Τι ισχύει για τη φημολογούμενη πρώτη γαμήλια τελετή στην Πέτρα του Ρωμιού;

Τον Σεπτέμβρη «ισοπέδωσαν» παράνομα με μπουλντόζα περιοχή κοντά στην Πέτρα του Ρωμιού, τον Οκτώβρη βγήκαν εκεί οι πρώτες γαμήλιες φωτογραφίες.

Article featured image
Article featured image

Αρχές Σεπτεμβρίου, μία ανάρτηση που κυκλοφόρησε στα social media, έκανε λόγο για ισοπέδωση, από μπουλντόζα, ενός μικρού λόφου κοντά στην Πέτρα του Ρωμιού, χωρίς κανέναν προφανή λόγο ή αιτία.

Σε επικοινωνία που είχαμε τότε με την Επαρχιακή Διοίκηση Πάφου και το Τμήμα Δασών, μας επιβεβαίωσαν το γεγονός, τονίζοντάς μας πως ήδη είχαν προχωρήσει σε διερεύνηση του περιστατικού αφού ήταν καθόλα παράνομο, καμία άδεια δεν είχε ζητηθεί προηγουμένως και ουδείς δεν επιτρέπεται να «εισβάλλει» σε περιοχές Natura και να τις εκχερσώνει με το έτσι θέλω.

Ο Περιφερειακός Δασικός Λειτουργός Πάφου, Μιχάλης Μακρή, είχε τονίσει, τότε, πως σκοπός του Τμήματος Δασών είναι να βρεθεί ο παρανομούντας και τιμωρηθεί παραδειγματικά.

Λίγες μέρες αργότερα και αφού είχαν κυκλοφορήσει φήμες πως ο χώρος εκχερσώθηκε με σκοπό το στήσιμο κατασκευής για την τέλεση πολιτικών γάμων με φόντο την Πέτρα του Ρωμιού, ο κος Μακρή -σε νεότερη επικοινωνία που είχαμε μαζί του- μας ενημέρωσε πως ο παρανομούντας εντοπίστηκε και πως το Τμήμα Δασών είχε ήδη συντάξει έκθεση γεγονότων εναντίον του, για να εξεταστεί και να του επιβληθεί η ανάλογη τιμωρία. Σχετικά με τις φήμες, ο κος Μακρή υπήρξε κατηγορηματικός απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς για κατασκευή που αφορά την τέλεση πολιτικών γάμων.



Δύο μήνες μετά…

Σχεδόν δύο μήνες μετά την καταγγελία για την παράνομη εκχέρσωση της περιοχής, κοντά στην Πέτρα του Ρωμιού, το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, με Δελτίο Τύπου (30/10) που απέστειλε στα Μέσα, ενημερώνει πως πραγματοποιήθηκε η πρώτη γαμήλια τελετή στην περιοχή της Πέτρας του Ρωμιού, όπου τοποθετήθηκαν στο σημείο καρέκλες και αψίδα. Μεταξύ άλλων, το Κίνημα Οικολόγων επαινεί το Τμήμα Δασών, το οποίο όπως αναφέρει, επενέβη άμεσα καταγγέλλοντας το περιστατικό, ωστόσο καλεί το Τμήμα να αποκαταστήσει άμεσα τη νομιμότητα στο σημείο, αφού ήδη έχει περάσει αρκετό διάστημα αδράνειας, δίνοντας το δικαίωμα σε διάφορους να το εκμεταλλεύονται.

«Εκμεταλλεύθηκαν την ελεύθερη πρόσβαση και θέλησαν να αξιοποιήσουν τον χώρο»

Επισημαίνει ο κος Μακρή, ο οποίος γνώριζε επ’ ακριβώς τι συνέβη. «Σκοπός των ατόμων που βρέθηκαν εκεί, δεν ήταν για να πραγματοποιήσουν γαμήλια τελετή, αλλά για να βγάλουν φωτογραφίες. Το γεγονός αντιλήφθηκε σχεδόν αμέσως υπάλληλος του Τμήματος Δασών και το κατήγγειλε, αποτρέποντας την παράνομη ενέργεια», εξηγεί.

Ακριβώς επειδή υπάρχει εύκολη πρόσβαση, συνεχίζει, μετά την εκχέρσωση του σημείου, ήταν σχετικά απλό να εισέλθουν στο χώρο και να στήσουν το γαμήλιο σκηνικό που είχαν κατά νου.

Όπως αναφέρει ο Περιφερειακός Δασικός Λειτουργός Πάφου, η παρανομία θα αποκατασταθεί σύντομα, αφού ο παρανομούντας που είχε προβεί στην άνομη πράξη τον περασμένο Σεπτέμβρη έχει τιμωρηθεί και έχει πληρώσει ήδη πρόστιμο αξίας 800 ευρώ, ποσό που κρίθηκε αναγκαίο για την επαναφορά του σημείου σε προτέρα κατάσταση. «Θα προσπαθήσουμε να ξαναδημιουργήσουμε τον λοφίσκο που προϋπήρχε στο σημείο, ενώ θα αποκόψουμε και το σημείο πρόσβασης που υπάρχει αυτή τη στιγμή. Το πρόστιμο θα καλύψει αυτά τα έξοδα». Οι εργασίες αποκατάστασης, αναφέρει ο κος Μακρή, θα ξεκινήσουν άμεσα.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ