Γιατί κόπηκαν αυτά τα δύο πελώρια πεύκα στη Λευκωσία;

Γιατί κόπηκαν αυτά τα δύο πελώρια πεύκα στη Λευκωσία;

Άλλα λέει η Σχολική Εφορεία κι άλλα το Τμήμα Δασών

Άλλα λέει η Σχολική Εφορεία και άλλα το Τμήμα Δασών μετά την κοπή δύο πελώριων πεύκων σε δημοτικό σχολείο της Λευκωσίας

Δεν τα βρίσκουν Τμήμα Δασών και Σχολική Εφορεία Στροβόλου αναφορικά με ζήτημα που προέκυψε από τον Μάρτιο του 2019 και αφορά την εγκοπή δύο πελώριων πεύκων ώστε να κτιστεί περιτοίχισμα περιμετρικά του δημοτικού. 

Αυτό τουλάχιστον εξάγεται από τις επιστολές που κατέχει η Offsite και παρουσιάζει, δείχνοντας το αλαλούμ μεταξύ Τμήματος Δασών και Σχολικής Εφορείας Στροβόλου. 

Να σημειώσουμε πως το όλο ζήτημα ήρθε στο φως τον Μάρτιο του 2019, μετά από καταγγελία που υποβλήθηκε από κατοίκους της περιοχής στο Κίνημα Οικολόγων. 

Η πρώτη επιστολή

Σύμφωνα λοιπόν με την καταγγελία, τον Μάρτιο του 2019 υπήρξε «κατά λάθος» πτώση μεγάλων πεύκων στο προαύλιο του Δημοτικού Σχολείου Αγίου Βασιλείου στον Στρόβολο, με αντιπροσωπεία του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών να μεταβαίνει στο σημείο διαπιστώνοντας πως δύο πελώριοι πεύκοι είχαν αποκοπεί με ηλεκτρικό εργαλείο. 

Μετά από επιτόπια έρευνα, όπως αναφέρει το Κίνημα Οικολόγων, διαπιστώθηκε πως η εγκοπή των πεύκων έγινε χωρίς άδεια από το Τμήμα Δασών και μετά από οδηγίες του Προέδρου της Σχολικής Εφορείας Στροβόλου.

Ως εκ τούτου ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασίας Πολιτών, Γιώργος Περδίκης, απέστειλε επιστολή στις 2 Απριλίου 2019 στον Διευθυντή του Τμήματος Δασών – με κοινοποίηση στον Πρόεδρο και μέλη της Σχολικής Εφορείας Στροβόλου - αναφέροντας μεταξύ άλλων και τα πιο πάνω, ζητώντας παράλληλα να επιβληθεί η μέγιστη ποινή - για την εγκληματική πράξη όπως χαρακτηρίζεται στην επιστολή – στον ηθικό αυτουργό, στον Πρόεδρο της Σχολικής Εφορείας Στροβόλου. 

Απάντηση από την Σχολική Εφορεία 

Η απάντηση ήρθε από την Σχολική Εφορεία, μέσω επιστολής της, διαψεύδοντας τις καταγγελίες για παράνομο κόψιμο των πεύκων και απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς του Προέδρου των Οικολόγων, δίνοντας τις δικές της εξηγήσεις. 

Συνοπτικά, όπως αναφέρεται στην επιστολή ημερομηνίας 11 Απριλίου, η εγκοπή των πεύκων έγινε μετά από σχετική άδεια που εγκρίθηκε από το Τμήμα Δασών καθώς αφορούσε την ασφάλεια των παιδιών. 

Όπως αναφέρεται ο ένας πεύκος πήρε κλίση και ξεριζώθηκε μόνος του και λόγω του βάρους του και των εργασιών για τα κιγκλιδώματα, ενώ για τον δεύτερο πεύκο αναφέρεται πως αναγκάστηκαν να τον κόψουν καθώς και αυτός μπορούσε να πάρει κλίση και να καταστεί επικίνδυνος για τα παιδιά, που όπως ισχυρίζονται έγινε μετά από σχετική άδεια που πήραν από το Τμήμα Δασών. 

Η απάντηση του Τμήματος Δασών

Η απάντηση του Τμήματος Δασών ήρθε λίγες ημέρες μετά, καθώς με επιστολή τους ημερομηνίας 26 Ιουλίου 2019, ανέφεραν πως κατά την διάρκεια εργασιών διάνοιξης αυλακιού στο χώρο, σε απόσταση μικρότερης των 150 εκατοστών και βάθους 30 εκατοστών, ένα πεύκο είχε εκριζωθεί και δεύτερο είχε πάρει επικίνδυνη κλίση γεγονός που ανάγκασε το Τμήμα Δασών να εκδώσει άδεια υλοτομίας ώστε να απαλειφθεί ο κίνδυνος για τα παιδιά. 

Όπως συνεχίζει η επιστολή, το Τμήμα Δασών, όταν του κοινοποιήθηκε η πιο πάνω ενέργεια η οποία συνιστά παρανομία προχώρησε στην επιβολή χρηματικού προστίμου ύψους 80 ευρώ στους εμπλεκόμενους που παρανόμησαν, δηλαδή στον Πρόεδρο της Σχολικής Εφορείας, αλλά και τον εργολάβο του έργου. 

Μάλιστα, στην επιστολή του Τμήματος Δασών αναφέρεται χαρακτηριστικά πως οι δύο πιο πάνω εμπλεκόμενοι δήλωσαν πως δεν είχαν υπόψιν τους τον Περί Δασών Νόμο και είχαν εκφράσει τη λύπη τους για την τροπή που πήρε το θέμα. 

Oλόκληρο το ρεπορτάζ του Ζάκου Χαραλάμπου για την Offsite, εδώ

Loader