Ισχυρές καταιγίδες σήμερα στην Κύπρο

Σήμερα Κυριακή, μετά τη διάλυση της τοπικής πρωινής ομίχλης και χαμηλής νεφώσεις ο καιρός θα καταστεί στις περισσότερες περιοχές κυρίως αίθριος, σύμφωνα με τοKitasweather.

Article featured image
Article featured image

Σύντομα όμως θα αρχίσουν να αναπτύσσονται νεφώσεις κυρίως στον ορεινό/ημιορεινό όγκο του νησιού και σε περιοχές του εσωτερικού όπου και αναμένεται εκδήλωση τοπικών καταιγίδων.

Οι καταιγίδες στα ορεινά/ημιορεινά θα παραμείνουν κυρίως αμετακίνητες λόγω της αργής τους κίνησης και ανατροφοδότησης τους στις ίδιες περιοχές, ενώ οι καταιγίδες σε περιοχές του εσωτερικού θα ακολουθούν βόρεια/βορειοανατολική πορεία. Στις υπόλοιπες περιοχές θα επικρατεί κυρίως ηλιόλουστος καιρός με τις πιθανότητες βροχής να είναι μηδαμινές. Οι καταιγίδες θα είναι κυρίως μονοκύτταρες (Pulse Severe), που μπορούν να προκαλέσουν ισχυρή βροχόπτωση, δυνατούς ανέμους και χαλάζι κυρίως μικρότερο των 2 εκατοστών. Σε καταιγίδα που συνοδεύεται από χαλαζόπτωση υπάρχει ενδεχόμενο χαλαζόστρωσης, το οποίο θα είναι πολύ αυξημένο στα υψηλότερα ορεινά.

Οι άνεμοι θα είναι αρχικά μεταβλητοί 1-3 μποφόρ και σταδιακά θα ενισχυθούν σε νοτιοδυτικούς έως βορειοδυτικούς μέτριους 3-4 μποφόρ με ριπές που θα φτάνουν τα 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται κοντά στα κανονικά για την εποχή επίπεδα έως και ελαφρώς πιο κάτω και θα ανέλθει έως τους 33 βαθμούς σε εσωτερικά τμήματα του νησιού, 25 έως 27 στα δυτικά παράλια, 28 έως 30 στα υπόλοιπα παράλια και στους 17 βαθμούς στη Χιονίστρα.

Απόψε ο καιρός θα καταστεί σταδιακά κυρίως αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως δυτικοί έως νοτιοδυτικοί ασθενείς μέχρι μέτριοι 1-3 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται 1-5 βαθμούς πιο κάτω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα, με την μεγαλύτερη απόκλιση στα ορεινά, και θα πέσει γύρω στους 19 βαθμούς στο εσωτερικό, 19 έως 21 στα παράλια και στους 8 βαθμούς στη Χιονίστρα.

image-17.png

Τη Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη μετά την διάλυση της τοπικής πρωινής ομίχλης και χαμηλής νεφώσεις ο καιρός θα καταστεί στις περισσότερες περιοχές κυρίως αίθριος. Σύντομα όμως θα αρχίσουν να αναπτύσσονται νεφώσεις κυρίως στην οροσειρά του Τροόδους και πιο τοπικά σε περιοχές του εσωτερικού όπου και αναμένεται εκδήλωση τοπικών καταιγίδων. Στις υπόλοιπες περιοχές θα επικρατεί κυρίως ηλιόλουστος καιρός με τις πιθανότητες βροχής να είναι μηδαμινές.

Οι καταιγίδες θα είναι κυρίως μονοκύτταρες (Pulse Severe), που μπορούν να προκαλέσουν ισχυρή βροχόπτωση, δυνατούς ανέμους και χαλάζι κυρίως μικρότερο των 2 εκατοστών. Σε καταιγίδα που συνοδεύεται από χαλαζόπτωση υπάρχει ενδεχόμενο χαλαζόστρωσης, το οποίο θα είναι πολύ αυξημένο στα υψηλότερα ορεινά. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα κυμαίνεται κοντά στα κανονικά ή και ελαφρώς πιο κάτω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα.



Πορτοκαλί προειδοποίηση εξέδωσε η Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Σύμφωνα με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία η επικινδυνότητα είναι στο πορτοκαλί, δηλαδή οι πολίτες πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για ισχυρές καταιγίδες που έχουν σημαντικές επιπτώσεις και να προστατέψουν τον εαυτό τους από τις αστραπές.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ