Όταν το TikTok δεν χορεύει, χορεύει τον Trump στο ταψί

Όταν το TikTok δεν χορεύει, χορεύει τον Trump στο ταψί

Οι TikTokers δώσανε ρέστα

Ναι, το TikTok ρε φίλε. Που μας έπρηξε τα ούμπαλα με τραγουδάκια και χορούς και που πρόσφατα -μες το covid- υποδέχτηκε και τα γερόντια άνω των 16 Μαίων στις αγκάλες του. Το TikTok. 

Το app που βαρεθήκαμε ακόμα και να σνομπάρουμε ήταν το μέσο που έκανε την άκρως πολιτική κίνηση της χρονιάς. Χωρίς να θέλει να αλλάξει την μούρη του Μπάρμπα-Μπεν πας το κουτί με το ρύζια και χωρίς να ρίχνει αγάλματα μες σε ρυάκια και ποτάμια.

Κοίτα να δεις τώρα. Σταρτάρει εκ νέου και μες την covid παράνοια την προεκλογική του ο Trump και ανακοινώνεται πως θα εμφανιστεί στην Tulsa να πει τα Make America Great Again του που έγιναν Keep America Great! (το θαυμαστικό συμπεριλαμβάνεται). 

Κι ενώ ο τύπος που επιβεβαίωσε ότι μπορείς να γίνεις πιο άθλιος κι απ’ την αθλιότητα την ίδια διέδιδε ότι ανέμενε “huge crowds” στην προεκλογική αυτή στάση, του Σαββάτου που μας πέρασε, τα crowds χαριτωμένα ήταν, huge δεν ήταν. Όχι τουλάχιστον τόσα όσα διέδιδε αριθμητικά πως ανέμενε ο Brad Parscale, πρόεδρος της καμπάνιας του Trump.  

Τι σχέση μπορεί να έχουν οι χορευταράδες χρήστες του TikTok μ’ όλο αυτό; Απώλεια κάποιων χιλιάδων θέσεων που εμφανίστηκαν κενές σε φωτογραφίες και βίντεο.  12

 

Αδειες καρέκλες που ώθησαν τους υπεύθυνους της καμπάνιας του Trump να ακυρώσουν εκδηλώσεις που είχαν προγραμματιστεί και να βγουν να υποστηρίξουν πως ήταν οι διαμαρτυρόμενοι απ’ έξω που σταμάτησαν τους υποστηρικτές του Trump να μπουν στο BOK Center των 19 χιλιάδων θέσεων. 

Οι δημοσιογράφοι ωστόσο που βρέθηκαν εκεί έσπευσαν να απαντήσουν και να ενημερώσουν ότι ήταν λιγοστές οι διαμαρτυρίες. 

 

Αυτό που προέκυψε στη συνέχεια ήταν ότι χιλιάδες χρήστες της εφαρμογής TikTok φαίνεται να εγγράφηκαν και να κράτησαν χιλιάδες θέσεις στο εν λόγω κέντρο όπου θα παρουσιαζόταν ο Trump, στο πλαίσιο φάρσας που του ετοίμασαν. 

 

Οι TikTokers αιτήθηκαν δωρεάν εισιτήρια για να βρεθούν στον χώρο και μέσω διαδικτυακών γκρουπς πρότειναν και σε άλλους να το πράξουν αλλά να μην εμφανιστούν στον χώρο. Το trend κυκλοφόρησε σε χρόνο dt στο TikTok και ακολούθησαν τα βιντεάκια τύπου “Oh no, I signed up for a Trump rally, and I can’t go”, με κόσμο να ψευτοβήχει. 

 

Το πιο ενδιαφέρον σ’ όλο αυτό, είναι ότι πλέον οι χρήστες τέτοιων εφαρμογών γνωρίζουν πολύ καλά πως παίζεται το παιχνίδι των αλγορίθμων, πότε είναι η κατάλληλη ώρα να μπουστάρουν ένα βίντεο και πως αυτό μπορεί να φτάσει εκεί που οι ίδιοι θέλουν. 

 

Οι φαρσέρ της πολιτικής φάρσας που ονομάζεται Trump λοιπόν, ανέβασαν σχετικά βίντεο παροτρύνοντας τον κόσμο να εγγραφεί αλλά να μην παρευρεθεί κι έπειτα τα έσβησαν μέσα σε 48 ώρες έτσι ώστε να μην γίνει διάχυση στο mainstream internet και να κοπούν από τους ανθρώπους της καμπάνιας του νυν. 

 

Ο πανικούλης που προκλήθηκε όλα δείχνουν ότι θα έχει συνέχεια, αφού ο δρόμος άνοιξε και οι υπεύθυνοι της καμπάνιας του Trump έχουν τώρα να αντιμετωπίσουν, μεταξύ άλλων, τις τεχνολογικές γνώσεις των νεαρών και την φοβία των άδειων σταδίων. 

 

Κι εκεί που όλο το παιχνίδι των περασμένων αμερικανικών εκλογών παίχτηκε ονλάιν -ας μην ξεχνάμε την υπόθεση της Cambridge Analytica γιατί θα μας ξαναπαρουσιαστεί σ’ όλα τα μήκη και πλάτη της γης- νά που ο κόσμος ξέρει πια και μπορεί να ανταποδώσει όπως πρέπει. Άμα θέλει. 

 

Ένα νέο κεφάλαιο φαίνεται να γράφεται τώρα που μιλάμε και αφορά στην πολιτική, προπαγάνδας και μη, σε σχέση με το διαδίκτυο. Και ενδέχεται, έστω κι αν τα πράγματα δεν δείχνουν πως έχει κάτι να αντιπροτείνει, να καταφέρει να βάλει μία άνω τελεία στον μαραθώνιο της πολιτικής αθλιότητας και του λαϊκισμού. Ή τουλάχιστον αυτό θέλουμε να πιστεύουμε. 

 

Loader