Ιράκ: Θέλουν τις ξένες δυνάμεις έξω από τη χώρα – “Είμαστε δυνάμεις καλού” λένε οι ΗΠΑ

Η Βουλή του Ιράκ θέλει να ακυρώσει το αίτημα για αποστολή στρατιωτικής βοήθειας από τις ΗΠΑ, οι οποίες μάλλον δεν θέλουν να φύγουν από τη χώρα.

Την πεποίθηση πως οι αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ, καθιστούν τη χώρα πιο ασφαλή και της προσφέρουν «ανάπτυξη» εξέφρασε το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, ύστερα από εισήγηση των Ιρακινών νομοθετών να απομακρυνθούν όλες οι ξένες στρατιωτικές δυνάμεις από τη χώρα.

«Αυτή την στιγμή δεν υπάρχουν σχέδια για απομάκρυνση των αμερικανικών δυνάμεων από το Ιράκ» δήλωσε ο Τζόναθαν Ραθ Χόφμαν του υπουργείου Αμύνης, σε συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντας «νομίζω πως είναι προφανές. Η πεποίθηση της κοινής γνώμης στο Ιράκ είναι πως οι αμερικανικές δυνάμεις είναι δυνάμεις καλού».

Ο Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε πως η αμερικανική παρουσία στη χώρα είναι «προσοδοφόρα» και «θα συνεχίσει να οδηγεί σε αυξημένη ασφάλεια και ανάπτυξη για όλους τους Ιρακινούς».

Παρά την σιγουριά του Χόφμαν ωστόσο, στις 5 Ιανουαρίου η Ιρακινή Βουλή ζήτησε από τον πρωθυπουργό να ακυρώσει το προγραμματισμένο αίτημα για στρατιωτική βοήθεια από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της.

Οι αμερικανικές δυνάμεις βρίσκονται στο Ιράκ από το 2003, όταν μια συμμαχία υπό την ηγεσία των ΗΠΑ επιτέθηκε στη χώρα, για να απομακρύνουν από την εξουσία τον Σαντάμ Χουσείν.

Ο Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε πως οι αμερικανικές δυνάμεις δεν θα αποσυρθούν από το Ιράκ, εκτός και αν πληρωθούν έξοδα για την κατασκευή αεροπορικής βάσης στη χώρα, ενώ δήλωσε πως θα υπάρξουν κυρώσεις αν το Ιράκ αρνηθεί να πληρώσει.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy