Κάτω τα χέρια από τον Ακάµα

Της Ελένης Μαύρου

Ήµουν χθες έξω από το Υπουργείο Γεωργίας, στη συγκέντρωση διαµαρτυρίας για τον Ακάµα. Άνθρωποι κάθε ηλικίας. Και πολλά παιδιά! Μια η αγωνία: να σώσουµε τον πιο σηµαντικό οικότοπο της Κύπρου. Ένα το αίτηµα: έχουµε ανάγκη από καθαρό αέρα, από πράσινο, όχι άλλους «τάφους» από µπετόν.

Οι τελευταίες πυρκαγιές δεν ήταν οι µόνες. Ήταν όµως η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Ο εκπρόσωπος της Πρωτοβουλίας για τη ∆ιάσωση των Ακτών, Κλείτος Παπαστυλιανού, κατήγγειλε προχθές ότι από το 2017 µέχρι σήµερα έχουν καταγραφεί 80 κακόβουλες πυρκαγιές λόγω εµπρησµών εντός των ορίων του Εθνικού ∆ασικού Πάρκου Ακάµα και ουδεµία καταγγελία έγινε ούτε διώχθηκε οποιοσδήποτε.

Χρειάστηκαν 70 εκτάρια καµένης γης για να ανακοινώσει ο αρµόδιος υπουργός Κώστας Καδής συχνές περιπολίες και τη χρήση νέων τεχνολογιών για να αντιµετωπιστούν τα εγκληµατικά στοιχεία που προκαλούν τις πυρκαγιές. Και το εύλογο ερώτηµα είναι: γιατί περίµεναν να γίνει το κακό για να πάρουν µέτρα;

∆εν είναι άδικα που πολλοί φοβούνται ότι οι φωτιές που κατέκαψαν τον Ακάµα απλώς προετοιµάζουν το έδαφος για τις αλλαγές στη φιλοσοφία του διαχειριστικού σχεδίου της περιοχής που προδιέγραψε η απόφαση του Υπουργικού Συµβουλίου της 20ής Φεβρουαρίου 2018.
Είναι φανερό ότι αν δεν προχωρήσει ένας ολοκληρωµένος σχεδιασµός για την περιοχή, που να καθορίζει µε λεπτοµέρεια πώς θα προστατευτεί ο Ακάµας, πώς θα αποζηµιωθούν οι ιδιοκτήτες γης και πώς θα στηριχτούν οι κοινότητες της περιοχής, αυτά τα φαινόµενα θα συνεχίζονται.

Τα διαχειριστικά σχέδια του Ακάµα, που είχαν ετοιµαστεί το 2009, προνοούσαν αυστηρότατα µέτρα προστασίας της περιοχής. Ταυτόχρονα έθεταν και τις προδιαγραφές στη βάση των οποίων θα στηρίζονταν οι τοπικές κοινότητες. Η σηµερινή κυβέρνηση όχι µόνο ακύρωσε την απόφαση του 2009, αλλά προχωρεί σε σχεδιασµούς που συρρικνώνουν την έκταση των προστατευόµενων περιοχών και παραχωρούν δικαιώµατα µεγάλων αναπτύξεων εντός της περιοχής. Ενδεικτική είναι και η δήλωση του υπουργού ότι είναι αποφασισµένος να κάνει ό,τι χρειάζεται για «να λειτουργήσει ο Ακάµας ως ένα σύγχρονο, λειτουργικό εθνικό δασικό πάρκο».

Στο µεταξύ, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις φωνάζουν για περισσότερο από δύο χρόνια, για τις θεσµικές ανεπάρκειες και τις «αναπτυξιακές» απειλές όσον αφορά τη διατήρηση και διαχείριση των περιοχών του ∆ικτύου Natura και την προστασία της Χερσονήσου του Ακάµα, καθώς και την αειφόρο ανάπτυξη των τοπικών κοινοτήτων της ευρύτερης περιοχής. Ακούει κανείς;

Ο Ακάµας είναι ένας µοναδικός οικότοπος ανεκτίµητης αξίας για την Κύπρο. Σε µια περίοδο όπου η εµπορευµατικοποίηση και ιδιωτικοποίηση κάποιων από τα σηµαντικότερα δηµόσια αγαθά είναι σε έξαρση, όταν αντί να προστατευθούν, τα Εθνικά ∆ασικά µας Πάρκα παραχωρούνται, µε τη µεγαλύτερη ευκολία για να γίνουν γήπεδα γκολφ ή χώροι στάθµευσης ή αναψυκτήρια και περίπτερα µε σουβενίρ (!), όταν ντιβέλοπερς κτίζουν πάνω από τις θαλασσινές σπηλιές που καταρρέουν, όταν πάνω σε αρχαιολογικούς χώρους σχεδιάζονται πύργοι και πολυτελή ξενοδοχεία, κανείς δεν δικαιούται να µείνει απαθής.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy