«Μέρες Κουμανταρίας» από 14 χωριά

 

Την τιμητική τους έχουν αυτές τις μέρες οι 14 μικρές αλλά ιστορικές κοινότητες της Λεμεσού οι οποίες αποτελούν τα «κουμανταροχώρια» της Κύπρου.

Για 8η συνεχή χρονιά, στα πλαίσια της προσπάθειάς τους για διάσωση και διάδοση της ιστορίας του αρχαιότερου κρασιού της Κύπρου (του «βασιλιά των κρασιών αλλά και κρασιού των βασιλέων» όπως έχει χαρακτηριστεί), οι κοινότητες Άγιος Γεώργιος, Άγιος Κωνσταντίνος, Άγιος Μάμας, Άγιος Παύλος, Δωρός, Ζωοπηγή, Καλό Χωριό, Καπηλειό, Λάνια, Λουβαράς, Αψιού, Γεράσα, Μονάγρι και Συλίκου, διοργανώνουν τις «Μέρες Κουμανταρίας».
Ένα καθιερωμένο πολυήμερο Φεστιβάλ που αγκαλιάστηκε από Κύπριους και ξένους αφού περιλαμβάνει μια γκάμα εκδηλώσεων με αποκλειστικό αντικείμενο την κουμανταρία, δίνοντας ταυτόχρονα την ευκαιρία στο ευρύ κοινό να γνωρίσει τα χωριά και τον κόσμο της υπαίθρου που έχουν ταυτιστεί με την παραγωγή του αποκλειστικά κυπριακού κρασιού, η ιστορία του οποίου χάνεται στα βάθη των αιώνων.

Οι φετινές «Μέρες Κουμανταρίας» ξεκίνησαν χθες με ξενάγηση και φιλοξενία στο Μουσείο Κουμανταρίας στη Ζωοπηγή και θα διαρκέσουν μέχρι και το ερχόμενο Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου. Στη διάρκεια της εβδομάδας, θα διοργανωθούν πολύ ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις, όπως ξεναγήσεις που θα γίνουν αύριο Δευτέρα από τις 10.30 το πρωί μέχρι τη μία το μεσημέρι, σε οινοποιεία που παράγουν κουμανταρία και μουσεία κουμανταρίας (Μονάγρι, Δωρός, Λάνια, Άγιος Μάμας, Συλίκου και Ζωοπηγή).

Την Τετάρτη, από τις 9 το πρωί μέχρι και τη μία το μεσημέρι, θα γίνει στο Μονάγρι και τον Δωρό τρύγος και επίδειξη της διαδικασίας του απλώματος και του αλέσματος των σταφυλιών που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή της κουμανταρίας. Για την εκδήλωση αυτή, ο ΚΟΤ θα διαθέτει λεωφορεία από το Δασούδι στη Λεμεσό, για τη μεταφορά τουριστών στο χώρο της εκδήλωσης.

Η τελική γιορτή θα γίνει το βράδυ του Σαββάτου στο Μονάγρι και θα περιλαμβάνει καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τον Κωνσταντίνο Χριστοφόρου και βέβαια άφθονα κεράσματα με κουμανταρία και άλλα τοπικά κρασιά και εδέσματα. Στο χώρο της εκδήλωσης θα υπάρχουν και περίπτερα επίδειξης παραδοσιακών επαγγελμάτων και εδεσμάτων.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy