Πάφος: Εκδήλωση μνήμης και τιμής για τον αποβιώσαντες συντελεστές του Ελεύθερου Ραδιοσταθμού της Κύπρου

H ετήσια εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους πεσόντες της αντίστασης και τους αποβιώσαντες συντελεστές του Ελεύθερου Ραδιοσταθμού της Κύπρου που λειτούργησε ενάντια στο Πραξικόπημα του 1974 πραγματοποιήθηκε σήμερα. Ξεκίνησε στις 08:20 το πρωί στο χώρο όπου λειτούργησε ο Ελεύθερος Ραδιοσταθμός στο εργαστήριο Νίκου Νικολαΐδη έναντι του  Δικαστικού Μεγάρου Πάφου.

Η εκδήλωση με διοργανωτές την Οργάνωση Αντιστασιακών Πάφου και το Ίδρυμα Ελεύθερης Ραδιοφωνίας Νίκου Νικολαίδη, ξεκίνησε με τρισάγιο από τον Μητροπολίτη Πάφου Γεώργιο, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο  τέως Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου.

Ο κ. Ομήρου ανέφερε πως 46χρόνια μετά, η Τουρκία εξακολουθεί να επιμένει στην αναχρονιστική στρατιωτική κατοχή μιας Ευρωπαϊκής χώρας όπως είναι η Κύπρος, να περιφρονεί σκαιότατα αρχές, ψηφίσματα και αποφάσεις της Διεθνούς και της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, να παραβιάζει ακόμα τα θαλάσσια κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην αποκλειστική της  οικονομική ζώνη και να απειλεί με εποικισμό την Αμμόχωστο.

Πρόσθεσε πως χρέος μας απέναντι σε όλους όσοι θυσιάστηκαν στο βωμό της υπεράσπισης της νομιμότητας και της ελευθερίας, είναι να αγωνιστούμε για άρση των αποτελεσμάτων της προδοσίας και των τετελεσμένων της εισβολής και κατοχής της Τουρκίας στην Κύπρο.

Να αντλήσουμε διδάγματα και να θωρακίσουμε τη δημοκρατία μας, όπως είπε,  σε πνεύμα αγωνιστικής ενότητας,  για  να συνεχίσουμε τον αγώνα για μια Κύπρο ελεύθερη και ενωμένη. Έχουμε χρέος  συνέχισε, να διασφαλίσουμε τη φυσική και εθνική επιβίωση του Κυπριακού Ελληνισμού και να παραμείνουμε προσηλωμένοι στην επίτευξη λύσης που να είναι λειτουργική, βιώσιμη και διαρκής.

Ο πρόεδρος της  Οργάνωσης Αντιστασιακών Πάφου Ανδρέας Θεοδώρου σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ανέφερε πως αυτό που τον έχει στιγματίσει είναι μια μόνιμη θλίψη γιατί 46 χρόνια μετά από το δίδυμο έγκλημα ανοσιούργημα που έχει επιφέρει χιλιάδες νεκρούς, αγνοούμενους και πρόσφυγες και καμένη γη υπάρχουν ένοχοι και συνένοχοι και συνυπεύθυνοι, χωρίς, όμως όπως είπε να τιμωρηθεί κάποιος. Δεν είναι θέμα συνέχισε, μνήμης μνησίκακης ή μανίας  αντεκδίκησης είναι απλά και μόνο δικαίωση της ιστορίας για να μην ξανασυμβεί αυτό που συνέβηκε και κατέστρεψε την πατρίδα μας .

Ο γιος του Νίκου Νικολαΐδη, Φώτος Νικολαΐδης στρέφει τις μνήμες του πίσω, και περιγράφει τις στιγμές εκείνων των ημερών .Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο κ. Νικολαΐδης αναφέρθηκε στην συζήτηση των γονιών του , του πατέρα του Νίκου και της μητέρας του Δώρας , όταν μάλιστα η μητέρα του ανέφερε πως άκουσε από το ραδιόφωνο ότι ο Μακάριος είναι νεκρός και ότι έγινε πραξικόπημα.

Ο πατέρας του, τότε, είπε στην μητέρα του να μην ακούει τι λένε και  ότι είχε μιλήσει με τον Μίκη Τεμπριώτη για θα θέσουν σε λειτουργία τον ραδιοσταθμό που είχε από το 1963 κάτω στο εργαστήριο. Η μητέρα του τότε  είπε στον πατέρα του “θα είμαι μαζί σου μέχρι το τέλος”.

Kατόπιν μάλιστα οδηγιών του Μίκη Τεμπριώτη, κάποιοι εκ των αντιστασιακών έσπευσαν για να βοηθήσουν τον πατέρα του ως εκφωνητές και συντάκτες. Όπως ο Π. Κανάουρος, Α. Σωτηριάδης, Κ. Οικονόμου, Κ. Χαραλαμπίδης,  Γ. Ομήρου,  Α. Ομήρου , ο Σ. Κλεάνθους ,Α. Φυλακτού,Κ. Χαραλαμπίδου και Γαλατόπουλος.   Τον οπλισμό ανέλαβε να εξασφαλίσει ο εκπαιδευτικός Σάββας Χατζηγεωργίου από την Ένωση Αγωνιστών . Τα πρώτα μηνύματα του ραδιοσταθμού ανήγγειλαν ότι ο Μακάριος είναι ζωντανός και καλούσαν τον λαό να αντισταθεί ενάντια στους πραξικοπηματίες .

Όπως ανέφερε ο Φώτης Νικολαϊδης, ο Ελεύθερος Ραδιοσταθμός της Πάφου άρχισε ακόμη να προετοιμάζει τον λαό για αντιστασιακό αγώνα.
Στις 4:00 το απόγευμα, μετά από τηλεφώνημα που δέχθηκαν τα στελέχη του Ραδιοσταθμού, είπε ο ο Φώτης Νικολαΐδης, πληροφορήθηκαν ότι ο Μακάριος είναι ζωντανός και κατευθύνεται από την Παναγιά προς την Πάφο. Όταν ο Μακάριος έφθασε από ορεινή διαδρομή μέσω Παναγιάς στη Μητρόπολη Πάφου, κάλεσε τον Νίκο Νικολαΐδη και εκφωνητές-συντάκτες να πάνε εκεί. Ο κ.  Φ. Νικολαίδης θυμάται με συγκίνηση των ενθουσιασμό των εκφωνητών ότι ο Μακάριος ζει. Στη  συνάντηση τους με τον Μακάριο, έγινε η ηχογράφηση του ιστορικού  διαγγέλματος και ο πατέρας του, με τους συνεργάτες του, επέστρεψαν στο εργαστήριο και το μετέδιδαν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύκτας. Την επόμενη μέρα, Τρίτη 16 Ιουλίου, αναφέρει ο Φώτης Νικολαΐδης, ο Μακάριος κάλεσε εκ νέου τον πατέρα του Ν. Νικολαΐδη να μεταβεί στη Μητρόπολη για την ηχογράφηση δύο νέων διαγγελμάτων. Πρόσθεσε μάλιστα πως οι  μαγνητοταινίες με τις εκπομπές του Ελεύθερου Ραδιοσταθμού και τα διαγγέλματα του Μακαρίου σώθηκαν χάρις στην προνοητικότητα του πατέρα του να τις κρύψει θάβοντας τες στην αυλή του κτηρίου.

Στην εκδήλωση, ακολούθησε κατάθεση στεφάνων και ξενάγηση στο ιστορικό εργαστήρι του πατέρα της Ελεύθερης Ραδιοφωνίας Ν. Νικολαϊδη.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, λειτούργησαν ξανά οι εκπομπές του Ελεύθερου Ραδιοσταθμού Πάφου με το μήνυμα του Προέδρου Μακαρίου προς τον Κυπριακό λαό .

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy