Οι 10 ομορφότερες παραλίες της Πάτμου

Οι 10 ομορφότερες παραλίες της Πάτμου

Οι 10 ομορφότερες παραλίες της Πάτμου
Βάλε την αρχοντική Πάτμο στην καλοκαιρινή σου ατζέντα

Μικρή σε έκταση και σπουδαία ως προορισμός, η Πάτμος είναι ένα απ’ τα ομορφότερα νησιά του συμπλέγματος των Δωδεκανήσων και με θέα όλο το Αιγαίο.

Ίσως να το έχετε ακουστά και ως “νησί της Αποκάλυψης” ή ακόμα και “Ιερουσαλήμ του Αιγαίου”, κάτι που της προσδίδει ένα χαρακτήρα μυστηριακό. Όντως πρόκειται για ένα νησί που έχει μία βαθιά σχέση με τη θρησκεία αφού εκεί μπορείτε να επισκεφτείτε την σκοτεινή σπηλιά όπου ο Ιωάννης έγραψε την Αποκάλυψη αλλά και το Καθολικό της Ιερής Μονής του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου.

Πέραν της θρησκευτικής χροιάς του νησιού, μπορεί κανείς να χαθεί και στα σοκάκια της Χώρας του, να χαζέψει τα εντυπωσιακά αρχοντικά και να περπατήσει στη σκιά των επιβλητικών κτιρίων

Σαν βρεθείς εκεί αξίζει να επισκεφτείς και την πέτρα στην Καλικατσού, τον τεράστιο βράχο που μοιάζει με γλυπτό πάνω στη θάλασσα. Μπορείς να σκαρφαλώσεις στην πέτρα που οι ερευνητές θεωρούν ότι υπήρξε ιερό της Αφροδίτης και να χαζέψεις τις λαξεύσεις της. Εκεί θα βρεις και την οργανωμένη παραλία Πέτρα, που βρίσκεται δίπλα στη στενή λωρίδα γης που ενώνει τον βράχο τής Καλικατσούς με την στεριά.

Μία απ’ τις πιο συγκλονιστικές εμπειρίες που μπορεί να απολαύσει κάποιος στο νησί είναι και το πέρασμα από τον Απορθιανό δρόμο, ένα παλιό μονοπάτι που ενώνει τη Χώρα με την Σκάλα, το λιμάνι δηλαδή.

Επιπλέον, η ακτογραμμή της Πάτμου εμφανίζει μια εντυπωσιακή ποικιλία από ακτές, κόλπους, λιμενίσκους, ακρωτήρια, όρμους και βράχους με περίεργα σχήματα.

Απ’ τις συγκλονιστικά όμορφες και εύκολα προσβάσιμες παραλίες του νησιού επιλέξαμε και παρουσιάζουμε τις ακόλουθες:

Αγριολίβαδο Αμμουδερή παραλία με αλμυρίκια, ταβέρνες beach bar και θαλάσσια σπορ. Βρίσκεται μόλις 4 χιλιόμετρα βορειοανατολικά από την Σκάλα και έχει για θέα το νησάκι τής Αγίας Θέκλας την οποία μπορεί να επισκεφτεί κανείς κωπηλατώντας.

Άγιος Θεολόγος Μη οργανωμένη παραλία την οποία θα βρεις στον κόλπο της Σκάλας. Αξίζει να την επισκεφτείς γιατί βρίσκεται σε μικρή απόσταση απ’ τις ταβέρνες και τις καφετέριες της περιοχής.

Βαγιά Η βοτσαλωτή βρίσκεται λίγο μετά τον Κάμπο και είναι μία απ’ τις πιο ήσυχες του νησιού. Σκιά, πεντακάθαρα καταγάλανα νερά και μία μικρή καφετέρια στην κορυφή του κολπίσκου της.

Γερανός Ιδιαίτερα αγαπητή παραλία με γαλαζοπράσινα, κρυστάλλινα νερά η οποία και προστατεύεται από τα μελτέμια τού καλοκαιριού. Με θέα το νησάκι τού Αϊ-Γιώργη αποτελεί μία ειδυλλιακή επιλογή.


ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΔΩ: Κρουαζιέρα θα σε πάω, λέμε


Γροίκος Ένας όρμος με ψιλό χαλικάκι και άμμο που περισσότερο με λίμνη αφού πλαισιώνεται από δύο μικρές χερσονήσους. Το αγκυροβόλιο ιστιοφόρων του προσδίδει μία κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα, το ίδιο και η θέα προς την πέτρα της Καλικατσούς. Κατά μήκος της μπορείς να βρεις μικρές γραφικές ταβερνούλες. Η παραλία είναι ενταγμένη στο Διεθνή Οργανισμό “The most beautiful bays in the world” και στο πρόγραμμα των ωραιότερων κόλπων του κόσμου.

Κάμπος Πρόκειται για την πιο πολυσύχναστη παραλία στο νησί, με ρηχά νερά και εγκαταστάσεις για θαλάσσια σπορ. Κατά μήκος της μπορείς να βρεις ταβερνούλες, μπαράκια, καφετέριες και ενοικιαζόμενα.

Λάμπη Διάσημη για τα πολύχρωμα βότσαλά της, τα οποία και απαγορεύεται πλέον να συλλέγουν οι τουρίστες. Το τοπωνύμιο “Λάμπη” προέρχεται από το λαμπύρισμα τού ήλιου πάνω στα βότσαλα και την θάλασσα. Η πρόσβαση γίνεται οδικώς ενώ αξίζει να επισκεφτείς το παραδοσιακό εστιατόριο που βρίσκεται εκεί.


ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΔΩ: Celestyal Cruises


Λιγγίνου Την συγκεκριμένη παραλία μπορεί να ακούσεις να την αποκαλούν και “Δίδυμες”. Σε μικρή απόσταση από την Βαγιά, αφού ακολουθήσεις το πέτρινο μονοπάτι, θα δεις τους δύο συνεχόμενους ορμίσκους. Εξού και η ονομασία “Δίδυμες”.

Ψιλή Άμμος Θεωρείται μία απ’ τις ομορφότερες του νησιού και διαθέτει ψιλή, χρυσή άμμο κάτι που τις προσδίδει εξωτική ομορφιά. Η πρόσβαση ωστόσο γίνεται είτε δια θαλάσσης (με καΐκι από την Σκάλα), είτε μέσω πεζοπορίας (ακολουθώντας το μονοπάτι από το Διακόφτι).

Χιλιομόδι Πήρε το όνομά του από την βυζαντινή μονάδα μέτρησης σιτηρών, το μόδι, υποδηλώνοντας ότι παλιά ήταν τόπος καλλιέργειας δημητριακών χάρη στην ύπαρξη μικρής πηγής γλυκού νερού. Αυτό το τεκμηριώνουν οι πετρόκτιστες αναβαθμίδες και τα χαλάσματα μικρού ανεμόμυλου. Μεγάλη παραλία, με σκούρα βότσαλα.

Ταξίδεψε στη Πάτμο με την Celestyal Cruises, τον ειδικό στην Ελληνική κρουαζιέρα.

Facebook / (link

Loader