Σε θέσεις μάχης οι καιρόφιλοι

Σε θέσεις μάχης οι καιρόφιλοι

Ζουν την κακοκαιρία στο πετσί τους

Η Λευκωσία ξημερώματα σήμερα, φώτο Stefanos Mistrellides

Αστραπές, κεραυνοί, βροντές και καταιγίδες παντού και σαν έτοιμοι από καιρό, σαν θαραλλέοι, οι οργανωμένοι Κύπριοι κυνηγοί καταιγίδων αρπάζουν κάμερες και αδιάβροχα προστατευτικά και βγαίνουν σεργιάνι.

Στην κεντρική φωτογραφία βλέπουμε κεραυνούς στη Λευκωσία ξημερώματα σήμερα, 23 Οκτωβρίου 2019, όπως απαθανατίστηκαν από την κάμερα του κορυφαίου καιρόφιλου Στέφανου Μιστρελλίδη.

Είναι επικίνδυνο σπορ, δεν μπορεί οποιοσδήποτε να το κάνει, μας έλεγε με ειλικρινές ενθουσιασμό ο κυνηγός καταιγίδων Chris Belesis. «Μπορεί να εγκλωβιστείς σε λάσπες, να αποκλειστείς σε πλημμυρισμένους δρόμους, μπορεί ακόμη και να τραυματιστείς. Πρέπει να είσαι πολύ προσεκτικός και να έχεις συνεχώς τον forecaster διαθέσιμο να σου παρέχει συνεχή και έγκυρη πληροφορία.

Τι ακριβώς είναι όμως το storm chasing; Σύμφωνα με τον Chris, ένας κυνηγός καταιγίδων πρέπει να παρακολουθεί από πριν την τάση του καιρού, πόσο έντονα θα είναι τα καιρικά φαινόμενα, αν θα έχει χαλάζι, αν θα έχει έντονες ηλεκτρικές εκκενώσεις κλπ.

Είναι εντελώς team-work διαδικασία, δηλώνει. «Είναι άλλωστε ριψοκίνδυνο να το κάνει κανείς μόνος του. Με το που μας πληροφορήσουν οι forecasters για τις καιρικές συνθήκες, ερχόμαστε σε επαφή, συντονιζόμαστε, βρίσκουμε τα πόστα και χωριζόμαστε σε διαφορετικές αποστολές». Σκοπός, υπογραμμίζει, είναι να καλύπτουμε όλες τις περιοχές της Κύπρου. «Να μεν μας φέφκει τίποτε» , μας λέει χαρακτηριστικά.

 

Για non stop φωτογραφίες και βίντεο από τις βροχές του νησιού, Καιρόφιλοι

Loader