Σ.Κουκουμά: «Ανάγκη επαναρρύθμισης της εργασίας» – Οι εργοδότες να εφαρμόζουν τις συλλογικές συμβάσεις

Φωτογραφία: Φίλιππος Χρίστου

Ολοκληρώνονται σήμερα το απόγευμα στις Βρυξέλλες, οι εργασίες της Ευρωπαϊκής Κοινοβουλευτικής Εβδομάδας, της Διάσκεψης για το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο 2019 και της Διακοινοβουλευτικής Διάσκεψης για τη Σταθερότητα, τον Οικονομικό Συντονισμό και τη Διακυβέρνηση στην ΕΕ.

Σε παρέμβασή της σε συζήτηση για τις νέες μορφές απασχόλησης, η Αναπληρώτρια Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Σκεύη Κούτρα-Κουκουμά, καυτηρίασε, σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής, το παράδοξο που παρατηρείται, τα θέματα εργασιακών σχέσεων και κοινωνικής πολιτικής με βάση τη Συνθήκη για τη Λειτουργία της ΕΕ να παραμένουν εθνικές αρμοδιότητες, ενώ στο πλαίσιο της υλοποίησης του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης επιβάλλεται το μοντέλο νεοφιλελεύθερης οικονομικής πολιτικής.

Η διαδικασία της εργασιακής απορρύθμισης ήταν εντονότερη σε χώρες που εντάχθηκαν σε Μνημόνια, όπως η Κύπρος, ανέφερε η κ. Κουκουμά.

Κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στην κατάσταση στην Κύπρο, επεσήμανε ότι ο αριθμός των εργαζομένων φτωχών έχει υπεριδπλασιαστεί και ότι οξύνθηκε το πρόβλημα διαρροής εγκεφάλων. Σημείωσε δε ότι η Κύπρος έχει το ψηλότερο ποσοστό μερικής απασχόλησης και επέκρινε το γεγονός ότι πέραν του 30% των θέσεων στο δημόσιο και ημικρατικό τομέα της Κύπρου είναι μη μόνιμες, με αποτέλεσμα το κράτος να απαλλάσσεται από την υποχρέωση προσφοράς ασφαλών θέσεων απασχόλησης. Αναφέρθηκε επίσης στην κατάρρευση των κοινωνικών δομών στην Κύπρο, με αποτέλεσμα οι κοινωνικές λειτουργίες να διεκπεραιώνονται από μη κυβερνητικές και εθελοντικές οργανώσεις.

Καταλήγοντας, η κ. Κουκουμά τόνισε την ανάγκη επαναρρύθμισης της εργασίας, ώστε οι εργοδότες να υποχρεούνται να εφαρμόζουν τις συλλογικές συμβάσεις, να διασφαλίζεται η υλοποίηση των ελάχιστων όρων απασχόλησης για τους εργαζόμενους που δεν καλύπτονται από τις συλλογικές συμβάσεις, καθώς και η εφαρμογή μέτρων που βελτιώνουν τους όρους απασχόλησης και συμβάλλουν στην αναδόμηση του κοινωνικού κράτους.

Εξάλλου, στο πλαίσιο συζήτησης για το θέμα της μόνιμης παρακολούθησης και αξιολόγησης των δραστηριοτήτων των κρατών μελών της ΕΕ που απευθύνονται σε άτομα με αναπηρίες, ως αναπόσπαστο μέρος του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, σε παρέμβασή της, η κ. Κουκουμά σημείωσε ότι η Στρατηγική για τους Ανάπηρους που έχει υιοθετήσει η Κύπρος για τα έτη 2016-2018, λαμβάνει υπόψη τις συστάσεις του ΟΗΕ, την Ευρωπαϊκή Στρατηγική για την Αναπηρία και τη σχετική Στρατηγική του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Η κ. Κουκουμά είπε εξάλλου ότι η ένταξη των δικαιωμάτων των αναπήρων κάτω από το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, οδηγεί σε αδικίες εις βάρος των δικαιωμάτων τους. Ανέδειξε, τέλος, τη σημασία της παρακολούθησης και εποπτείας της τήρησης των προνοιών της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τους ανάπηρους, ως δικλείδα ασφαλείας για την αποφυγή των εις βάρος τους διακρίσεων.

Σημειώνεται ότι οι Διασκέψεις συνδιοργανώνονται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΚ) και την τρέχουσα εξάμηνη Ρουμανική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ.

Η κυπριακή αντιπροσωπεία στις εν λόγω διοργανώσεις απαρτίζεται εκτός από την κ. Κουκουμά, από τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού, Άγγελο Βότση και τον Αναπληρωτή Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Νίκο Τορναρίτη.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy