Το σπάνιο ξωκλήσι της Αγίας Νάπας και μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία

Στη δυτική όχθη του ποταμού Κούρη, κοντά στο χωριό Καντού.

Article featured image
Article featured image


Με τοιχογραφίες που χρονολογούνται από τον 12ο αιώνα, η εκκλησία της Αγίας Νάπας, κοντά στο χωριό Καντού αποτελεί ένα αρχαίο μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς και είναι ένας από τους λίγους ναούς, στην Κύπρο, που είναι αφιερωμένες στην Αγία Νάπα.

Η Cyprus From Air βρέθηκε στο σημείο και απαθανάτησε το απομωνομένο ξωκλήσι και η Δρ. Αννίτα Αντωνιάδου – Ακαδημαϊκός με ειδίκευση στη Γεωαρχαιλογία, γράφει στη CITY για την ιστορία του εν λόγω ναού, αλλά και για το πώς προέκυψε η ονομασία «Νάπα».

IMG_20190602_175209[1].jpg


Γράφει η Δρ. Αννίτα Αντωνιάδου

Η Κύπρος, Νήσος των Αγίων, με τις περισσότερες από τις εκκλησίες της να αποτελούν αξιοθέατα. Ένας από τους λίγους ναούς αφιερωμένους στην Αγία Νάπα ή την Αγία των Δασών, προσωνύμιο της Παναγίας, στην δυτική όχθη του ποταμού Κούρη, κοντά στη κοινότητα Καντού στην επαρχία Λεμεσού.

Πρόκειται για ένα απομονωμένο εκκλησάκι, που περιμετρικά είναι εμφανή τα κατάλοιπα ενός παλαιότερού οικισμού. Η λέξη «Νάπα» έχει λατινική προέλευση από τον καιρό των Λουζινιανών και περιγράφει μια δασώδης κοιλάδα, ένα μικρό δάσος. Το «νάπη» στα αρχαία ελληνικά όπως αυτό εμφανίζεται σε κείμενα του Ηροδότου, του Σοφοκλή και του Ευριπίδη υποδηλώνει τον σύμφυτο, δενδρώδη τόπο. Στην περιοχή αυτή, την εποχή που χτίστηκε ο ναός υπήρχε ένα πυκνό δάσος. Η αναφορά αρχικά ήταν η Παναγία της Νάπης, δηλαδή η Αγία του Δάσους και για συντομία «Αγία Νάπα».

IMG_20190602_175350[1].jpg


Η Αγία Νάπα στο Καντού είναι μονόκλιτος ναός με τρούλο και τυπολογικά στοιχεία την χρονολογούν τον 12ο αιώνα, με αρκετές μεταγενέστερες επιδιορθώσεις. Το ξωκλήσι έχει δυο εισόδους, στον νότιο και στον δυτικό τοίχο. Στο τύμπανο του τρούλλου υπάρχουν τέσσερα μικρά ορθογώνια παράθυρα για φωτισμό, όπως επίσης και ένα στην ανατολική πλευρά πάνω από το Ιερό. Εσωτερικά ο ναός ήταν αρχικά καλυμμένος με τοιχογραφίες, από τις οποίες σήμερα σώζονται μικρά τμήματα της τελευταίας φάσης 14ου αιώνα. Από τις σωζόμενες τοιχογραφίες διακρίνεται η Κοίμησης της Θεοτόκου και ο Άγιος Γεώργιος. Πέραν του δυτικού τοίχου υπάρχουν ερείπια της παλαιάς μεγαλύτερης εκκλησίας.

IMG_20190602_175930[1].jpg

Γενικά η ιστορία της περιοχής ανάγεται χρονολογικά στην Νεολιθική περίοδο. Κατά μήκος της κοίτης του Κούρη, είναι κτισμένα αρκετά εξωκλήσια του 15ου αιώνα μάρτυρες της μεσαιωνικής ιστορίας του χωριού αλλά και της θρησκευτικότητας των κατοίκων του.

IMG_20190602_180434_1[1].jpg

IMG_20190602_180423[1].jpg

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ