Κυπριανού: Η λύση του Κυπριακού είναι ζήτημα ζωής ή θανάτου (Φωτογραφίες)

Μηνύματα ειρήνης έστειλε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, σε ομιλία του στην Παγκύπρια Εκδρομή της ΕΔΟΝ στο Τρόοδος. Συγκεκριμένα ο κ. Κυπριανού τόνισε την ανάγκη για επίτευξη λύσης του Κυπριακού. Επιπλέον, υπογράμμισε ότι Ε/κ και Τ/κ βρίσκονται αντιμέτωποι με τους ίδιους κινδύνους.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Γ.Γ. της ΕΔΟΝ, Χρίστος Χριστόφιας, τονίζοντας ότι η Νεολαία του ΑΚΕΛ σε πείσμα των καιρών και κόντρα στους ανέμους της καπιταλιστικής βαρβαρότητας αντιστέκεται και αγωνίζεται. Επίσης, αναφέρθηκε και για τις επικείμενες «προεδρικές» εκλογές στα κατεχόμενα και ευχήθηκε όπως υπερισχύσουν οι προοδευτικές δυνάμεις, οι δυνάμεις οι οποίες παλεύουν για ομοσπονδιακή λύση του Κυπριακού.

Αυτούσια η ομιλία του Άντρου Κυπριανού:

Γι’ ακόμα μια χρονιά βρισκόμαστε εδώ. Για 61 χρόνια είμαστε πάντοτε πιστοί στο ραντεβού μας με την ΕΔΟΝ στο Τρόοδος. Με τη νεολαία της Κύπρου είναι παρούσα˙ με φωνή βροντερή και ακαταμάχητη να παλεύει για την απελευθέρωση, την επανένωση και την ειρήνη.

«Κανένας συμβιβασμός με τη διχοτόμηση» διαδηλώνει η νεολαία μας και παίρνει θέση στην πρώτη γραμμή των αγώνων του Λαϊκού Κινήματος. Κανένας συμβιβασμός με την κατοχή, κανένας συμβιβασμός με μισή πατρίδα.

Σαρανταέξι χρόνια είναι πολλά. Σαρανταέξι χρόνια στα οποία ο λαός μας ζει χωρισμένος, πρόσφυγας στον ίδιο του τον τόπο, με τα συρματοπλέγματα να μοιράζουν το παρόν και το μέλλον του. Η λύση του Κυπριακού είναι ζήτημα ζωής ή θανάτου για το λαό μας. Οι ελληνοκύπριοι αν δεν λυθεί το Κυπριακό, θα αναγκαστούν να συμβιώνουν με ένα παράνομο μόρφωμα μέσα στην ίδια τους την πατρίδα˙ με χιλιάδες στρατεύματα και την απειλή του εποικισμού να επεκτείνεται λίγο λίγο σε όλη την Κύπρο. Οι Τουρκοκύπριοι πέραν του στρατιωτικού, πολιτικού και οικονομικού ελέγχου που θα υφίστανται από την Τουρκία, θα κινδυνεύουν και με πλήρη εξαφάνιση κάτω από το βάρος του ισλαμικού εναγκαλισμού μιας κοινωνίας παραδοσιακά κοσμικής.

Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι είμαστε μοιραία αντιμέτωποι με τους ίδιους κινδύνους∙ τον χρόνο που εδραιώνει τα τετελεσμένα επί του εδάφους˙ τον κίνδυνο της διχοτόμησης που θα εξαφανίσει την Κύπρο όπως την ξέραμε και όπως τη ζήσαμε, μια για πάντα.

Το πραγματικό δίλημμα σήμερα είναι μεταξύ ομοσπονδίας και διχοτόμησης˙ μεταξύ της απελευθέρωσης της Κύπρου και της συνέχισης της κατοχής. Ενδιάμεσος δρόμος δεν υπάρχει.

Ο εθνικισμός και όχι μόνο, και στις δύο κοινότητες επιμένει μέχρι σήμερα να πολεμά την προοπτική της επανένωσης. Ακόμα και τώρα, στο παραπέντε της διχοτόμησης υποστηρίζουν ορισμένοι ότι υπάρχει άλλος δρόμος. Να πάμε σε κάτι καλύτερο από το κράτος του 1960. Επιμένουν να συμπεριφέρονται λες και δεν έγινε τίποτε τα τελευταία πενήντα σχεδόν χρόνια στον τόπο μας. Θέλουν να αποκοιμίζουν το λαό με ρητορείες, μεγάλα λόγια και κούφια συνθήματα.

Εμείς επιμένουμε να τους απαντούμε πολιτικά, ανοιχτά και αποφασιστικά. Επιμένουμε να ενώνουμε το λαό σε ένα κίνημα που στοχεύει στην επανένωση. Που φέρνει μαζί ελληνοκύπριους και τουρκοκύπριους σε ένα κοινό, αντιιμπεριαλιστικό, αντιφασιστικό μέτωπο. Αυτή είναι η διαχρονική πολιτική του ΑΚΕΛ εδώ και δεκαετίες. Αυτός είναι και ο μόνος δρόμος για να μείνει μια για πάντα πίσω ό, τι πρόδωσε και πλήγωσε τον τόπο μας.

Ο λαός μας, ελληνοκύπριοι και τουρκοκύπριοι, βυθίζονται καθημερινά στην ανασφάλεια εξαιτίας των όσων συμβαίνουν στην περιοχή μας αλλά και της επιθετικής συμπεριφοράς της Τουρκίας. Οι εξελίξεις αποκαλύπτουν δυστυχώς ότι η κυβέρνηση Αναστασιάδη- ΔΗΣΥ καλλιεργούσε στον κόσμο ψευδαισθήσεις˙ ότι δηλαδή είμαστε θωρακισμένοι, ότι είμαστε ασφαλείς, ότι μπορούμε ανενόχλητοι να προχωρήσουμε στους σχεδιασμούς μας και ας παραμένει το κυπριακό άλυτο. Δυστυχώς, γι’ ακόμα μια φορά το ΑΚΕΛ επιβεβαιώθηκε στις προβλέψεις του. Αντί οι κυβερνώντες, ο Πρόεδρος, ο Υπουργός Εξωτερικών και ο ΔΗΣΥ να προβληματιστούν για όλα αυτά που συμβαίνουν επιμένουν να παριστάνουν ότι όλα πάνε καλά. Ρίχνουν ευθύνες στο ΑΚΕΛ για τα αποτελέσματα των δικών τους χειρισμών αντί να αναλάβουν τις ευθύνες του και να αλλάξουν τις προτεραιότητες τους.

Είναι πλέον προφανές ότι ο μόνος προσφερόμενος δρόμος για αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκαλεί η Τουρκία είναι η λύση του Κυπριακού. Υπερασπιζόμενοι τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, πρέπει να μην παρασυρθούμε από την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας. Να παραμείνουμε επικεντρωμένοι στις προσπάθειες για επίτευξη λύσης του Κυπριακού έχοντας επίγνωση πόσο δύσκολη είναι.

Με την ένταση που προκαλεί η Τουρκία τα προβλήματα επιτείνονται, δεν επιλύονται. Με τη λύση του Κυπριακού θα ανοίξουμε την προοπτική της συνεργασίας και της μόνιμης ειρήνης στην πατρίδα μας και στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι θα μπορούμε να υπολογίζουμε στο μέλλον μόνο όταν διασφαλιστεί ότι θα το ζήσουμε μαζί, στα πλαίσια λύσης που θα τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό. Που θα αποκαθιστά την κυριαρχία, την ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα και την ενότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Λύση βασισμένη στα Ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου, στο Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Λύση που να αποστρατιωτικοποιεί την Κύπρο και θα αποκλείει τα όποια εγγυητικά ή δικαιώματα επέμβασης στα εσωτερικά ζητήματα της χώρας από ξένες δυνάμεις. Λύση που θα επανενώνει το έδαφος, το λαό, τους θεσμούς και την οικονομία στο πλαίσιο δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως αυτή περιγράφεται στα κείμενα των Ηνωμένων Εθνών. Λύση που θα οδηγεί σε ενωμένο κράτος, συνέχεια της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι μπορούμε μαζί να δώσουμε τέλος στη συμφορά, να γυρίσουμε σελίδα και να γράψουμε μαζί καινούρια ιστορία γι’ αυτό τον τόπο. Να επανενώσουμε την χώρα μας. Να ζωντανέψουμε ξανά τις φωτογραφίες από τους κοινούς αγώνες που δώσαμε και να γίνουμε εμείς αυτό που περιμένουμε. Όλοι εμείς και άλλοι τόσοι, ένα μεγάλο ποτάμι Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων που θέλουν αυτός ο τόπος να επανενωθεί, να ζήσει με ειρήνη και να πάει μπροστά. Επιμένουμε και θα συνεχίσουμε να επιμένουμε. Αυτή η χώρα είναι δική μας! Δεν τη χαρίζουμε σε κανένα! Αυτή η χώρα είναι δική μας! Και θα την επανενώσουμε!

Ο χαιρετισμός του Χ. Χριστόφια:

Για άλλη μια φορά ανταμώνουμε στην εκδρομή της ΕΔΟΝ στο Τρόοδος. Σε πείσμα των καιρών, κόντρα στους ανέμους της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, με αέρα στα πανιά μας το δίκιο του αγώνα μας. Ανταμώνουμε χιλιάδες νέοι άνθρωποι πάντα με συνείδηση πως μέσα από αυτή τη γιορτή, αντιστεκόμαστε, διεκδικούμε, κερδίζουμε. Είμαστε περήφανοι για τα ΕΔΟΝίτικα νιάτα. Περήφανοι για την επαναστατική νεολαία του τόπου μας, που δεν τα βάζει κάτω, δεν λυγίζει μπροστά στις δυσκολίες. Όλοι εμείς, που δεν συμβιβαζόμαστε με την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, που δεν συμβιβαζόμαστε με τον ιμπεριαλισμό, που δεν συμβιβαζόμαστε με τη διχοτόμηση, είμαστε εδώ. Νέοι και νέες από κάθε γωνιά της Κύπρου. Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι. Αλύγιστοι σημαιοφόροι της ιδέας του λυτρωμού.

Απευθύνουμε θερμό αγωνιστικό χαιρετισμό στους συναγωνιστές μας Τουρκοκυπρίους που βρίσκονται ξανά μαζί μας. Βαδίζουμε στον ίδιο δρόμο συναγωνιστές. Στο δρόμο του αγώνα για απελευθέρωση, επανένωση και ειρήνη. Στο δρόμο απομόνωσης του εθνικισμού – σοβινισμού, του νεοφασισμού. Οι φασίστες σε κάθε κοινότητα, κομπάζουν για τη δική τους εθνική ανωτερότητα, μα στην τελική είναι τόσο ίδιοι. Γεμάτοι μίσος, απανθρωπιά, ρατσισμό, λαϊκισμό, έτοιμοι να διαλύσουν και πάλι τα όνειρα μιας ολόκληρης γενιάς. Όπως ακριβώς έπραξαν οι πολιτικοί τους πρόγονοι. Θα τους αφήσουμε; Θα επιτρέψουμε να σκοτώσουν τα όνειρα μας ξανά; Η απάντηση είναι σαφής και κατηγορηματική! Αυτή τη φορά, δεν θα περάσουν! Όσο κι αν προσπαθούν να μας κλέψουν την ελπίδα, η πίστη μας στα πιο ευγενή ιδανικά που γέννησε ο ανθρώπινος νους θα τους σταματά. Η καταστροφική τους δράση θα βρίσκει πάντα μπροστά της το προοδευτικό κίνημα νεολαίας, με τις πορείες του, τις κινητοποιήσεις, τα φεστιβάλ και τους αγώνες του. Η ειρήνη στην Κύπρο δεν μπορεί να εμποδιστεί. Η αλληλεγγύη, η ισότητα και η κοινωνική δικαιοσύνη είναι το μέλλον της ανθρωπότητας. Ας το βάλουν καλά στο μυαλό τους οι ιμπεριαλιστές και τα ντόπια τσιράκια τους.

Συναγωνιστές, συναγωνίστριες,

Τα μάτια όλων μας το επόμενο χρονικό διάστημα θα είναι στραμμένα στην τουρκοκυπριακή κοινότητα. Οι εκλογές για ανάδειξη του τουρκοκύπριου ηγέτη, θα κρίνουν πολλά για το μέλλον μας. Ευχή μας, να υπερισχύσουν οι προοδευτικές δυνάμεις, οι δυνάμεις οι οποίες παλεύουν για ομοσπονδιακή λύση του Κυπριακού, για επανένωση και ειρήνη. Πιθανή εκλογή αυτών που απεργάζονται τη συνομοσπονδία και τη λύση δύο κρατών, θα αποβεί καταστροφική. Το 2020, πρέπει να είναι χρονιά επανέναρξης των συνομιλιών. Μόνο έτσι μπορούμε να ελπίζουμε σε καλύτερες μέρες. Μόνο έτσι μπορεί να αρθεί η τουρκική προκλητικότητα, των παραβιάσεων της ΑΟΖ και της προσπάθειας ενσωμάτωσης της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Μόνο έτσι ο κυπριακός λαός στο σύνολο του μπορεί να ελπίζει σε ένα μέλλον με σταθερότητα και ασφάλεια.

Ιδιαίτερα στις μέρες μας, που οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί εντείνονται με επίκεντρο τη γειτονιά μας. Εμείς δεν διαλέγουμε με ποιον ιμπεριαλιστή πρέπει να είμαστε. Εμείς, είμαστε με τους λαούς που αγωνίζονται. Είμαστε με την ειρήνη και το διεθνή αφοπλισμό. Δεν θα πάψουμε να αγωνιζόμαστε μέχρι τέλους, για τη διάλυση του ΝΑΤΟ και το ξήλωμα των στρατιωτικών βάσεων σε όλο τον κόσμο. Βάσεις σαν κι αυτές των Βρετανών, που διαδηλώσαμε προηγουμένως ενάντια στην παρουσία τους εδώ στην Κύπρο.

Συναγωνιστές, συναγωνίστριες,

Ήρθε η ώρα! Ήρθε η ώρα να ανασυνταχθούμε. Να δυναμώσουμε τους αγώνες μας. Να τιμήσουμε όλους αυτούς που αφιέρωσαν ολόκληρη τη ζωή τους για να είμαστε εδώ σήμερα. Να κατακτήσουμε το μέλλον για τις επόμενες γενιές, για τα παιδιά μας. Κανένας συμβιβασμός με τη διχοτόμηση! Αγώνας μέχρι τέλους! Και τώρα και πάντα!

Ζήτω η ΕΔΟΝ!

Ζήτω η Κύπρος μας, πατρίδα όλων των παιδιών της!

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy