Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σύγκρουση ΗΠΑ — Ρωσίας στο ΣΑ του ΟΗΕ με αφορμή το θερμό επεισόδιο στη Μαύρη Θάλασσα

Η πρέ­σβει­ρα των ΗΠΑ στα Ηνω­μέ­να Έθνη Νίκι Χέι­λι κατήγ­γει­λε σήμε­ρα μια «παρά­νο­μη» ενέρ­γεια της Ρωσί­ας, ανα­φε­ρό­με­νη στο θερ­μό επει­σό­διο στο στε­νό του Κερτς, υπο­γραμ­μί­ζο­ντας ότι αυτή η συμπε­ρι­φο­ρά καθι­στά «αδύ­να­τη» μια «φυσιο­λο­γι­κή σχέ­ση» μετα­ξύ Ουά­σιγ­κτον — Μόσχας.

«Όπως το έχει πει πολ­λές φορές ο πρό­ε­δρος της χώρας μου, οι ΗΠΑ τάσ­σο­νται υπέρ μιας φυσιο­λο­γι­κής σχέ­σης με τη Ρωσία. Όμως, παρά­νο­μες ενέρ­γειες όπως αυτή καθι­στούν αυτό αδύ­να­το», υπο­γράμ­μι­σε η Αμε­ρι­κα­νί­δα διπλω­μά­της, στην έκτα­κτη συνέ­λευ­ση του Συμ­βου­λί­ου Ασφα­λεί­ας του ΟΗΕ που ζήτη­σαν οι ΗΠΑ, για λογα­ρια­σμό της Ουκρα­νί­ας. Η Ν. Χέι­λι κάλε­σε επί­σης τη Ρωσία «να ελευ­θε­ρώ­σει» τα ουκρα­νι­κά πλοία και τα πλη­ρώ­μα­τά τους.

«Εξ ονό­μα­τος της ειρή­νης και της διε­θνούς ασφά­λειας, η Ρωσία πρέ­πει να στα­μα­τή­σει αμέ­σως τις παρά­νο­μες συμπε­ρι­φο­ρές της και να σεβα­στεί τα δικαιώ­μα­τα ναυ­σι­πλο­ΐ­ας και τις ελευ­θε­ρί­ες όλων των κρα­τών», επι­σή­μα­νε η Αμε­ρι­κα­νί­δα πρέ­σβει­ρα, χωρίς να ανα­φερ­θεί στο ενδε­χό­με­νο επι­βο­λής νέων κυρώ­σε­ων από τις ΗΠΑ σε βάρος της Ρωσί­ας, όπως ζήτη­σε το Κίεβο.

Μια συνε­δρί­α­ση του Συμ­βου­λί­ου Ασφα­λεί­ας που ζήτη­σε σήμε­ρα το πρωί η Μόσχα, με τίτλο «Παρα­βί­α­ση των συνό­ρων της Ρωσί­ας», τελεί­ω­σε σύντομα.

Σε μια ψηφο­φο­ρία επί της δια­δι­κα­σί­ας, το Συμ­βού­λιο Ασφα­λεί­ας απέρ­ρι­ψε τη διε­ξα­γω­γή της συνε­δρί­α­σης με 7 ψήφους (ΗΠΑ, Ευρω­παί­οι, Κου­βέιτ) εκ των 15 μελών του. Τη Ρωσία στή­ρι­ξαν η Κίνα, η Βολι­βία και το Καζακ­στάν. Οι τρεις αφρι­κα­νι­κές χώρες του Συμ­βου­λί­ου και το Περού απείχαν.

Όταν πήρε το λόγο, ο ανα­πλη­ρω­τής πρέ­σβης της Ρωσί­ας Ντι­μί­τρι Πολάν­σκι δια­τύ­πω­σε τη δυσφο­ρία του ενα­ντί­ον εκεί­νων που τρο­φο­δο­τούν μια «αντι-ρωσι­κή» συμπεριφορά.

«Πυρο­δο­τεί­τε τα μίση» σε βάρος της Ρωσί­ας, είπε ο Ρώσος διπλω­μά­της, καταγ­γέλ­λο­ντας «την παρα­βί­α­ση» που δια­πρά­χθη­κε, σύμ­φω­να με τη Μόσχα, από τα ουκρα­νι­κά πλοία στο στε­νό του Κερτς.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο