Φάμελλος: Κεντρικός στόχος η συνέχιση και εμβάθυνση της προοδευτικής – δημοκρατικής πορείας της χώρας

«Οι πρακτικές που είδαμε τελευταία, όπως απειλές εναντίον των βουλευτών που έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης, ύβρεις, τηλέφωνα και αφίσες, έρχονται από τα πιο σκοτεινά χρόνια της Ελλάδας και είναι απολύτως αντιδημοκρατικές», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος.

PACIFIC-SUN

«Δυναμώνουν, όμως, την απόφασή μας να προχωρήσουμε μπροστά και να λύσουμε και μεγάλα εθνικά θέματα της χώρας και προβλήματα που είχαν σωρευθεί για χρόνια. Οι αφίσες που είδαμε και στη Θεσσαλονίκη τελικά θέτουν το πραγματικό ερώτημα που είναι ποιος αγαπάει πραγματικά τη Μακεδονία», πρόσθεσε μιλώντας σήμερα το πρωί στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ.

Σύμφωνα με τον κ. Φάμελλο, υπάρχουν πρακτικές αποδείξεις για το ποιος αγνοούσε τόσα χρόνια την Μακεδονία και δεν είναι άλλοι από αυτούς που είχαν κλειστά τα Τέμπη, σταματημένο το Μετρό, σταματημένα τα έργα στο Λιμάνι, στο Αεροδρόμιο, στο Παύλου Μελά, στο Μουσείο Ολοκαυτώματος, στο Κόδρα, στον Θερμαϊκό Κόλπο, κ,λπ,: «Υπάρχει και καλύτερο παράδειγμα, που συνδέεται και με τη γειτονική χώρα, και έχει να κάνει με τις τεράστιες ευθύνες των προηγούμενων κυβερνήσεων όσον αφορά τη διακοπή της βιομηχανικής παραγωγής στη Θεσσαλονίκη και τη φυγή εργοστασίων και επιχειρήσεων της πόλης από τη Σίνδο και το Καλοχώρι στη Βόρεια πια Μακεδονία».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης ότι παρόμοιες τακτικές εκφοβισμού είχε χρησιμοποιήσει και ο ΣΥΡΙΖΑ στο παρελθόν, ο κ. Φάμελλος επεσήμανε ότι ποτέ στο παρελθόν δεν υπήρξαν τέτοιες πρακτικές από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και από το σύνολο του προοδευτικού κόσμου και της Αριστεράς: «Δεν υπήρχαν ούτε προγραφές, ούτε απειλητικά μηνύματα. Και οποιαδήποτε στιγμή υπήρξε υπόνοια για αντιδημοκρατική πράξη, ακόμα και υπόνοια, η δική μας καταδίκη ήταν άμεση. Όμως υπάρχει μια μεγάλη διαφορά, διότι η ΝΔ όχι απλά δεν καταδίκασε τα απειλητικά μηνύματα, τις αφίσες, την προσπάθεια εκβιασμού της συνείδησης των βουλευτών, αλλά πολλά στελέχη της και κεντρικό της στέλεχος έχει ήδη διαπιστωθεί ότι έστελνε απειλητικά μηνύματα σε πολλούς προορισμούς για να αναπαραχθεί αυτό το κλίμα εκφοβισμού. Με προσωπικά δεδομένα καλούσε συμπολίτες μας να στείλουν εκβιαστικά μηνύματα σε βουλευτές. Και αυτή η επιλογή της ΝΔ έχει ήδη δημιουργήσει κύμα αντίδρασης στο δημοκρατικό κόσμο. Προσπάθησαν και προσπαθούν στη λογική του συμψηφισμού να δικαιολογήσουν τέτοιες πρακτικές. Προσωπικά δεν θα ήθελα με τίποτα να μπω σε λογικές συμψηφισμού που βάζουν τον ελληνικό λαό σε μια επικίνδυνη διαδρομή. Η Δημοκρατία μας έχει πολύ μεγάλη αξία και γι’ αυτό δεν θα πρέπει να υπάρχει καμία αμφισβήτηση της αξίας της ζωής, και του δικαιώματος του πολίτη στην πολιτική ένταξη και άποψη. Θα πρέπει να πιέσουμε στην κατεύθυνση της αποκόλλησης της ΝΔ από τις ακροδεξιές συνδέσεις που έχει, γιατί όλο και περισσότερο μας θυμίζει ΛΑΟΣ, ακόμη και στο θέμα του ονόματος της Βόρειας Μακεδονίας».

Στη συνέχεια ο Σωκράτης Φάμελλος ανέφερε ότι αυτό που διαπιστώθηκε ξεκάθαρα και στη Βουλή είναι ότι η ΝΔ όπου τη συμφέρει δεν υποστηρίζει τη σύνθετη ονομασία, που διεκδίκησαν ο Κ. Καραμανλής, ο Β. Μεϊμαράκης, η Ντ. Μπακογιάννη και διατύπωσαν μεταξύ άλλων ο Σ. Δήμας και ο Δ. Αβραμόπουλος. Όμως όταν επίσημα εκφράζεται ως θέση στελεχών της ΝΔ το «καμία χρήση του όρου Μακεδονία», οφείλουμε να επισημάνουμε και την υποκρισία της ΝΔ σε ένα εθνικό θέμα, αλλά και το ότι αυτή είναι μια έντονα εθνικιστική άποψη, η οποία υπονοεί ότι δεν αναγνωρίζεται το δικαίωμα στη γειτονική χώρα να υπάρχει ως κρατική οντότητα. Και αυτό λειτουργεί εις βάρος των εθνικών μας συμφερόντων, όσο και αν φαινομενικά χαϊδεύει αυτιά στη Βόρεια Ελλάδα.

Σχολιάζοντας τη στάση του Κινήματος Αλλαγής, ο Σωκράτης Φάμελλος σημείωσε ότι η ευκολία με την οποία παίζουν για ένα εθνικό και πατριωτικό ζήτημα μικροκομματικά παιχνίδια αποτελεί ένα νέο αρνητικό χαρακτηριστικό του ΚΙΝΑΛ. Επιβεβαιώνει ότι η στροφή που έκαναν με αφορμή τη συνεργασία τους με τον Σαμαρά αποτελεί μια μόνιμη πλέον γραμμή και επιλογή για την κ. Γεννηματά και το κόμμα της, που δεν έχει καμία σχέση ούτε με το ΠΑΣΟΚ του παρελθόντος και την πατριωτική του στάση, αλλά ούτε και με το αντιδεξιό του DNA που ήταν το στίγμα του κάποτε στην Ελλάδα.

«Θα έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον η συζήτηση στη Βουλή για τη συμφωνία των Πρεσπών. Αυτή η συμφωνία αποτελεί ένα μείζον πολιτικό γεγονός για τη χώρα μας εφόσον θα επανακαθορίσει και θα προσδιορίσει τη μεγάλη διαφορά μεταξύ προόδου και συντήρησης. Και μάλιστα δίνει τη δυνατότητα και στην Ελλάδα να δούμε τι είναι προοδευτικό και ποιος είναι ο νέος προοδευτικός – δημοκρατικός πόλος που διαμορφώνεται στη χώρα μας. Αυτό ήταν κάτι που συζητήθηκε και στην εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής για τη συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και εχθές σε πολλές τοποθετήσεις στη Βουλή”, δήλωσε ο Σωκράτης Φάμελλος και συνέχισε τονίζοντας ότι το μείζον θέμα για τη χώρα μας είναι η επιλογή της συνέχισης και της εμβάθυνσης της προοδευτικής δημοκρατικής πορείας της χώρας, αλλά και της Ευρώπης, εφόσον αυτή η πρόταση του προοδευτικού δημοκρατικού πόλου θα κατατεθεί και στις ευρωεκλογές του Μαΐου και στις βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου.

Κληθείς να εκτιμήσει τη στάση που θα κρατήσει το Ποτάμι, σημείωσε ότι σεβόμενος τη λειτουργία όλων των κομμάτων δεν θα ήθελε να παρέμβει στην εσωκομματική λειτουργία άλλου κόμματος: «Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι περιμένω από όλους τους Έλληνες βουλευτές να ψηφίσουν με βάση τη συνείδησή τους και την εθνική – πατριωτική μας υποχρέωση να βελτιώσουμε τη θέση της χώρας και τα συμφέροντά της προς όφελος της ειρήνης και της ευημερίας των πολιτών. Θα ήθελα στη συζήτηση για τη συνθήκη των Πρεσπών να δω αυτή την συνειδησιακή επιλογή, αλλά και την αποτύπωση της συνέπειας ως προς τη διατυπωμένη θέση του κόμματος, η οποία εξάλλου ήταν και ο λόγος που το Ποτάμι αποχώρησε από το ΚΙΝΑΛ».

Μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις στο Google News! Ακολουθήστε τους λογαριασμούς μας σε Facebook, Twitter και Viber!

Αφήστε μία απάντηση

εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλούμε προσθέστε το όνομά σας

29,502ΥποστηρικτέςΚάντε Like
650ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
323ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής