ΟΗΕ και Unicef καταδικάζουν εκτελέσεις ανηλίκων σε Σαουδική Αραβία και Ιράν

ΟΗΕ και Unicef καταδικάζουν εκτελέσεις ανηλίκων σε Σαουδική Αραβία και Ιράν

ΟΗΕ και Unicef καταδικάζουν εκτελέσεις ανηλίκων σε Σαουδική Αραβία και Ιράν
Εκτιμάται πως περισσότεροι από 100 άνθρωποι έχουν εκτελεστεί από τις αρχές του 2019

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα καταδίκασε την εκτέλεση δύο 17χρονων στο Ιράν, οι οποίοι είχαν συλληφθεί το 2017 και τους είχαν απαγγελθεί κατηγορίες για βιασμό και ληστεία.

Όπως επισημαίνουν, η δίκη τους σημαδεύτηκε από νομικές παρατυπίες, ενώ οι 17χρονοι είχαν εμφανώς υποστεί κακομεταχείριση. Η Unicef καταδίκασε με τη σειρά της τις εκτελέσεις και κατήγγειλε πως τρείς ακόμα ανήλικοι εκτελέστηκαν στη Σαουδική Αραβία στις 23 Απριλίου.

Όπως τονίζει στην ιστοσελίδα της η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, δύο αγόρια ηλικίας 17 ετών εκτελέστηκαν στο Ιράν, καθώς είχαν συλληφθεί το 2017 κατηγορούμενοι για βιασμό και ληστεία. Κατά τη διάρκεια της πρώτης δίκης τους επιβλήθηκε η θανατική ποινή, αλλά η ποινή ακυρώθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο, μετά από προσφυγή των οικογενειών και των δικηγόρων τους. Ωστόσο, μετά από νέα δίκη οι 17χρονοι καταδικάστηκαν και εκτελέστηκαν στις 25 Απριλίου.

Η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Μισέλ Μπασελέ, υπογράμμισε ότι «το Ιράν έχει υπογράψει τη διεθνή Σύμβαση για τα δικαιώματα των πολιτών και τα πολιτικά δικαιώματα και τη Σύμβαση για τα δικαιώματα του παιδιού που απαγορεύουν επίσημα την εκτέλεση ανηλίκων», προσθέτοντας ότι οι 17χρονοι είχαν υποστεί εμφανή σωματική κακομεταχείριση, ενώ στη δίκη όπου καταδικάστηκαν υπήρχαν νομικές παρατυπίες.

Η Unicef καταδίκασε με τη σειρά της τις εκτελέσεις, τονίζοντας ότι πέρα από τους δύο 17χρονους στο Ιράν, η οργάνωση είναι ενήμερη και για την εκτέλεση τριών ακόμα ανηλίκων στη Σαουδική Αραβία στις 23 Απριλίου, κατά τη διάρκεια ομαδικής εκτέλεσης 37 ανθρώπων που σύμφωνα με τη Σ. Αραβία κατηγορούνταν για «τρομοκρατικές ενέργειες». Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία εκτιμάται πως περισσότεροι από 100 άνθρωποι έχουν εκτελεστεί στη Σ. Αραβία από τις αρχές του 2019.

Loader