Αναπνέει με νέους πνεύμονες πρασίνου η Λάρνακα

Καινούργια πάρκα στο επίκεντρο των προτάσεων για νέα έργα από την προγραμματική περίοδο 2021 - 2027

 

Μια πόλη με καινούργια, μεγάλα και σύγχρονα πάρκα, στα πρότυπα ευρωπαϊκών πόλεων, θέλει να δημιουργήσει ο Δήμος Λάρνακας αξιοποιώντας τα ευρωπαϊκά κονδύλια. Ήδη το πρώτο δείγμα γραφής με την πλήρη ανακαίνιση του Δημοτικού Κήπου είναι εντυπωσιακό, ωστόσο, ο σχεδιασμός δεν σταματά εδώ. Κάθε άλλο μάλιστα αφού μέσα από το δεύτερο κύκλο ωρίμανσης έργων για άντληση κονδυλίων από την προγραμματική περίοδο 2021 – 2027 (ο δημοτικός κήπος χρηματοδοτήθηκε από την περίοδο 2014-2020), περιλαμβάνονται περισσότερα πάρκα. Τα μεγαλύτερα είναι το Παττίχειο Πάρκο και το Πάρκο «Σαλίνα», το οποίο θα δημιουργηθεί στο χώρο των πρώην κατοικιών του Επάρχου και του Αστυνομικού Διευθυντή. Μέσα από αυτό το σχεδιασμό, η ευρύτερη περιοχή Φανερωμένης και Δροσιάς θα αποκτήσει τρία μεγάλα καινούργια πάρκα, σε πολύ κοντινές αποστάσεις μεταξύ τους, εξοπλισμένα με υποδομές για ποιοτική χαλάρωση, γυμναστική αλλά και παιδότοπους.

Από τα δέκα έργα που έχει ξεκινήσει να ωριμάζει ο Δήμος Λάρνακας για να προταθούν για ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, το πιο προχωρημένο είναι το Παττίχειο Πάρκο το οποίο είναι ήδη στο στάδιο των προσφορών.

Τα σχέδια προβλέπουν αναβάθμιση του πάρκου γύρω από το ομώνυμο αμφιθέατρο με δημιουργία παιδότοπου, ενίσχυση του πρασίνου, δημιουργία αναψυκτηρίου, βελτίωση των πεζοδρόμων και τοποθέτηση οργάνων γυμναστικής.

Την περασμένη Πέμπτη 9 Ιανουαρίου, ο Δήμος Λάρνακας ανακοίνωσε την προκήρυξη αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για ετοιμασία σχεδίων για μετατροπή του ευρύτερου χώρου όπου βρίσκονται οι δύο πρώην κατοικίες του Επάρχου και του Αστυνομικού Διευθυντή στην περιοχή Δροσιάς, σε Δημοτικό Πάρκο με την ονομασία «Σαλίνα».

Ο στρατηγικός σχεδιασμός στη βάση του οποίου καλεί τους αρχιτέκτονες να κινηθούν ο Δήμος Λάρνακας περιλαμβάνει τα εξής:

  • Χώρους ενεργητικής και παθητικής ψυχαγωγίας.
  • Υποδομές υγιούς ανάπτυξης και αναζωογόνησης του αστικού περιβάλλοντος.
  • Βελτίωση και προβολή του χώρου με εμπλουτισμό της υφιστάμενης φύτευσης, με κατάλληλη τοπιοτέχνηση και με την ένταξη σύγχρονων στοιχείων που να συνάδουν με το χώρο.
  • Διευρυμένη πρόσβαση και χρήση για ΑμεΑ και συσχέτιση του χώρου με τη γύρω περιοχή και με το χώρο του Δημοτικού Κήπου Λάρνακας.
  • Δημιουργία οργανωμένου πάρκου για αναζωογόνηση του αστικού  περιβάλλοντος.
  •  Λειτουργική, αισθητική και ποιοτική βελτίωση του χώρου.

Στόχος του Δήμου Λάρνακας είναι να γίνει μια ανάπλαση ώστε ο χώρος να μετατραπεί σε πνεύμονα πρασίνου και σημείο ψυχαγωγίας, άθλησης, ανάπαυσης και κοινωνικής συναναστροφής. Κύρια επιδίωξη είναι να δοθεί στην περιοχή και γενικά στο κέντρο της πόλης, χαρακτήρας και  ατμόσφαιρα που να ικανοποιεί τις προσδοκίες των κατοίκων αλλά και των επισκεπτών.

Η πρώην κατοικία του Αστυνομικού Διευθυντή θα υποβληθεί σε αναπαλαίωση καθώς έχει αφεθεί χωρίς συντήρηση για πολλά χρόνια και βρίσκεται σε κακή κατάσταση. Το σπίτι αποτελεί κρατική ιδιοκτησία που έχει παραχωρηθεί με μίσθωση στον Δήμο Λάρνακας και με την αναπαλαίωση θα προσφέρει μεγάλες δυνατότητες για πολλές χρήσεις στο δημαρχείο. Πολύ σημαντική θεωρείται η δυαδικότητα της οικοδομής με την κατοικία του Επάρχου εξ ου και τα σχέδια για συνολική ανάπλαση της περιοχής και σύνδεση με τον διπλανό Δημοτικό Κήπο.

Σε ό,τι αφορά στην πρώην κατοικία του Επάρχου, το κτίριο έχει ήδη αναπαλαιωθεί και πλέον σχεδιάζεται η αναβάθμιση του περιβάλλοντος χώρου ώστε μαζί με την κατοικία του Αστυνομικού Διευθυντή να προκύψει ένας μεγάλος πνεύμονας πρασίνου.

Πέραν τούτων όμως, στα έργα προς ωρίμανση συμπεριλαμβάνεται επίσης η δημιουργία πάρκων και άλλων χώρων συνάθροισης και ψυχαγωγίας στους προσφυγικούς συνοικισμούς.

 

Τάσος Περδίος

 

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy