32ο Φεστιβάλ της ΕΔΟΝ… Θα σε δω στην Πύλη Αμμοχώστου

Το Παγκύπριο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών της ΕΔΟΝ είναι και πάλι εδώ και η μικρή πολιτεία του ανοίγει ξανά τις πόρτες της στις 3, 4 και 5 Ιουλίου, στην Πύλη Αμμοχώστου. Το καθιερωμένο, πια, τριήμερο φεστιβάλ πολιτισμού επιστρέφει και δεν είναι μόνο συναυλίες, αλλά και άλλα τόσα…

32ο Φεστιβάλ της ΕΔΟΝ… Θα σε δω στην Πύλη Αμμοχώστου

Το Παγκύπριο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών της ΕΔΟΝ είναι και πάλι εδώ και η μικρή πολιτεία του ανοίγει ξανά τις πόρτες της στις 3, 4 και 5 Ιουλίου, στην Πύλη Αμμοχώστου. Το καθιερωμένο, πια, τριήμερο φεστιβάλ πολιτισμού επιστρέφει και δεν είναι μόνο συναυλίες, αλλά και άλλα τόσα…

Article featured image
Article featured image

Όσο το γλέντι συνεχίζεται στην Κεντρική Σκηνή του Φεστιβάλ, πολλά και διάφορα συμβαίνουν γύρω σου. Όπως για παράδειγμα η Λαϊκή Σκηνή, στην οποία εμφανίζονται μια σειρά από λαϊκά χορευτικά και μουσικά σχήματα, τα οποία μπορείς να απολαύσεις μαζί με μια νόστιμη πίττα σουβλάκια, τις οποίες φτιάχνουν λίγο πιο πέρα οι εθελοντές του φεστιβάλ. Θα τις βρεις εύκολα, απλά ακολούθησε τη γνωστή μυρωδιά. Αφού απολαύσεις το «εθνικό» μας φαΐ, ήρθε η ώρα να περιηγηθείς στο χώρο.

Απαραίτητη είναι μια πρώτη στάση από τη γωνιά της Λαϊκής Παράδοσης. Εκεί, τεχνίτες θα σε μυήσουν στα παραδοσιακά επαγγέλματα παρουσιάζοντας on the spot πως φτιάχνονται τα προϊόντα τους, μερικά από τα οποία θα είναι προς πώληση. Επαγγέλματα όπως αγγειοπλαστική, ψαθάκι, κατασκευή καρεκλών και πιθκιαβλιού, φούρνισμα ψωμιών, παρασκευή σιουτζιούκου, υφαντική με αργαλειό, λουκουμάδες και άλλα, ζωντανεύουν στο χώρο. Φεύγοντας τράτταρε τον εαυτό σου με κυπριακά εδέσματα.

Περπατώντας προς το χώρο της κεντρικής συναυλίας…

- Θα συναντήσεις τη Διεθνούπολη, όπου θα γνωρίσεις μέλη διεθνών οργανώσεων από διάφορες μεριές του κόσμου.

- Απόλαυσε κυπριακό καφέ στη χόβολη στο καφενείο που λειτουργεί στο Δικοινοτικό Στέκι.

- Κάνε μια βόλτα από τη Γωνιά Εικαστικών και άλλων Τεχνών, την Αθλητική Γωνιά, από την Έκθεση Βιβλίου στην οποία μπορείς να κάνεις την αγορά σου.

- Πιες αυθεντικά cocktails, όπως cuba libre και άλλα, από το μπαρ στο χώρο της Διεθνούπολης.

- Στο φεστιβάλ μπορείς να κάνεις και shopping. Στο Παζαράκι θα βρεις αναμνηστικά είδη, όπως φανέλες, αφίσες, ποτήρια και άλλα είδη, καθώς επίσης και τυχερούς φακέλους για να δοκιμάσεις τη τύχη σου. Extra tip, μην το αφήσεις για το τέλος, μιας και τα προϊόντα εξαντλούνται πολύ πριν το τέλος του φεστιβάλ.

- Στο χώρο λειτουργεί επίσης παιδότοπος με ειδικό πρόγραμμα με παιδικά σχήματα.

- Για πρώτη φορά φέτος λειτουργεί γωνιά ρομποτικής που αξίζει να δεις, αλλά και photobooth για αναμνηστικά κλικ.


Το after party

Μετά το τέλος της κάθε συναυλίας, η διασκέδαση συνεχίζεται στο χώρο της Μπουάτ, όπου νεανικά σχήματα, ερασιτεχνικά μαθητικά και φοιτητικά συγκροτήματα και καλλιτέχνες, παίρνουν το βήμα στη σκηνή. Ραντεβού, λίγο μετά τα μεσάνυκτα τις δύο πρώτες μέρες του φεστιβάλ, Τετάρτη και Πέμπτη.


Facts που πρέπει να γνωρίζεις

  • Οι πόρτες του φεστιβάλ ανοίγουν στις 19:00.
  • Όλες οι κεντρικές συναυλίες ξεκινούν στις 21:30 και τελειώνουν λίγο μετά τα μεσάνυχτα.
  • Η τιμή των εισιτηρίων κατά την προπώληση είναι στα 20 ευρώ και για τις 3 βραδιές, ενώ για μια βραδιά στην τιμή των 15 ευρώ. Από τα ταμεία εισόδου το εισιτήριο και για τις τρεις βραδιές θα πωλείται στην τιμή των 25 ευρώ. Recommended λοιπόν να προαγοράσεις το τριπλό εισιτήριο, συμφέρει!
  • Μην φέρεις μαζί σου ποτό και φαγητό. Στο χώρο θα βρεις νόστιμα hot dogs, burgers, vegie burgers και σουβλάκια, καθώς επίσης πολλή μπύρα και άλλα δροσερά ποτά.
  • Για κάθε αγορά φαγητού και ποτού θα πρέπει να προμηθευτείς tickets από τα ταμεία που λειτουργούν σε διάφορες γωνιές του φεστιβάλ.


Γνωρίζατε ότι;

  • Το Παγκύπριο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών της ΕΔΟΝ, διοργανώθηκε για πρώτη φορά τον Ιούλιο του 1959, στη Λεμεσό.
  • Η χρονιά που θεωρείται σταθμός στην ιστορία του φεστιβάλ, είναι το 4° Παγκύπριο Φεστιβάλ του 1967, με σύνθημα «Ειρήνη, Ελευθερία, Αλληλεγγύη», αφιερωμένο στην ειρηνική συμβίωση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, καθώς και για την απαλλαγή της Κύπρου από τις βρετανικές βάσεις.
  • Το πρώτο φεστιβάλ μετά τα γεγονότα του 1974 δεν ολοκληρώνεται λόγω του θανάτου του Μακάριου το 1977.Το πρώτο ολοκληρωμένο φεστιβάλ μετά το πραξικόπημα και την εισβολή είναι το 8ο στη σειρά, που πραγματοποιήθηκε στη Λεμεσό το 1979.
  • Το 10ο ΠΦΝΦ πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στο χώρο που το φιλοξενεί μέχρι σήμερα, στη πύλη Αμμοχώστου στη Λευκωσία.
  • Για να στηθεί το φεστιβάλ, δουλεύουν με όρεξη εκατοντάδες εθελοντές, ανάμεσα τους μαθητές, φοιτητές και νέοι εργαζόμενοι.
  • Το ρεκόρ εμφανίσεων στο φεστιβάλ κατέχει ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, ο οποίος δίνει το παρών του στη διοργάνωση τις τελευταίες δεκαετίες. Φεστιβάλ ΕΔΟΝ χωρίς Βασίλη γίνεται;

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ