­ρι­σαν δρό­μοι και υπό­γεια σπι­τιών, ενώ σημειώ­θη­καν και κατο­λι­σθή­σεις από τις σφο­δρές βροχοπτώσεις.

Ένας νεα­ρός κιν­δύ­νευ­σε να χάσει τη ζωή του όταν παρα­σύρ­θη­κε από χεί­μαρ­ρο τη νύχτα στον Λαγκα­δά, ενώ στο Δερ­βέ­νι έγι­ναν δύο τρο­χαία ατυ­χή­μα­τα, με ντα­λί­κες να διπλώ­νουν και τους δρό­μους να κλεί­νουν για αρκε­τή ώρα, καθώς διέρ­ρευ­σαν καύ­σι­μα στο οδό­στρω­μα. και πολ­λά σπί­τια πλημ­μύ­ρι­σαν σε Θεσ­σα­λο­νί­κη, Χαλ­κι­δι­κή, Κιλ­κίς, Σέρ­ρες και Ξάν­θη. Στα Νέα Μου­δα­νιά η σφο­δρό­τη­τα της βρο­χής ήταν τόσο έντο­νη, που οι δρό­μοι μετα­τρά­πη­καν σε ποτά­μια, ενώ σε κάποιες περιο­χές όπως στην Πάτρα και τη Λάρι­σα οι κάτοι­κοι έμει­ναν έκπλη­κτοι καθώς είδαν ακό­μα και χαλάζι.

Στη μία τα ξημε­ρώ­μα­τα, σε περιο­χή του Λαγκα­δά, κλι­μά­κιο της πυρο­σβε­στι­κής με τρία οχή­μα­τα επε­νέ­βη για τη διά­σω­ση δύο νεα­ρών που παρα­σύρ­θη­καν από τα ορμη­τι­κά νερά χει­μάρ­ρου, όταν προ­σπά­θη­σαν να τον δια­σχί­σουν. Ο ένας από τους δύο κατά­φε­ρε να βγει μόνος του από το όχη­μα, ενώ ο άλλος απε­γκλω­βί­στη­κε από πυρο­σβέ­στες. Και οι δύο μετα­φέρ­θη­καν προ­λη­πτι­κά σε νοσο­κο­μείο και είναι καλά στην υγεία τους.

Συνο­λι­κά η πυρο­σβε­στι­κή στη Θεσ­σα­λο­νί­κη δέχθη­κε 100 κλή­σεις και επε­νέ­βη σε 20 περι­πτώ­σεις για την άντλη­ση υδά­των από υπό­γεια σπι­τιών. Τα σημα­ντι­κό­τε­ρα προ­βλή­μα­τα εντο­πί­στη­καν κυρί­ως σε περιο­χές ανα­το­λι­κά της πόλης, όπου σημειώ­θη­καν και πολύ­ω­ρες δια­κο­πές ρεύ­μα­τος. Μέχρι το πρωί, συνερ­γεία της ΔΕΗ επι­χει­ρού­σαν να απο­κα­τα­στή­σουν τα προ­βλή­μα­τα ηλε­κτρο­δό­τη­σης, όπως στην περί­πτω­ση του οικι­σμού του Τριλόφου.

Πλημ­μυ­ρι­κά φαι­νό­με­να εκδη­λώ­θη­καν και σε περιο­χές του νομού Χαλ­κι­δι­κής, όπου η πυρο­σβε­στι­κή κλή­θη­κε για άντλη­ση υδά­των, κυρί­ως, σε Νέα Μου­δα­νιά και Κασσάνδρα.

xalkidiki1 xalkidiki2 xalkidiki3 xalkidiki4 xalkidiki5xalkidiki3

Και η δυτι­κή και κεντρι­κή Ελλά­δα είχε ακραία και­ρι­κά φαι­νό­με­να. Στην Λάρι­σα μετά τις πολύ υψη­λές θερ­μο­κρα­σί­ες στην αρχή της εβδο­μά­δας, έπε­σε ισχυ­ρή βρο­χή, αλλά και χαλα­ζό­πτω­ση, που έπλη­ξε κυρί­ως την περιο­χή του Δήμου Κιλελέρ.

xalazi larisa

Εντο­νη ήταν η κακο­και­ρία και στην Κέρ­κυ­ρα, ιδί­ως το πρωί, όπου σχη­μα­τί­στη­κε υδρο­στρό­βι­λος, που πέρα­σε κοντά από την πόλη, σε ένα φαι­νό­με­νο που στην Κέρ­κυ­ρα είναι συνη­θι­σμέ­νο στις κακοκαιρίες.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο