Υπάρχει ελπίδα για το μέλλον – Oλοκληρώθηκαν οι εργασίες της 20ής ΓΣ της ΠΟΔΝ, στη Λευκωσία

Ολοκληρώθηκαν χθες οι διεργασίες της 20ής Γενικής Συνέλευσης της Ομοσπονδίας, η οποία διεξήχθη τις προηγούμενες μέρες. Η Γ.Σ. αποτέλεσε σημείο συζητήσεων και ανταλλαγής θέσεων αναφορικά με τα σημαντικότερα ζητήματα που αντιμετωπίζει το διεθνές αντιιμπεριαλιστικό κίνημα νεολαίας. Παράλληλα, διεξήχθησαν εκλογές για την προεδρία της Ομοσπονδίας. Από την ΕΔΟΝ που βρισκόταν στην προεδρία για 8 χρόνια, τη σκυτάλη παρέλαβε η Ένωση Κομμουνιστικής Νεολαίας Ισπανίας (UJCE) με νέο πρόεδρο τον Aritz Rodriguez.

Κύριος ομιλητής στο κλείσιμο των εργασιών ήταν ο Γ.Γ. της ΕΔΟΝ Χρίστος Χριστόφιας, ο οποίος ανέφερε ότι τα μηνύματα της 20ής Συνέλευσης της ΠΟΔΝ «μας γεμίζουν με αισιοδοξία. Γιατί αποδείχτηκε ξανά ότι υπάρχει ελπίδα για το μέλλον. Νέοι και νέες από όλο τον κόσμο, συναντηθήκαμε στην Κύπρο και για τρεις και πλέον μέρες συζητήσαμε, προβληματιστήκαμε, αποφασίσαμε. Αποφασίσαμε ότι αυτός ο κόσμος μπορεί και πρέπει να αλλάξει. Καταλήξαμε ότι έχουμε μπροστά μας δρόμο πολύ, είμαστε όμως αποφασισμένοι να τον διανύσουμε».

Χαρακτήρισε ως ξεχωριστή τιμή για την Οργάνωση την οκταετή θητεία στην προεδρία, ευχαριστώντας την ΠΟΔΝ και για την εμπιστοσύνη και για τη συνεργασία.

Επιπρόσθετα, σημείωσε ότι όσα επιτεύχθηκαν ήταν «αποτέλεσμα της ζωοδότρας πηγής του διεθνούς κινήματος της νεολαίας: της διεθνιστικής αλληλεγγύης. Όσα πετύχαμε, είναι η ασπίδα και το δόρυ στη μάχη του νεολαιίστικου κινήματος ενάντια στον ιμπεριαλισμό, στη φρίκη των πολέμων του, στην εξαθλίωση που μας οδηγεί το σύστημα, στους πολυτιμότερους συνεργάτες του, το νεοφασισμό και το πολιτικό προσωπικό που τον υπηρετεί».

Ο ΓΓ της ΕΔΟΝ από το βήμα της τελετής λήξης της Συνέλευσης της ΠΟΔΝ εξέφρασε τις από καρδιάς ευχαριστίες της οργάνωσης στα τρία στελέχη που εκπροσώπησαν επάξια την οργάνωση στην προεδρία: τους Δημήτρη Παλμύρη, Νικόλα Παπαδημητρίου και Ιάκωβο Τοφαρή.

Επιπρόσθετα συνεχάρη και ευχήθηκε καλούς αγώνες στον νέο πρόεδρο της ΠΟΔΝ από την Ένωση Κομμουνιστικής Νεολαίας Ισπανίας (UJCE) Aritz Rodriguez και σε ολόκληρο το νέο Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας.

75 χρόνια ΑΟΝ – ΕΔΟΝ

Ξεχωριστή τιμή για την ΕΔΟΝ αποτέλεσε το γεγονός ότι γιόρτασε τα 75χρονα της Οργάνωσης στην παρουσία εκατοντάδων ξένων αντιπροσώπων, αφού μετά το κλείσιμο των εργασιών ακολούθησε Συναυλία προς τιμή των 75 χρόνων ΑΟΝ – ΕΔΟΝ.

Ο Χρίστος Χριστόφιας ανέφερε ότι πολλές φορές δεν το συνειδητοποιούμε, όμως κουβαλούμε μαζί μας βαριά κληρονομιά. Ποτισμένη με το αίμα που δώσαμε στους αγώνες ενάντια στην αποικιοκρατία, στο χιτλεροφασισμό, στους μασκοφόρους του Γρίβα, στην προδοσία του πραξικοπήματος, στο έγκλημα της εισβολής.

Η ΕΔΟΝ έκανε φλόγα δυνατή που φωτίζει το δρόμο μας σήμερα εκείνη την πρώτη σπίθα που άναψε η Κομμουνιστική Νεολαία Κύπρου και η ΑΟΝ. Μια φλόγα που δεν κατάφερε να τη νικήσει η παρανομία, δεν κατάφεραν να τη σβήσουν οι διώξεις, η κρατική και παρακρατική καταστολή. «Τα καταφέραμε, γιατί την ώρα που άλλοι έχυναν σε αυτό τον τόπο δηλητήριο, εμείς ποτίζαμε τα οράματά μας με αγώνες. Γιατί την ώρα που άλλοι μας σημάδευαν έναν προς έναν, εμείς ανοίγαμε τις πόρτες μας για να κάνουμε την ΕΔΟΝ ακόμα πιο μαζική, ακόμα πιο μαχητική, ακόμα πιο πρωτοπόρα», όπως τόνισε.

Επιπρόσθετα, μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι η ΕΔΟΝ είναι το αύριο της Κύπρου, που θα έχει κλείσει στο μουσείο της Ιστορίας το συρματόπλεγμα. Είναι η δύναμη εκείνη που υψώνει ανάστημα στον εθνικισμό και το νεοφασισμό, που εξακολουθεί να δίνει αγώνα εκεί όπου κρίνονται όλα. Στους δρόμους.

 

Η Ένωση Κομμουνιστικής Νεολαίας Ισπανίας στην προεδρία της ΠΟΔΝ

«Περισσότερο απαραίτητη από ποτέ» χαρακτήρισε την ΠΟΔΝ η Ένωση Κομμουνιστικής Νεολαίας Ισπανίας (UJCE), η οποία εξελέγη στην προεδρία της ομοσπονδίας μετά την ολοκλήρωση της 20ής Συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία. Στο χαιρετισμό της η Οργάνωση σημείωσε ότι οι νέοι σε όλο τον κόσμο υποφέρουν από την καταπίεση του άδικου και εκμεταλλευτικού καπιταλιστικού συστήματος, που επιδεινώνεται μετά την καπιταλιστική κρίση και την άνοδο των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων.

Κατήγγειλε επίσης την οικονομική κατάσταση που καταδικάζει τους νέους στην ανεργία και την ανασφάλεια, αναφέροντας ότι 365 εκατομμύρια παιδιά ζουν κάτω από ακραία φτώχεια! Πρόσθεσε πως υπάρχει ακόμη εκμετάλλευση παιδικής εργασίας με 168 εκατομμύρια παιδιά να τη βιώνουν παγκόσμια. Αυτό είναι το πραγματικό πρόσωπο του καπιταλισμού. Ένα σύστημα όπου το πλουσιότερο 1% του παγκόσμιου πληθυσμού συγκεντρώνει περισσότερα χρήματα από το υπόλοιπο 99% και μετά την κρίση αυτές οι ανισότητες αυξήθηκαν γεωμετρικά.

Κατέδειξε επίσης ότι για τις ιμπεριαλιστικές παρεμβάσεις, την εκμετάλλευση της εργατικής τάξης, τη λεηλάτηση φυσικών πόρων και καταστροφή του πλανήτη ευθύνεται το ιμπεριαλιστικό σύστημα και οι δυνάμεις όπως οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ ή η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Καταληκτικά, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι οι εθνικές, οι φυλετικές και οι ομοφοβικές ανισότητες είναι άλλα (άσχημα) πρόσωπα αυτού του συστήματος. Οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο διώκονται, διακρίνονται, καταπιέζονται και τυγχάνουν εκμετάλλευσης λόγω του χρώματος του δέρματος, του φύλου τους ή του σεξουαλικού προσανατολισμού τους. Ο αγώνας εναντίον αυτού του είδους εκμετάλλευσης είναι επίσης ο αγώνας μας. Είναι επίσης ένας αγώνας ενάντια στον ιμπεριαλισμό.

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy