Οδικός χάρτης για νέα έργα πολιτισμού 20 εκατ. ευρώ στη Θεσσαλία

Τον στρατηγικό σχεδιασμό των έργων πολιτισμού στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, με προϋπολογισμό που προσεγγίζει τα 20 εκατομμύρια ευρώ και ένταξη του συνόλου  των ώριμων έργων, συμφώνησαν στη Λάρισα, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη και ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός.

PACIFIC-SUN

Ο προγραμματισμός περιλαμβάνει την αυστηρή παρακολούθηση και τήρηση όλων των χρονοδιαγραμμάτων στα υπό εξέλιξη έργα αλλά  και τη δραστική επιτάχυνση του συνόλου των απαιτούμενων διαδικασιών, προκειμένου περισσότερα από 30 νέα έργα να ενταχθούν άμεσα στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια πολύωρης τεχνικής σύσκεψης εργασίας που πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα, με τη συμμετοχή του γ.γ. του υπουργείου Πολιτισμού Γ. Διδασκάλου, των διευθυντών των κεντρικών Υπηρεσιών του υπουργείου, των υπευθύνων των Εφορειών Αρχαιοτήτων της Θεσσαλίας και της Διαχειριστικής Αρχής του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας, δόθηκαν σαφείς κατευθύνσεις και συμφωνήθηκαν τα εξής:

  • άμεσα εκδίδεται πρόσκληση για την ένταξη νέων έργων πολιτισμού, ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ
  • το Δεκέμβριο του 2019 εκδίδεται η πρόσκληση των έργων πολιτισμού στα νησιά της Θεσσαλίας, στο πλαίσιο της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης Β. Σποράδων
  • τον Ιανουάριο του 2020 εκδίδεται η πρόσκληση για τα υπόλοιπα έργα με σαφή δέσμευση των Εφοριών Αρχαιοτήτων της Θεσσαλίας να καταθέσουν τα τεχνικά δελτία τους μέχρι  τις 15 Φεβρουαρίου 2020.

«Δεν υπάρχει πλέον καμία δικαιολογία να μην πετύχουμε τους στόχους που έχουμε θέσει από κοινού» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης, καλώντας τις Εφορείες και όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες να τρέξουν τις διαδικασίες ευθύνης τους και να δουλέψουν συντονισμένα και αποτελεσματικά.

«Το “όχι”,  πρέπει να συνοδεύεται από διέξοδο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αγοραστός απευθυνόμενους στους αρχαιολόγους. Και πρόσθεσε: «Η επίσκεψη της Υπουργού Πολιτισμού στη Λάρισα είναι μια επίσκεψη ουσίας. Από κοινού χαράσσουμε τον οδικό χάρτη των έργων πολιτισμού στη Θεσσαλία  και θέτουμε με σαφήνεια το χρονοδιάγραμμα για την εκτέλεση τους. Με την Υπουργό έχουμε μια αποτελεσματική συνεργασία που έφερε στη Θεσσαλία το Βραβείο για τα Υποβρύχια Μουσεία, ένα έργο – σημαία που ανοίγει δρόμο για τον εναλλακτικό τουρισμό και διευρύνει την τουριστική περίοδο. Συνεργαζόμαστε στην  ανάδειξη των 4 Αρχαίων Θέατρων της Θεσσαλίας, στην Διαδρομή Τουρισμού- Πολιτισμού, στην ΟΧΕ Βορείων Σποράδων, στην ανάδειξη των θρησκευτικών μνημείων αλλά και σε όλα τα έργα οδικών υποδομών στα οποία εμπλέκεται και το Υπουργείο Πολιτισμού. Προχωράμε στοχευμένα για να φέρουμε προστιθέμενη αξία στον πολιτισμό με σημαντικά αποτελέσματα στην τοπική κοινωνία, την ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να στερεί τον πολιτισμό από την κοινωνία. Τα Μνημεία» υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας  «οφείλουμε να τα αποδώσουμε στις τοπικές κοινωνίες. Πρέπει να εντάσσονται στην καθημερινότητα του πολίτη γιατί μόνο έτσι προστατεύονται». Και πρόσθεσε: «Η κ. Μενδώνη είναι ό,τι καλύτερο μπορεί να συμβεί για τον Πολιτισμό στη Θεσσαλία και την Ελλάδα. Είναι μια Υπουργός με ουσία, αποτελεσματικότητα, και πνεύμα συνεργασίας. Μια υπουργός χρήσιμη για τη χώρα. Ευτυχώς που υπάρχει. Έχουμε συνεργαστεί άριστα και στο παρελθόν. Και σήμερα με την παρουσία της στη Λάρισα η κ. Μενδώνη αποδεικνύει για μια ακόμη φορά το έμπρακτο ενδιαφέρον της για τον πολιτισμό και για τη δημιουργία νέων  θέσεων εργασίας» δήλωσε ο κ. Αγοραστός.

«Ο πολιτισμός μπορεί να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και να δώσει έργα με κοινωνικό εκτόπισμα, έργα που θέλει ο κόσμος» δήλωσε από την πλευρά της η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. «Μπορούμε να είμαστε αποτελεσματικοί και πρέπει να διασφαλίσουμε ότι τα έργα εκτελούνται στους χρόνους που πρέπει και ότι υπάρχουν χρονοδιαγράμματα που ακολουθούνται. Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας είναι άριστος συνεργάτης μας και ό,τι συμφωνήσαμε στη διάρκεια της πολύχρονης συνεργασίας μας έχει υλοποιηθεί. Είμαστε εδώ για να εκμεταλλευτούμε τις δυνατότητες της Περιφέρειας και την εξαιρετική συνεργασία μας. Ο πολιτισμός είναι βαθιά αναπτυξιακό εργαλείο και οικονομικό μέγεθος που συμβάλλει καθοριστικά στην βελτίωση της ποιότητας ζωής και την καθημερινότητα του πολίτη. Αποφέρει χειροπιαστά αποτελέσματα για τους πολίτες και τους επισκέπτες. Αποτελέσματα απολύτως μετρήσιμα, ποιοτικά, οικονομικά αλλά και αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της ανεργίας».

Τα έργα

Στη Μαγνησία: Αποκατάσταση Αρχαίου θεάτρου Φθιωτίδων Θηβών 2 εκατ. ευρώ,  Συγκρότημα Βασιλικών Αρχιερέως Πέτρου 500.000 ευρώ, Αγία Μαρίνα στον Κισσό 540.000 ευρώ, Άγιος Αθανάσιος στον Άγιο Γεώργιο Νηλείας 180.000,  Άγιος Λαυρέντιος 75.000 ευρώ, αρχαιολογικός χώρος Διμηνίου 1,5 εκατ. ευρώ.

Στις Σποράδες: Αποκατάσταση Κάστρου Σκιάθου και ανάδειξη κτιρίων οικισμού κάστρου 2,85 εκατ. ευρώ, Παναγία Εικονίστρια 500.000 ευρώ, Παναγία Κεχριάς 500.000 ευρώ,  Πάνω Παναγίτσα Σκοπέλου 60.000 ευρώ, Ενάλιες Αρχαιότητες (ναυάγια Φαγκρού, Αγ. Πέτρου, Σκάτζουρας, Τσέλιου) 1 εκατ. ευρώ, δημιουργία ψηφιακής εφαρμογής διασύνδεσης μνημείων 360.000 ευρώ. Ακόμη παρεμβάσεις στο Μουσείο Παπαδιαμάντη και στο Μπούρτζι.

Στη Λάρισα: Αποκατάσταση Αρχοντικό Γ. Σβαρτς στα Αμπελάκια 500.000 ευρώ, κάστρο Βελίκας 500.000 ευρώ, αρχαιολογικοί χώροι  Ελασσόνας 900.000 ευρώ, αρχαιολογικοί χώροι Φαρσάλων 900.000 ευρώ, Πολιτιστική Διαδρομή Τεμπών 600.000 ευρώ, ψηφιακή διασύνδεση αρχαιολογικών χώρων  με το Διαχρονικό Μουσείο 300.000 ευρώ, Αρχαίο Θέατρο Λάρισας 3,4 εκατ. ευρώ

Στην Καρδίτσα: Ναός Απόλλωνα 1 εκατ. ευρώ, Αγ. Γεώργιος Μητρόπολης 900.000 ευρώ, Αγ. Τριάδα Οξυάς 500.000 ευρώ, ανάδειξη μαγούλας Αγ. Ιωάννη στον Πρόδρομο 950.000 ευρώ.

-Στα Τρίκαλα: Ασκληπιείο και Κάστρο πόλης Τρικάλων 1,85 εκατ. ευρώ, τύμβος Πετρόπορου στον αρχαιολογικό χώρο Πελιννάιου 1,7 εκατ. ευρώ, ναός Κοίμησης Θεοτόκου στο Αχλαδοχώρι 80.000 ευρώ, ναός Κοίμησης Θεοτόκου Ασπροκκλησιάς 120.000 ευρώ,  Αγ. Δημήτριος Ψηλώματος 500.000 ευρώ, Αγ. Νικόλαος Κρήνης 85.000 ευρώ και παρεμβάσεις ώστε να γίνει λειτουργικό το σπήλαιο Θεόπετρας.

Επιπλέον δημοπρατείται άμεσα έργο πινακίδων σήμανσης αρχαιολογικών χώρων και μνημείων στις εθνικές και επαρχιακές οδούς.

Μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις στο Google News! Ακολουθήστε τους λογαριασμούς μας σε Facebook, Twitter και Viber!

Αφήστε μία απάντηση

εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλούμε προσθέστε το όνομά σας

29,243ΥποστηρικτέςΚάντε Like
650ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
318ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής