Ιωάννης Ρεμεδιάκης: Να επιλέγουμε ανθρώπους που θέλουν, ξέρουν και μπορούν

Άρθρο του Ιωάννη Ρεμεδιάκη, Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Ιεράπετρας με την παράταξη «Ιεράπετρα, Δήμος Πρότυπο», Πρόεδρος Συμβουλίου Τοπικής Κοινότητας Καββουσίου

PACIFIC-SUN

Περάσανε 4,5 περίπου χρόνια από την 5ετή θητεία μας που τελειώνει στις 30 Αυγούστου, ενώ πλησιάζουν και οι εκλογές του Μαΐου. Από το 2010, ήταν χρόνια του νόμου «Καλλικράτης», χρόνια καθόλου εύκολα για την τοπική αυτοδιοίκηση, λόγω της κατάστασης της χώρας και της περικοπής των πόρων που της διατίθενται.

Είναι συνεπώς άνευ αντικειμένου η οποιαδήποτε –σκόπιμη η όχι- σύγκριση της περιόδου αυτής με τις παλαιότερες. Παρόλα αυτά αποδυθήκαμε σε μια πολυεπίπεδη προσπάθεια για το χωριό μας, άλλοτε σε συντονισμό με το Δήμο  και άλλοτε εκ των ενόντων, συμπορευόμενοι με τους λοιπούς φορείς, ΠΣ, Ενορία και ΑΣ.

Δύο είναι οι άξονες που κινηθήκαμε: 1.Τα θέματα της καθημερινότητας και 2. Η προσπάθεια για έργα ανάπτυξης και πνοής στο χωριό μας, όπου η μεν καθημερινότητα αφορά βραχυχρόνια στην αξιοπρεπή διαβίωση και στην ποιότητα ζωής μας, το δε όραμα και το σχέδιο ανάπτυξης αφορούν στην επιβίωση μας και στη δημιουργία προοπτικής για τις νέες γενιές.

Για να τελεσφορήσουμε αποτελεσματικά  στην καθημερινότητα, πρότεινα εξ αρχής και το αποδέχθηκαν οι συνάδελφοι του ΤΣ, να εξυπηρετεί ο καθένας μας κάποια αντικείμενα και σας ενημερώσαμε με σχετικές ανακοινώσεις σε ποιόν να απευθύνεστε για το κάθε τι.

Ο Κώστας Πλακαντωνάκης ανέλαβε θέματα σχετικά με την πυρασφάλεια, την ύδρευση-αποχέτευση και  μαζί μου την αγροτική οδοποιία. Ο Γιάννης Χαλκιαδάκης αντίστοιχα την καθαριότητα στο χωριό και την παραλία, το φωτισμό το νεκροταφείο, τον τουρισμό.

Ανέλαβα προγράμματα και μελέτες (αφού εκ των πραγμάτων δεν θα μπορούσε να τα υποστηρίξει όλα ο Δήμος), την Πολιτική Προστασία, τον Πολιτισμό, την εν γένει λειτουργία του Κοινοτικού Κ/τος και την εξυπηρέτηση των κατοίκων στα πλαίσια της εξουσιοδότησης από το Δήμο, την εκπροσώπηση της Κοινότητας εντός και εκτός χωριού  και τη συνεργασία με τους λοιπούς φορείς, ενώ παρέμβαινα και στα υπόλοιπα, όπου εκτιμούσαν οι συνάδελφοι ότι χρειαζόταν (άρα δεν ανακηρύχθηκαν κι άλλοι Πρόεδροι όπως υπόθεσε κάποιος… απλά υπήρξε συντονισμός). Κάποτε στη δουλειά μου το λέγαμε μάνατζμεντ (άγνωστη λέξη στα κοινα).

Η κατανομή λειτούργησε, κι έτσι εξυπηρετήθηκε καλύτερα το χωριό και μου απελευθερώθηκε χρόνος για τα αντικείμενα που άπτονται της ανάπτυξης και της αξιοποίησης των απεριορίστων δυνατοτήτων του χωριού μας, που απαιτούσαν πολύ χρόνο και κινητικότητα εντός και εκτός χωριού. Θα ήταν ατόπημα αν ασχολούμασταν μόνο με την καθημερινότητα. Διότι αν πηγαίνεις σημειωτόν στην ανάπτυξη, ουσιαστικά πας με γοργά βήματα προς τα πίσω. Δικαιούμαστε πολλα σαν χωριό.

Όσον αφορά την καθημερινότητα λοιπόν, ευχαριστώ τους συναδέλφους, τον Κώστα Πλακαντωνάκη. που όμως είχε περιορισμένο χρόνο και το Γιάννη Χαλκιάδάκη που ασχολήθηκε περισσότερο. Θα βοηθούσε στο έργο μας, αν όλοι οι χωριανοί ακολουθούσαμε κάποιους κανόνες, όμως λυπούμαι να πω ότι ενώ τύπωσα ένα δωδεκάλογο αυτονόητων κανόνων για την καθαριότητα και την αξιοπρέπεια μας και τον έστειλα σε όλα τα σπίτια, δυστυχώς δεν τηρούνται από πολλούς. Άλλα χωριανοί ο Δήμος δεν μπορεί να μας έχει από ένα προσωπικό υπηρέτη.

Μάλιστα, οι ίδιοι εκείνοι που ασεβούν, μας «εγκαλούν» πολύ συχνά για να μας κάμουν τα παράπονα, τις παρατηρήσεις τους, και να μας δώσουν τις κατά τα άλλα σοφές συμβουλές τους.

Να σεβαστούμε λοιπόν τις παραδόσεις και τον πολιτισμό που μας κληροδό- τησαν οι προηγούμενες γενιές, για να διευκολυνθεί και το έργο της ΤΑ. Την 25η Μαρτίου, υπενθύμισα στο Ηρώο των πεσόντων, τη φράση του Τζ. Κεννεντυ: «Μη ρωτάς τι μπορεί να κάνει η πατρίδα σου για σένα, ρώτησε τι μπορείς να κάνεις εσύ για την πατρίδα σου».

Προτάσεις που κάναμε και έργο που υλοποιήθηκε

Μέχρι στιγμής έχουμε πάρει 125 τοπικές αποφάσεις-προτάσεις προς το Δήμο, που είναι στη διάθεση όλων σας, από τις οποίες οι 20 αφορούν σε διάφορα αιτήματα των κατοίκων και οι 105 αφορούν σε ζητήματα του χωριού. Έχουμε πάρει αποφάσεις για όλα τα βασικά ζητήματα του χωριού.

Από αυτά, κάποια έγιναν και άλλα όχι, γιατί εκ των πραγμάτων δεν θα μπορούσαν να γίνουν όλα. Θέλω εδώ να τονίσω ότι μεταξύ των τοπικών συμβουλίων διεκδικούσα την υλοποίηση των αποφάσεων, συνεκτιμώντας όμως και σεβόμενος απόλυτα την αντικειμενική κατάσταση και τις δυνατότητες του Δήμου. Το λέω επειδή είπε ο Δήμαρχος τελευταία σε ραδιοσταθμό ότι ζητώ πολλά και συνέχεια.

Συζήτηση σηκώνει όμως η ιεράρχηση που γίνεται και αν καλύπτονται δίκαια και ορθολογικά οι ανάγκες του Δήμου και η κατανομή μεταξύ πόλης και χωριών. Για την κάθε μία από τις αποφάσεις αυτές, έχω να παραθέσω μια σειρά ενεργειών εγγράφων και προφορικών που έκανα όπως όφειλα για να τις υποστηρίξω. Δεν ασχολήθηκα μόνο με τη Μινωική Ελιά και τα θέματα του Πολιτισμού, που βέβαια ακούγονται περισσότερο, καθότι όπως λέει πάντα και η Ελένη Βλάσση, είναι ο τομέας που είμαστε υπερδύναμη. Η Ελένη που τη συγχαίρω και την ευχαριστώ και πάλι για τη συνεργασία που είχαμε και για την προσφορά της στον Πολιτισμό.

Εκτελέστηκαν λοιπόν από το Δήμο, κατόπιν τοπικών αποφάσεων τα παρακάτω έργα:

  • Συντήρηση της υπάρχουσας γεώτρησης με αντικατάσταση σωλήνων και βάτραχου, που λόγω παλαιότητας ήταν πλέον σάπιες και διάτρητες.
  • Πλακόστρωση των μισών περίπου δρόμων του χωριού, μέσω leader, βάσει προυπάρχουσας μελέτης. Κατά τη διάρκεια της εργολαβίας όμως, θα μπορούσαν με ελάχιστα χρήματα παραπάνω να γίνουν διορθωτικές παρεμβάσεις στο αποχετευτικό και άλλα θέματα, όπου είχαμε πάρει τοπικές αποφάσεις και είχα κάμει ματαίως πολλές προφορικές και έγγραφες υπομνήσεις.
  • Έγινε καλή περίφραξη του Νεκροταφείου, που δυστυχώς καταστράφηκε ένα μέρος της από κατολισθήσεις λόγω των τελευταίων βροχοπτώσεων.
  • Τσιμεντοστρώθηκε το μεγαλύτερο μέρος του δρόμου της Ελιάς, με προεγκριθέν από χρόνια κονδύλιο, μετά από έντονα διαβήματά μου, προς Δήμο και Περιφέρεια, λόγω της μεγάλης εκδήλωσης «Ελαιας,Ειρήνης- φωτός δρόμοι» που πραγματοποιήσαμε το 2015. Περιμένουμε (ελπίζουμε άμεσα, μετα από τρία χρόνια καθυστέρηση) το προγραμματισμένο μπετόν για το κομμάτι των 200 μ. που έχει μείνει, όπως και για διαστήματα της πλαϊνής παληάς χωμάτινης τάφρου που δέχεται τα νερά και μπορεί να «κρεμάσει» ο δρόμος. Επίσης με το έργο αυτό, διαπλάτυνση της στενής και επικίνδυνης γέφυρας στο Πετροτηγάνι.
  • Αγοράστηκε το 3ο κομμάτι κάτω από την πλατεία και απομένει να αγοραστεί ένα για να δημιουργηθεί ένα ωραίο πάρκο-πάρκινγκ που θα είναι ανάσα και αναβάθμιση στην καρδιά του χωριού μας.
  • Γίνονται κάθε χρόνο πολυήμεροι, επιτυχημένοι καθαρισμοί της παραλίας από τα χαλίκια που εκβράζονται από τη Μαλαύρα, λόγω των έργων του ΤΟΕΒ το 1993, (μέσα σε παντελή αδιαφορία του ΤΟΕΒ που σφυρίζει αδιάφορα). Το χαλίκια έχουν κάπως μειωθεί και από άλλες αιτίες που δεν είναι του παρόντος.
  • Παρά το δραματικό έλλειμμα σε τσιμεντοστρώσεις ακόμα και για μικρολακκούβες, έχουν γίνει εκτεταμένες συντηρήσεις πάρα πολλών χιλιομέτρων σε αγροτικούς δρόμους.
  • Γίνεται συντήρηση του βιολογικού, που όμως χρειάζεται επέκταση και αναβάθμιση γιατί δεν επαρκεί και παρουσιάζονται προβλήματα.
  • Έχουμε ζητήσει μέριμνα για τα επικίνδυνα και ρυπογόνα κτίσματα και ο Δήμος έχει κινητοποιηθεί με κάποια αποτελέσματα ήδη προς την κατεύθυνση αυτή.
  • Είναι σε εξέλιξη στα Υπουργεία και στο ΣτΕ, η προσπάθεια για χαρακτηρισμό ως Δημοτικού, του δρόμου Καβούσι- Μαλαύρα με άγνωστη έκβαση, ενώ έχουμε ζητήσει και το χαρακτηρισμό του δρόμου από Καβούσι μέχρι Δρακαλεύρι που είναι ευκολότερη υπόθεση, καθότι συνδέει το χωριό με 4 χαρακτηρισμένους οικισμούς.
  • Τοποθετήθηκε πίλαρ στο Θόλο που θα βοηθήσει παραπέρα στην αξιοποίηση της παραλίας και της ρωμαϊκής αποθήκης.
  • Διανοίχθηκαν νέοι δρόμοι (Λενικά, Αη Αντώνης, Δρακαλεύρι) και περιμένουμε μηχανήματα για το δρόμο στη βάγκα και άλλους δρόμους.
  • Έχουμε προωθήσει αποφάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο που βοηθούν τον ΠΣ, όπως η παραχώρηση του πάνω Σχολείου για να ενταχθεί σε leader, ώστε να αναβαθμιστεί όλο το σύστημα, σε συνδυασμό με το Μιχ. Αρχάγγελο και να γίνει ενημερωτικό κέντρο για το μινωικό και μεταμινωικό πολιτισμό της ευρύτερης περιοχής, εν μέρει μουσειακό και μικρό συνεδριακό κέντρο, μια ανάπλαση της πάνω γειτονιάς με σοβαρή οικονομική αντανάκλαση για το χωριό. Για την υλοποίηση της ιδέας αυτής (ελπίζω κάπου να συνέβαλα και εγώ εδώ και 3 χρόνια), σε συνεργασία με τον χρεωμένο με το θέμα, αντιπρόεδρο Αντώνη Φουντουλάκη, που απόφερε την τέλεια αρχιτεκτονική μελέτη του Οδυσσέα Σγουρού, και με τον πρόσφατα εκλεγμένο Πρόεδρο του ΠΣ Μανώλη Ξενικάκη. Παρά τα μικρά φετινά κονδύλια του leader είμαστε αισιόδοξοι και περιμένουμε ευχάριστα νέα για το θέμα από μέρα σε μέρα.
  • Βάλαμε σε λειτουργία τις πέτρινες βρύσες του χωριού και φτιάξαμε μια στο σταυροδρόμι, στου Χατζαλή τον ποταμό στην Αύγο, όπου δυστυχώς κάποιοι έχουν κλέψει  μέρος από το λάστιχο των 300 μ. που έρχεται από τη Μέσα Βρύση.
  • ΓΕΩΤΡΗΣΗ: Μετά από χρόνια επιμονής στο θέμα και μετά την έντονη συζήτηση που είχα με το Δήμαρχο στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 2/7/2018,την οποία γνωρίζετε, ο Δήμαρχος συμφώνησε στη συνεδρίαση αυτή να γίνει η γεώτρηση και έφερε 4 μέρες αργότερα κλιμάκιο της Περιφέρειας υπό το Δ/ντή Υδάτων Κρήτης, οι οποίος  δηλώνει αισιόδοξος πως θα βρούμε νερό άριστης ποιότητας και επαρκούς ποσότητας για την ύδρευσή μας. Το θέμα είχε ευτυχή κατάληξη με την ανάθεση της δοκιμαστικής γεώτρησης, πριν δέκα μέρες από τον Δήμαρχο σε εργολάβο.
  • Ίσως παρέλειψα κάποια μικρότερα έργα όπως το ωραίο κάγκελο στον Πρ.Ηλία,τη χορήγηση υλικών για εθελοντικές εργασίες μας κλπ. Θέματα μεγαλύτερα, για τα οποία ενώ περιμέναμε βοήθεια από τον Δήμο, αυτή υπήρξε από ανύπαρκτη ώς ελάχιστη, πολλές φορές αποτρεπτική, με μυστηριώδη κοψίματα, με το παράδοξο ότι πολλές περιπτώσεις ωφελούσαν το Δήμο χωρίς καν να του ζητούμε  χρήματα (όπως ΚΤΕΟ, κήρυξη Ελιάς κ.α)

ΑΡΧΑΙΑ ΜΙΝΩΙΚΗ ΕΛΙΑ

Δυστυχώς, ενώ την έχει μάθει όλη η υφήλιος, δεν έχει γίνει κατανοητό από τον Δήμο (σκόπιμα η όχι) η δύναμη που της δίνει το γεγονός ότι είναι η μεγαλύτερη γνωστή σε διαστάσεις μονόκορμη ελιά στον κόσμο και πιθανότατα η αρχαιότερη. Μετά τις ενέργειες μας των τελευταίων χρόνων, ήδη είναι εκεί εκατοντάδες άτομα τη μέρα, και βέβαια μπορούμε  πλέον να έχουμε οικονομικό όφελος με πρωτοβουλία κυρίως του ΠΣ.

Ξέρετε, δεν γίνεται να φέρουμε τσάντες με λεφτά, όπως θα ήθελαν μάλλον κάποιοι (επιχειρηματίες κιόλας) όταν λένε «τι θα μου κάμει εμένα η Ελιά;» αλλά χρειάζεται να αξιοποιούμε έξυπνα την ανάπτυξη που κυοφορεί η Μινωική Ελιά. Βέβαια χρειάζεται παραπέρα μια συνολική μελέτη για αυτην, όπως και για άλλους άξονες ανάπτυξης που θα αναφερθώ παρακάτω.

Θα υπενθυμίσω ελάχιστες μόνο από τις δράσεις που έγιναν για την Ελιά:

  • Η μεγάλη εκδήλωση της Ελιάς τον Οκτώβρη του 2015, την γενέθλιο ημέρα του ΟΗΕ, όπου προσφέραμε φυτώρια της Ελιάς στον ΟΗΕ και την ΟΥΝΕΣΚΟ, ενώ ένα τρίτο φυτέψαμε με τον Υπουργό Μεταφορών, τον Περιφερειάρχη και τον Δήμαρχο Σητείας, στο αεροδρόμιο Σητείας κατά τα εγκαίνιά του (o Δήμαρχος μας έλειπε). Η εκδήλωση, που ήταν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών, της Περιφέρειας και του Δήμου, υπερέβη τις προσδοκίες μας, είχε απίστευτη επιτυχία παρά την καταρρακτώδη βροχή όπως θα θυμάστε, και είχε διεθνή αντανάκλαση. Χωρίς τον ΠΣ δεν θα τα καταφέρναμε. Πρωτεργάτης ο Αντώνης, αλλά και η Μαρία και όλα τα παιδιά που τους ευχαριστώ από καρδιάς. Επίσης μεγάλη ήταν και σ αυτό η προσφορά  του δασκάλου Γιάννη Ανδρουλάκη που θα πω πιο κάτω δυό λόγια.
  • Τον ίδιο μήνα, τo Υπουργείο Εξωτερικών μετέφερε με μεγάλες τιμές φυτώριο της Μινωικής Ελιάς στο Διεθνές Συνέδριο για τον Πολιτιστικό και Θρησκευτικό Πλουραλισμό και την ειρήνη στη Μέση Ανατολή, στο ΙΝΤΕΡΚΟΝΤΙΝΕΝΤΑΛ με 160 συνέδρους από 45 χώρες. (δυστυχώς –θα το βγαλω το παράπονο- τα δώρα με εγχάρακτη την Ελιά μας, που εδόθησαν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στον Αρχιεπίσκοπο και στους 160 συνέδρους, συνολικής αξίας 1500 ευρώ, και το πολυτελές δίφυλλο ένθετο που βάλαμε στους φακέλους τους, παρά τη διαβεβαίωση του Δημάρχου στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι δεν θα με άφηνε μόνο, τα πληρώνω από τη σύνταξή μου και ακόμα χρωστάμε ένα ποσό στους ανθρώπους), μιάς και ο ΠΣ φορτώθηκε πολλά.

Και δεν είναι το μόνο….

  • Μεγάλη στιγμή η συμμετοχή της Ελιάς, με επώνυμο φυτώριο της  στο FORUM των Υπουργών από τις 10 χώρες με τους ισχυρότερους πολιτισμούς της αρχαιότητας, που έγινε τον Απρίλιο του 2017 στο Ζάππειο, επίσης υπό την αιγίδα του Υπ. Εξωτερικών. Είχε μεγάλη σημασία, γιατί έτσι συνδέσαμε τον Πανάρχαιο Ελαικό Πολιτισμό με τον εν γένει Αρχαίο Πολιτισμό, που εν πολλοις δεν έχει γίνει, γεγονός που θεωρώ μεγάλη κορύφωση στο ταξίδι της Μινωικής Ελιάς μας. Το φόρουμ θα συνεχιστεί σε κάθε μια από τις άλλες χώρες. Να έχουν το νου τους λοιπόν οι επόμενοι τοπικοί μας σύμβουλοι.
  • Έχουν γίνει πολλά ντοκιμαντέρ, με κορυφαίο το «Ελαίας δρόμοι» από την Ελένη Βλάσση, που έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία, ακόμα και με την αυτοκρατορική σφραγίδα της Κίνας.
  • Επίσης ντοκιμαντέρ και ταξιδιωτικές εκπομπές από τα μεγαλύτερα κανάλια της Ιταλίας και της Γαλλίας Ραι Ουνο και Φρανς φαιβ, γερμανόφωνα και ρώσικα κανάλια, παμπολλες συνεντεύξεις μου σε ξένα και ντόπια ΜΜΕ, μέχρι και στο Ασοσιέιτεντ πρές, συνεντεύξεις τύπου κλπ (στο ιντερνετ υπάρχουν όλα αυτά).
  • Κατέθεσα κλαδιά από την Ελιά μας στην αφή της Ο.Φ. (αυτονόητα με έξοδά μου), όπου έχω επικοινωνία με τον Πρόεδρο του χωριού και δημοτικούς συμβούλους ώστε να φέρουμε όπως συμφωνήσαμε  πρόταση στους 2 Δήμους μας, ώστε να συνδέσουμε με κάποιο τρόπο την Ελιά μας με την Αρχαία Ολυμπία. Θα χρειαζόμασταν όμως ένα δεκτικό και όχι απορριπτικό Δήμο, που να πιάνει τις ευκαιρίες από τα μαλλιά και που να ευνοεί την ολόπλευρη ανάπτυξη των ιδεών και των δυνάμεων της κοινωνίας, ένα Δήμο χωρίς στείρο  και καχύποπτο συγκεντρωτισμό.

Θα είναι ευεργετικό να κηρυχθεί το Μινωικό Άλσος και η Ελιά Μνημεία της Φύσης, που όμως αντιμετωπίζουμε μια οικτρή αναποτελεσματικότητα από τον Δήμο, από τις 16/1/2018 – που μας επέστρεψε η αποκεντρωμένη τον σχετικό φάκελο ,με την υπόδειξη να συμπληρώσουμε κάποια στοιχεία. Εδώ και μήνες λοιπόν απομένει ένα τελευταίο χαρτί, που αφορά μικρή γεωπονική περιγραφή της Ελιάς, που έχω ζητήσει από τον Δήμο ακόμα και μέσω των ΜΜΕ, να μου τo δώσει να το συμπληρώσω εγώ με την βοήθεια ειδικών, να το ελέγξει και να το στείλει.  Ούτε έτσι δέχονται όμως, ούτε αλλιώς, και σημειώνω πως όλα τα υπόλοιπα είναι από μήνες συμπληρωμένα. Ας το ελπίσουμε έστω και τώρα.

Το έγγραφο της Αποκεντρωμένης ανάφερε επίσης, ότι καλό (αλλά όχι απαραίτητο)  θα ήταν, να αποκτήσουμε μπροστά απ΄την Ελιά ένα συγκεκριμένο κομμάτι γης 200 τμ. Μετά από πυκνή επικοινωνία μου με τον ιδιοκτήτη κο Μάνο Παπαδάκη, και για να τους στερήσω από κάθε άλλοθι, ο τελευταίος μας το δώρισε στις 14/8/2018 και για άλλη μια φορά τον συγχαίρω και τον ευχαριστώ.

Τότε ο Δήμαρχος δήλωσε στα ΜΜΕ ότι αυτό ήταν το προαπαιτούμενο για την κήρυξη της ελιάς και θα προχωρούσε άμεσα.  Όμως τελείωσε από τον Αύγουστο και αυτό το άλλοθι. Εννέα μήνες από τότε, τι;; Παρενθετικά, να πω, ότι όπως παρατήρησαν όλοι, δεν εκκλήθηκα καν από τον Δήμαρχο στην υπογραφή της δωρεάς, αλλά βέβαια το αντίθετο θα ήταν έκπληξη με  την (τουλάχιστον) άκομψη δημοτική πρακτική των τελευταίων ετών…

Δυστυχώς καταφέρατε και στερήσατε από μας πολύτιμο χρόνο ανάπτυξης, (όπως εξ άλλου και για το ΚΤΕΟ και  για το ρεύμα στο Θόλο που από πέρσι δεν κάναμε εκδηλώσεις γιατί θέλει ένα κουτί των 100 ευρώ από πέρσι ώστε να συνδέσει η ΔΕΗ και να κάνουμε δράσεις στη ρωμαϊκή αποθήκη και στην παραλία).

Αιτούμαι κύριοι, (αν δεν τον ετοιμάσατε ακόμα) να μας δοθεί άμεσα ο φάκελος της Ελιάς, να τον συμπληρώσουμε εμείς και να φύγει. Θα ήταν έντιμο και εκτιμητέο να μας ζητάτε βοήθεια αν δεν προλαβαίνετε. Δυνητικά υπάρχουν  δύο περιπτώσεις για να αντιμετωπίζετε έτσι το θέμα: Είτε ανικανότητα διοίκησης του Δήμου, είτε σκοπιμότητα και θα πω και γω τι λένε οι κακές γλώσσες. Οι κακές γλώσσες λοιπόν μη βρίσκοντας άλλη εξήγηση, λένε ότι έχετε άνωθεν εντολή να καθυστερείτε το φάκελο της ΕΛΙΑΣ για να μην αποκτήσει πλεονέκτημα η Ελιά μας έναντι άλλων της Κρήτης. Που βέβαια ισχύουν μόνο για στενόμυαλους γιατί ο πολιτισμός δεν έχει αντιπαραθέσεις.

Ως Πρόεδρος της ΚΟΙΝΣΕΠ ΕΠΤΑΣΤΙΚΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΚΟ  ΚΟΚΚΙΝΕΛΑ, σας ενημερώνω μάλιστα ότι προσπαθούμε να καταγράψουμε, να διασώσουμε και να αναδείξουμε κάθε κλωναράκι του μνημειακού μας πλούτου σ όλη την Kρήτη και έχουμε καταγράψει μέχρι στιγμής 220 αρχαίες ελιές. Έχουμε γι’ αυτό την αιγίδα του Πατριαρχείου και τη στήριξη της Περιφέρειας. Του Δήμου κ.α. Εδώ όμως να ευχαριστήσω το Δήμο έχει βοηθήσει την ΕΠΤΑΣΤΙΚΤΟ και την ΚΟΚΚΙΝΕΛΑ και θέλω να αποδίδω πάντα τα δίκαια.

  • Δημιουργήθηκε στη Γαλλία ο Σύλλογος «ΚΑΒΟΥΣΙ» με προοπτική για όλο το Νομό, από το φιλέλληνα Γάλλο δημοσιογράφο Jose M.Lamarque, και έχουν γίνει 2 συσκέψεις μέχρι στιγμής στην εκεί Ελληνική Πρεσβεία και στην ΟΥΝΕΣΚΟ, απ όπου περιμένουμε νέα, περιμένοντας όμως και αυτοί να κηρυχθεί η Ελιά Μνημειακή όπως είπαμε πριν. Ευχαριστώ τον Λ. Κουδουμογιαννάκη για το τεύχος που επιμελήθηκε για τις ανάγκες αυτές που θα βοηθήσει και σε άλλα θέματα.
  • Στεφανώματα των Ορεινών αγώνων Καβουσίου από τον Π μας Σ. καθώς και των Δικταίων αγώνων, των αγώνων στο Μύρτος κ.α. με κλαδιά της Ελιάς μας.
  • Πυκνές είναι οι επισκέψεις προσωπικοτήτων κάτω από τα ιερά κλαδιά της, όπως ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, Δήμαρχοι και προσωπικότητες απ όλη την Κρήτη, ο Πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Κρητών Μανώλης Βεληβασάκης, πρέσβεις και πρυτάνεις από όλο τον κόσμο, δημοσιογράφοι κ.α.
  • Έχω συναντηθεί 2 φορές με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο και μου έχει υποσχεθεί πως κάποια στιγμή θα την επισκεφθεί.
  • Έγινε η τελευταία περίφραξή της όπου συνέβαλαν ο Δήμος, ο Αντιδήμαρχος Α.Πανταζής, ο Μιχ. Κουκουρογιαννάκης τους οποίους και ευχαριστώ. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στο Νίκο Δασκαλάκη που συνέβαλε 2 φορές σε εργασίες υποστήριξης και περίφραξης της Ελιάς. Οι ελιές της τα 2 τελευταία χρόνια μαζεύονται από μαθητές και οικολογικές ομάδες Γυμνασίων, με την εποπτεία του ΚΠΕ, που κάνουν απίστευτα δρώμενα και μεταδίδονται με απευθείας σύνδεση σε κεντρικά και τοπικά κανάλια.
  • Μια ακόμα μεγάλη κορύφωση στο ταξίδι της Ελιάς μας, υπήρξε πέρσι η 13η Μαθητιάδα Σερρών, που γίνεται κάθε 2 χρόνια και συμμετέχουν Ελληνικά Γυμνάσια από όλους τους νομούς της Ελλάδας και περίπου 20 από  όλο τον άλλο κόσμο, όπου το Γυμνάσιο μας της Νεάπολης (που πήρε μάλιστα χρυσό βραβείο), φύτεψε στο πάρκο Αχιλλέας Καραμανλής φυτώριο της, που το περιποιείται άριστα ο Δήμος Σερρών (έξω πάμε καλά, όπως είπε κάποτε ένας Σερραίος) και γύρω από αυτή την κόρη της Μινωικής Ελιάς μας θα γίνονται οι επόμενες Μαθητιάδες.

Να πω με την ευκαιρία ότι συλλεκτική συσκευασία λαδιού από αρχαίες ελιές στείλαμε από την ΕΠΤΑΣΤΙΚΤΟ και τοποθετήθηκε από τους επίσημους της Μαθητιάδας σε μόνιμη θέση στο Μουσείο της Αμφίπολης παρακαλώ και θα ταξιδέψει με το Δήμαρχο τους και μαζί με κλαδιά της Ελιάς μας στην επόμενη Μαθητική Ολυμπιάδα. Σε εγρήγορση νάναι λοιπόν το επόμενο ΤΣ και ο ΠΣ.

  • Διάνοιξαμε το δρόμο προς την Ελιά σε κάποια σημεία μετά από συνεννόηση μου με τους ιδιοκτήτες τους οποίους ευχαριστώ θερμά και περιμένουμε μηχανήματα για  να ασχοληθούν για 1-2 μόλις ώρες (πριν πέσουν όμως τα προγραμματισμένα μπετά) για να φαρδύνουν λίγο ένα μικρό κομμάτι όπου συναινούν οι παραπάνω ιδιοκτήτες που επίσης τους ευχαριστώ.
  • Πολλές οι σχετικές ομιλίες  μου, όπως στην παγκ., ημέρα του ελαιολάδου, στην παρουσίαση του μνημειακού βιβλίου του Μανώλη Τσαντακη για τις αιωνόβιες ελιές της ΚΡΉΤΗΣ, συνεντευξεις κ.α.

ΜΟΥΣΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ

Είμαστε ο μοναδικός Νομός της Κρήτης που δεν έχουμε Μουσικό Γυμνάσιο και ο αγώνας μας εκεί είναι μεγάλος, αλλά θα αναφερθώ λεπτομερώς μια άλλη φορά. Τα νέα αυτή τη στιγμή είναι καλά, διότι έχει υπογραφεί από τον υπουργείο Παιδείας, η ίδρυση και λειτουργία του από το σχολικό έτος 2019 και ο φάκελος βρίσκεται στον Υπ. Οικονομικών, απ΄ όπου ελπίζουμε να προωθηθεί για ΦΕΚ τις επόμενες μέρες.

ΚΤΕΟ

Το 2015 αφού οραματιστήκαμε το θέμα της αξιοποίησης του ΚΤΕΟ με τον Αντώνη Φουντουλάκη και με δεδομένες τις απορρίψεις του Δήμου όπου τυχόν μπαίνανε άλλοι μπροστά, εισηγηθήκαμε στην Αντιπεριφερειάρχη μας κ. Πετράκητο θέμα, η οποία κάλεσε πάραυτα όλες τις αρχές του Δήμου καθώς και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και την Περιφέρεια από το Ηράκλειο, σε σύσκεψη στις 6/6/2015 στην Αντιπεριφέρεια, ορίζοντάς με ως εισηγητή του θέματος. Η σύσκεψη (όπου συμμετείχε και ο Δήμος μας) συμφώνησε ομόφωνα και εξουσιοδότησε την Αντιπεριφερειάρχη  να προωθήσει το θέμα, ώστε να δημιουργηθεί στο χώρο του ΚΤΕΟ Καβουσίου, σχολή Πολιτικής προστασίας και πιθανώς μια βάση Υπηρεσιών Πολιτικής προστασίας.

Μετά από 3,5 χρόνια πυκνών διαβημάτων μου (ταχύτατα δηλαδή), ο Δήμος έφερε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο πήρε ομόφωνη απόφαση να ζητήσει από την Περιφέρεια την χρήση του ΚΤΕΟ για τον παραπάνω λόγο.

Προώθησα την απόφαση αυτή στην Αντιπεριφέρεια και η κα Πετράκη έδρασε αμέσως και στις 12 του τρέχοντος Μαρτίου το Περιφερειακό Συμβούλιο ενέκρινε την παραχώρηση του παλιού ΚΤΕΟ στον Δήμο. Έχουμε τον τρόπο να γίνει αυτοχρηματοδοτούμενο Κέντρο Πολιτικής Προστασίας και έχουμε καταθέσει επίσης προμελέτη για ελικοδρόμιο, για Υγεία, Πολιτική προστασία, Τουριστικές και Αστυνομικές ανάγκες, στα διπλά 18 στρέμματα που διαθέτουμε. Το επόμενο ΤΣ, θα πρέπει να έχει το ανάστημα, τις γνώσεις  και τη θέληση να τα υλοποιήσει.

ΠΕΠΣΥ (Παγκρήτια Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων)

Είχαμε την χαρά και την τιμή το 2015, να επιλέξει η ΠΕΠΣΥ το Καβούσι ως έδρα της και Πολιτιστικό κέντρο του Νομού, στην οποία, με ομόφωνη απόφαση του Δήμου, παραχωρήσαμε γραφείο στο κτίριο της Κοινότητας. Δυστυχώς, υπήρξε ένα διάστημα που η ΠΕΠΣΥ είχε προβλήματα. Πιστεύουμε ότι  θα ανακάμψει και σημειώνω ότι Αντιπρόεδρός της στο Νομό είναι σε τούτη τη φάση είναι ο Αντώνης Φουντουλάκης.

ΒΟΑΚ

Επειδή ο σχεδιασμός που έχει κυκλοφορήσει, είναι καταστρεπτικός για μας ειδικά για τον οικισμό στα Κεφάλια, και μετά από ιδιαίτερα υψηλής αξίας σύλληψη του μηχανικού κου Γ. Σωμαράκη, τον οποίο ευχαριστώ για πολλά θέματα, προτείναμε  στην Αντιπεριφεριάρχη, στον Περιφερειάρχη και στους πολιτικούς μας, νέα χάραξη από Πρίνα μέχρι Ζάκρο, την οποία η κα Πετράκη έστειλε άμεσα στο Τεχνικό Επιμελητήριο και σε συγκοινωνιολόγους για συζήτηση και είναι πιθανόν να γίνει δεκτή εν όλω ή εν μέρει. Με την χάραξη αυτή, γίνεται μια γειτονιά όλος ο Νομός και για παράδειγμα Καβούσι-Σητεία γίνεται περίπου 26 χλμ από 45 χλμ και μάλιστα με πολύ μικρότερο κόστος. Δεν ξέρω αν γίνει ποτέ, αλλά οφείλουμε να αγωνιζόμαστε.

Επίσης κατόπιν πολύμηνων οχλήσεων, αποκαταστάθηκαν οι ράγες της μεγάλης γέφυρας στην έξοδο του χωριού. Έχουν καταστραφεί τα κολωνάκια και η σήμανση στα γεφυράκια από το Καβούσι μέχρι το ΚΤΕΟ, που τους ενημερώσαμε με τον Γιάννη Χαλκιαδάκη. αραμένει το αίτημα για κάμερες και μάτια γάτας εντός του χωριού που υπάρχει διαρκώς παραβίαση ταχύτητας και έχουμε θρηνήσει θύματα και έχω αποταθεί παντού, ακόμα και στην Εισαγγελέα γι αυτό.

ΔΡΟΜΟΣ ΚΑΒΟΥΣΙ-ΔΡΑΚΑΛΕΥΡΙ

Σας δίνω την είδηση ότι, μετά από καθοδήγηση της Αντιπ.κας Π. Πετράκη  και τη σύνταξη από την αντιπεριφέρεια του απαραίτητου τεχνικού δελτίου και συναντήσεις μου με τον Περιφερειάρχη κο Αρναουτάκη, ο τελευταίος ενέκρινε και υπόγραψε την Πέμπτη που πέρασε 240.000,00 ευρώ, για το δρόμο Μινωική Ελιά έως Δρακαλεύρι και έτσι θα λύσουμε μια και καλή τα βασικά προβλήματα του δρόμου αυτού.

Ότι έχει μείνει βέβαια στο κομμάτι Καβούσι-Μινωική Ελιά, θα τα πρέπει να τα τσιμεντοστρώσει άμεσα ο Δήμος, με χρήματα που επίσης έχει εγκρίνει από πρίν η Περιφέρεια και είναι στο άμεσο πρόγραμμα.Η τουριστική σαιζόν αρχίζει

ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΑΠΟΡΡΟΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΩ ΓΕΙΤΟΝΙΑ

Επειδή ο Δήμος αδυνατεί, έχω απευθυνθεί στον Περιφερειάρχη και έχει δώσει εντολή να μπει σε προγραμματισμένο έργο συντήρησης του ΒΟΑΚ, μάλλον φέτος, η ολοκλήρωση της απορροής του σταμπωτού καθώς και τοιχίο αντιστήριξης απέναντι στο πλυσταριό, που τα πήραν οι πλημμύρες του 2015, προϋπολογισμού μαζί 35.000,00 ευρώ.

ΛΙΜΑΝΑΚΙ

Επιχειρήσαμε κάποια πράγματα στο Λιμανακι, απολύτως μόνοι μας, τα οποία έχουν ευτυχώς όλες τις θετικές επιπτώσεις που είχαν προβλέψει οι ειδικοί.

ΑΝΑΣΤΥΛΩΣΗ ΠΛΥΣΤΑΡΙΟΥ ΛΥΓΑΡΑ

Στο ωραίο αυτό έργο του Π.Σ. με ψυχή την τότε Πρόεδρο Μαρία Χαλκιαδάκη, εξασφάλισα δωρεάν ρεύμα για πάντα από την Περιφέρεια από τα παλλόμενα, με επίσημο έγγραφο, που δυστυχώς όμως, κάποιοι βάνδαλοι έχουν διαλύσει τα φώτα και τα προβολάκια που τοποθέτησε ο Π.Σ. Το έργο θα πρέπει να προσεχθεί γιατί είναι στολίδι στην είσοδο του  χωριού μας.

ΜΕΛΕΤΗ (MASTER PLAN) ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΒΟΥΣΙΟΥ

Είχαμε την τύχη να γνωρίσουμε με τον Αντώνη Φουντουλάκη και τον Γιώργο Σωμαράκη σε Συνέδριο του Συλλόγου Ιεράπυτνα, τους παγκοσμίου φήμης καθηγητές του ΑΠΘ κκ Πάνο Τζώνο, καθ.Αρχιτεκτονικής και Μουσειολόγο και τη Ματούλα Σκαλτσά, καθ. Ιστορίας της Τέχνης και Μουσειολόγου επίσης. Τους καλέσαμε στο Καβούσι και μαγεύτηκαν με τις ομορφιές και την ιδιαιτερότητα του χωριού μας. Έτσι αποφάσισαν και ξαναεπισκέφτηκαν με διδακτορικούς φοιτητές τους το Καβούσι και έκαναν την διδακτορική μελέτη τους, για την ανάπτυξη του χωριού, η οποία είναι έτοιμη και θα μας την παρουσιάσουν στις αρχές Απριλίου. Ειδικοί που την είδαν,λένε  ότι είναι παγκόσμιας εμβέλειας. Θα την παρουσιάσει μάλιστα ο κος Τζώνος στο Πανεπιστήμιο της Ατλάντας στην Αμερική την Άνοιξη, όπου θα ενημερωθεί και ο επιχειρηματικός κόσμος. Η μελέτη αυτή, ενοποιεί με επίκεντρο το Καβούσι, τους πάμπολλους και μοναδικούς αρχαιολογικούς μας χώρους, τον θρησκευτικό μας πλούτο, τις Αρχαίες Ελιές, το Μινωικό άλσος, τον εν γένει τον Μνημειακό μας πλούτο, το παραλιακό μέτωπο με όλα του τα τοπία, τους οικισμούς των βουνών και εν γένει τα Πολιτιστικά και Πολιτισμικά μας στοιχεία, σε ένα ενιαίο μοντέρνο και αποτελεσματικό σχέδιο ανάπτυξης. Για την στήριξη του οικονομικού σκέλους της μελέτης, έχουν εκδηλώσει ήδη ενδιαφέρον το Ίδρυμα Νιάρχου, ο Ανδρέας Μεταξάς και ελπίζουμε ο Δήμος και πολλοί άλλοι. Το θέμα αυτό και μόνον θα επιτρέψει στο χωριό να απογειωθεί εφόσον το επόμενο ΤΣ και οι άλλοι φορείς του χωριού σταθούν  στο ύψος των περιστάσεων και είναι ότι καλύτερο θα μπορούσαμε να αφήσουμε στο χωριό για να γίνει ανάπτυξη με πρωτοτυπία, αλλά και με αρχές και σεβασμό, χωρίς αυτοσχεδιασμούς, αποσπασματικές παρεμβάσεις και εκτρώματα, και θα επιτρέψει στις επόμενες γενιές να πατήσουν σε στέρεα βάση ανάπτυξης. Προϋπόθεση να είμαστε σε εγρήγορση.

ΒΟΣΚΗΣΗ

Ειλικρινά, αν τυπώσω αυτά που έχουν γίνει για την ανεξέλεγκτη βόσκηση από μένα, ως Πρόεδρος Κοινότητας και ως μέλος της Επιτροπής για την βόσκηση, με ψυχή της δεύτερης το Γιώργο Τομαδάκη, ίσως χρειαστεί ένα φορτηγό για να τα χωρέσει.

Συναντήσεις με Περιφέρεια, Εισαγγελείς, Φορείς…διαμαρτυρίες, συλλαλητήριο, άρθρα κλπ Συνάντηση με τον υπουργό Αποστόλου, που κάποιοι από δω μέσα την είδατε στα κανάλια και μας συγχαρήκατε για το πώς τα είπαμε… Περισυλλογές ζώων, αλλά πάνω απ΄όλα  πολυσέλιδη αναφορά με εκατοντάδες συνημμένα (όπου επισύναψα και προτάσεις των προηγουμένων Προέδρων του Καβουσίου), αρχικά προς τον Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης και στη συνέχεια προς το Συνήγορο του Πολίτη. Ο μεν πρώτος έκανε μια νότα προς την Περιφέρεια και στη συνέχεια επισκεφτήκαμε με 7 Υπηρεσίες την Θρυφτή για να ελεγχθούν οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις, αλλά το πόρισμα αν υπήρξε δεν μας εστάλη.

Ελπίδα όμως γεννάει η έκθεση του Συνήγορου του Πολίτη, που την έχουμε τώρα και  ένα μήνα στα χέρια μας και οφείλουμε να την αξιοποιήσουμε. Άλλη ελπίδα δεν υπάρχει. Φαίνεται πως οι κυβερνήσεις άγονται από συμφέροντα που μεθοδεύουν την απαξίωση των βουνών μας με το μοναδικό βοτανολογικό πλούτο και τις άπειρες φυσικές, αρχαιολογικές και βυζαντινές ομορφιές τους, για να βάλουν άνετα ανεμογεννήτριες κάποια «άνομα» συμφέροντα.

Προσωπικά το τερμάτισα το κοντέρ στο θέμα της βόσκησης. Κάτι άλλο στο θέμα δεν μπορώ να κάνω και δυστυχώς ανεπιτήρητα ζώα είναι καθημερινά ακόμα και στους χώρους των αρχαιοτήτων,στην αρχαία Ελια, στον εθνικό κλπ. Φωτογραφίες και υλικό έχουμε στείλει προς κάθε κατεύθυνση. Επιτακτικό καθήκον τώρα για τους επόμενους, να ολοκληρώσουν την προσπάθεια, με τα εργαλεία που έχουν, ειδικά με την έκθεση του Συνήγορου.

ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ

Συμμετέχω σε κινήσεις Πολιτισμού και Οικολογίας, προτείνω να επαγρυπνήσουμε για να μην τελεσφορήσουν τα σχέδιά τους στα βουνά μας (SOS, γιατί μετά την Επισκοπή έχουν στο μάτι Καψά, Κλήρος και Καλόγερο) και γιατί όπου βάζουν αυτά τα γερμανικά σκουπίδια, ωφελούνται  μόνο λίγες τσέπες και διαλύουν την αρχαιολογία, το οικοσύστημα, το μικροκλίμα, τον τουρισμό και την υγεία μας. Και μεις, όπως και ο Δήμος έχουμε αντιταχθεί με σχετικές αποφάσεις  σ αυτές.

ΔΙΑΦΟΡΟΙ ΑΚΟΜΑ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΙ – ΛΟΙΠΕΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ

Έχουμε συμπορευτεί  με τους άλλους φορείς του χωριού σε πολλές δράσεις. Βραβεύσεις προσωπικοτήτων ευεργετών του χωριού όπως ο Κούλσον και ο Μπετανγκούρ, Καθαρισμούς μονοπατιών, πηγών, δενδροφυτεύσεις (λχ Αγριόμαντρα μαζί και με την Επταστικτο, Θόλος κλπ). Φιλοξενήσαμε ημερίδες, όπως αυτή του ΣΕΔΗΚ για τους εκπαιδευτικούς του Νομού, ημερίδες  του Π.Σ. για τη διάσωση της Αμπελιτσας. Με το συντονισμό του Δήμου δίνουμε κάθε χρόνο το παρών την δράση «Let’s do it…» Κόψαμε επικίνδυνους ευκαλύπτους, αρχικά με μεγάλο καλαθοφόρο που μου παραχώρησε η Περιφέρεια και τις επόμενες φορές με το Δήμο. Κόψαμε μόνοι μας κλώνους από αγροτικούς δρόμους , γιατί δυστυχώς δεν μπορούν να περάσουν τα μηχανήματα να τους συντηρήσουν και δυστυχώς κανείς σχεδόν δεν πειθαρχεί στην 1/2008 Αγρονομική διάταξη. (περί κλώνων μέσα στους δρόμους κλπ που προβλέπει και πρόστιμα) Και ποικίλες άλλες δράσεις.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΕΡΓΑ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ

1.Θέματα κυκλοφοριακής αγωγής, (αποφ.ΤΣ 26/2015 και 7/2017)
2.Πολύκεντρο και γήπεδο σε συνδυασμό και με το Μ.Γ.
3.Επέκταση αναβάθμιση βιολογικού
4.leader για τους υπόλοιπους δρόμους
5.ΣΧΟΟΑΠ. Σημειακές και λοιπές αλλαγές για τις οποίες έχουμε εξ’ αρχής προτάσεις.
6.Τσιμεντοστρωσεις, όπου έχουμε ήδη αποφάσεις και έχουμε συμπεριλάβει τους αναγκαίους (μεγάλη πίεση και έγγραφα και προφορικά έχουμε  με τον ΤΟΕΒ για ασφαλτόστρωση του δρομου Μαλαύρα-Μεσα Ρουσσές, με αρνητική μέχρι στιγμής απάντηση)
7.Επεκτάσεις δικτύου ύδρευσης (αποφ.ΤΣ 7/2015 )
8.Υδροδοτήσεις οικισμών και διευθέτηση υδάτινων πόρων
9.Χαρακτηρισμοί δρόμων
10.Μαλαύρα, πόρτα- πάρκο κλπ
11.Βόσκηση- συνήγορος πολίτη, αξιοποίηση έκθεσης
12.μπετα ελιας-βαγκα κλπ
13.Σωληνώσεις ύδρευσης, εν όψει και της γεώτρησης, νέα δεξαμενή
14.Eπιδιορθώσεις του ελαττωματικού αποχετευτικού μας συστήματος και την τραγελαφική κατάσταση που καταλήγει στο γεφυράκι στο σπιτι του Γ.Φιοράκη
15.Προτείνω να εξετάσουμε με το Συν/σμό να επανέλθει στο Δήμο η χρήση των νερών της Μυλωνιάς και το ιστορικό και ηρωικό έργο του Μεσονα, σύμβολο ενότητας και ομοψυχία, γιατί το μέλλον των Συν/σμών είναι αβέβαιο, ενώ ο Δήμος θα υπάρχει και το έργο χρειάζεται να συντηρηθεί και να αποδοθεί στις επόμενες γενιές

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

1.Νομιμοποίηση και επέκταση λιμανιού  θόλου, αξιοποίηση ρωμαϊκής αποθήκης και ανάπλαση παραλιακού μετώπου
2.Αγορά τεμάχιων  Χ. Παπαγεωργίου στην Πλατεία και Μ. Παπαδάκη στην Ελιά
3.Πετροτηγάνι (μελέτη για γεφυράκι, χώρο πάρκινγκ, δρόμο και χώρο Μ.Ελιάς
4.Τελειοποίηση των δωματίων κάτω από την εξέδρα της πλατείας για πολλές χρήσεις και της Φάμπρικας από τον ΠΣ, με ότι χρήση καταλήξουμε, ώστε να γίνει ένα λειτουργικό σύνολο με το πάρκινγκ-πάρκο.
5.Μελέτη ΑΠΘ. Στήριξη οικονομικού πλάνου
6.Αποτροπή τοποθέτησης Ανεμογεννητριών (Κλήρος, αφεντης, Καψας)

ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ

Συζήτηση και ψήφισμα ( για χωροθέτηση η όχι μονάδας αφαλάτωσης στη Μαλαύρα)

Ολοκληρώνω, με τις παρακάτω παρατηρήσεις και ξεκινώ από τις αρνητικές για να πάω στις θετικές:

  • Υπήρξε αναποτελεσματικότητα σε διάφορα θέματα, όπως αυτά που προανέφερα και έλλειμμα σεβασμού των θεσμών από τον Δήμο και χρειάζεται αυτό να αλλάξει, ειδικά τώρα που οι συνεργασίες θα είναι μονόδρομος. Aν είχαν γίνει κάποια πράγματα αλλιώς τα πράγματα θα ήταν αρκετά διαφορετικά.
  • Όμως θέλω να πω και θετικά γιατί θέλω να είμαι πάντα δίκαιος και αμερόληπτος: Νιώθω ευγνώμων για τα λίγα ή πολλά που έγιναν, γιατί πράγματι οι συνθήκες ήταν δύσκολες, κάτι που συνεκτιμούσα και σεβόμουν απόλυτα κάθε στιγμή, (αν και με ξένιζε αυτονόητα η άρνηση και οι καθυστερήσεις και μάλιστα εκεί που δεν χρειαζόταν καν χρήματα και δεν υπήρχε άλλος λόγος….)

Χωρίς έπαρση αλλά και χωρίς ψεύτικη μετριοφροσύνη: Ο πήχης για το χωριό είναι τώρα πάρα πολύ ψηλά. Να ασχοληθούν λοιπόν όσοι μπορούν να τον κρατήσουν ψηλά. Όταν πας σημειωτόν δεν μένεις απλά στάσιμος, αλλά οπισθοδρομείς γοργά και το χαμένο έδαφος δύσκολα αναπληρώνεται.

Υπάρχει μόνο μία επιλογή: Να επιλέγουμε ανθρώπους που θέλουν, ξέρουν και μπορούν να ταξιδέψουν το χωριό εκεί που του αξίζει. Δεν υπάρχει η πολυτέλεια για ψήφο στο συγγενάκι, ή στο τάδε που είναι καλό παιδί, ή στο τάδε κομματόπαιδο και σε κάτι τέτοια κριτήρια γιατί το χάσαμε το παιχνίδι. Το χωρίο ή θα ξεπεταχτεί τώρα και θα πάρουμε ότι δικαιούμαστε, ώστε να ανεβάσουμε το βιοτικό μας επίπεδο και θα μας δείχνει ο κόσμος όλος, ή θα χάσουμε για πάντα το τραίνο. Όσα είναι τώρα στο δρόμο τα γειώσαμε και εμείς και οι προηγούμενες γενιές με κόπο και πόνο, αλλά μπορούν εύκολα να χαθούν. 

Ας είμαστε εδικά τώρα συνειδητοί στις επιλογές μας. Νέοι του χωριού το μέλλον είναι δική σας υπόθεση και είναι η ώρα σας. Είμαστε δίπλα σας και ψυχικά και πρακτικά. Εύχομαι η προεκλογική περίοδος να είναι τέτοια που να εξυπηρετεί το στόχο μας, τιμώντας όμως τον πολιτισμό και τα ήθη μας και τη λέξη άνθρωπος.

 

Μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις στο Google News! Ακολουθήστε τους λογαριασμούς μας σε Facebook, Twitter και Viber!

Αφήστε μία απάντηση

εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλούμε προσθέστε το όνομά σας

29,502ΥποστηρικτέςΚάντε Like
650ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
323ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής