Ένα «άδειο» χωριό ζητά κατοίκους και προσφέρει για το ξεκίνημα 25 χιλιάδες ευρώ

Ωραία η πόλη, αλλά η αποκέντρωση είναι καλύτερη!

Article featured image
Article featured image

Το Μολίζε, μια από τις μικρότερες και πιο αραιοκατοικημένες περιφέρειες της Ιταλίας, έβγαλε αγγελία για επίδοξους μόνιμους κατοίκους.

Το αντίτιμο είναι μεγάλο, αλλά υπάρχει και ένας όρος που ίσως αποτρέψει πολλούς...

Μια εξαιρετικά αραιοκατοικημένη περιφέρεια στην κεντρική Ιταλία προσφέρει σε όσους το επιθυμούν 700 ευρώ μηνιαίως για τα επόμενα τρία χρόνια (σύνολο 25.200 ευρώ) για να ζήσουν σε ένα από τα χωριά της.

Το Μολίζε, που συνορεύει βόρεια με το Αμπρούτσο, δυτικά με το Λάτιο, νότια με την Απουλία και την Καμπανία ενώ ανατολικά βρέχεται από την Αδριατική θάλασσα, είναι μια από τις μικρότερες σε πληθυσμό περιοχές στην χώρα καθώς μόλις 320.838 άνθρωποι μένουν μόνιμα στα 4.438 τ.χλμ. της έκτασής της.

molise.jpg


Για το λόγο αυτό ο περιφερειάρχης Ντονάτο Τόμα έριξε… το τυράκι σε όποιον επιθυμεί να μετακομίσει μόνιμα εκεί, σε κάποιο από τα δεκάδες κυρίως ορεινά χωριά της περιφέρειας.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Guardian, υπάρχει και ένα ακόμα τρικ στην υπόθεση: αφενός το χωριό που θα επιλέξει, πρέπει να έχει λιγότερους από 2.000 κατοίκους και αφετέρου ο νεοφερμένος να δεσμευτεί πως θα ανοίξει μια επιχείρηση εκεί. «Αν είχαμε προσφέρει μια επιδότηση, θα φαινόταν σαν μια ακόμη φιλανθρωπική κίνηση», δήλωσε ο Τόμα. «Θέλαμε να κάνουμε περισσότερα από αυτό. Θέλαμε τους ανθρώπους να επενδύσουν εδώ.

Μπορούν να ανοίξουν κάθε είδους δραστηριότητα: ένα φούρνο, ένα παντοπωλείο, ένα εστιατόριο, οτιδήποτε. Είναι ένας τρόπος να δώσουμε μια νέα πνοή ζωής και κίνησης στις αραιοκατοικημένες πόλεις μας, αυξάνοντας ταυτόχρονα τον πληθυσμό τους».

Ο Τόμα ανακοίνωσε επίσης ότι κάθε πόλη με λιγότερους από 2.000 κατοίκους θα λάβει 10.000 ευρώ μηνιαίως με τον οποίο θα κατασκευάσει ή θα επιδιορθώσει υποδομές και θα προωθήσει πολιτιστικές δραστηριότητες.

Bagnoli_del_Trigno.jpg


«Δεν μιλάμε μόνο για την αύξηση του πληθυσμού. Οι άνθρωποι χρειάζονται επίσης καλές υποδομές και έναν σοβαρό λόγο προκειμένου να παραμείνουν εδώ», ανέφερε.

Σύμφωνα με το Ιταλικό Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής (Istat), το Μολίζε συγκαταλέγεται στις περιφέρειες εκείνες που έχουν χάσει τους περισσότερους μόνιμους κατοίκους τα τελευταία χρόνια: πάνω από 9.000 άνθρωποι έφυγαν από την περιοχή αυτή από το 2014 μέχρι σήμερα. Ενώ το 2018, περισσότεροι από 2.800 κάτοικοι πέθαναν ή μετακόμισαν σε άλλη περιοχή, σχεδόν 1.000 περισσότεροι από ό,τι το προηγούμενο έτος. Ακόμη πιο τραγικό είναι το γεγονός πως σε εννέα από τις πόλεις της δεν καταγράφηκε ούτε μία γέννηση! Για πρώτη φορά τα τελευταία 90 χρόνια, ο αριθμός Ιταλών πολιτών που ζουν στην Ιταλία μειώθηκε στα 55 εκατομμύρια, σύμφωνα με την Istat.

Πηγή: Protagon

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ