Ανοιξε ο ασκός του Αιόλου για τις τράπεζες –Ανελέητο το σφυροκόπημα των μετοχών τους

Οι ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων του β΄ τριμήνου του 2018 άνοιξαν τον ασκό του Αιόλου για τις τράπεζες, μόλις τέσσερις μήνες μετά την αίσια έκβαση του stress test.

Με τις προβλέψεις του για τα έσοδα της τριετίας 2018-’20 να διαψεύδονται, κλονίστηκε καθώς φαίνεται η εμπιστοσύνη των επενδυτών και κάπως έτσι επήλθε το ανελέητο σφυροκόπημα των μετοχών τους, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Νένας Μαλλιάρα στην ιστοσελίδα Capital.gr (εδώ).

Ήταν 5 Μαΐου όταν οι τράπεζες ανάσαναν με ανακούφιση, περνώντας χωρίς κεφαλαιακά ελλείμματα το stress test της ΕΚΤ. Βαρύνον κριτήριο στο θετικό αποτέλεσμα του τεστ αντοχής ήταν οι προβλέψεις των τραπεζών για την πορεία των προ προβλέψεων εσόδων τους.

Αυτές είχαν υπολογιστεί στις καλές, αλλά συγκυριακές όπως αποδεικνύεται, επιδόσεις των προ προβλέψεων εσόδων του 2017, τις οποίες οι τράπεζες παρέκτειναν στην τριετία 2018 – 2020, υποθέτοντας ότι στατιστικά οι τάσεις του 2017 θα συνέχιζαν να ισχύσουν τα επόμενα τρία χρόνια.

Χθες, 5 Σεπτεμβρίου, ακριβώς τέσσερις μήνες μετά, οι τράπεζες «πληρώνουν» την διάψευση των εκτιμήσεών τους, αφού τα προ προβλέψεων έσοδα κινούνται στην αντίθεση κατεύθυνση από την αναμενόμενη, καταδεικνύοντας ότι τα έσοδα δεν θα αυξάνονται, αλλά θα «καταβροχθίζονται» από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Είναι αυτή η ανησυχία των επενδυτών για τον «εγκλωβισμό» των τραπεζών και των εσόδων τους που διατηρεί από την προηγούμενη Πέμπτη 30 Αυγούστου «ακατέβατο» τον «πυρετό» στις τράπεζες.

[more]

Υποχώρηση

Μέχρι χθες, με μεγάλη αύξηση του τζίρου, ο τραπεζικός δείκτης είχε υποχωρήσει κατά 17,3%, με απώλειες 19% για την Alpha Bank, 17,9% για την Τράπεζα Πειραιώς, 13,4% για τη Eurobank και 13,4% για την Εθνική Τράπεζα (σημειώνεται ότι η Εθνική δεν διαπραγματευόταν Πέμπτη και Παρασκευή, οπότε η πτώση είναι αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης τριών ημερών).

Οι επενδυτές βλέπουν ότι η εφαρμογή του νέου λογιστικού προτύπου IFRS9 οδηγεί πολλά από τα δάνεια των τραπεζών στα στάδια 2 και 3, δηλαδή στις «δεξαμενές» προβληματικών δανείων που δύσκολα προβλέπεται να ιαθούν και αυτών που θεωρούνται βαθιά προβληματικά έως «τελειωμένα».

Η μετάβαση δανείων στον προθάλαμο και στον κυρίως θάλαμο του «Καιάδα» των σταδίων 2 και 3, θα οδηγήσει αναγκαστικά τις τράπεζες στο να αφαιρέσουν κομμάτια από την πίτα των εσόδων που ανέμεναν.

Και η αφαίρεση γίνεται μεγαλύτερη αν συνυπολογιστούν τα δάνεια που αποπληρώνονται μέχρι στιγμής αλλά ενδέχεται να καταστούν προβληματικά, καθώς και τα ήδη προβληματικά δάνεια που μέχρι να πάρουν «πιστοποιητικό ίασης», θα πρέπει να παραμείνουν σε ζώνη επιτήρησης για τουλάχιστον ένα χρόνο.

Οι ανακοινώσεις της ΤτΕ

Σημειώνεται ότι σήμερα η ΤτΕ θα ανακοινώσει τις επιδόσεις των τραπεζών για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους το β΄ τρίμηνο 2018. Η εντός στόχων πορεία των τραπεζών, ωστόσο, είναι το έλασσον αν κρίνει κανείς από τους στόχους που απομένει να πιαστούν (και οι οποίοι μάλιστα θα αναθεωρηθούν ανοδικά εντός του Σεπτεμβρίου) υπό συνθήκες διόλου ευνοϊκές.

Οι ανησυχίες των επενδυτών και των μετόχων των τραπεζών για την πορεία των εσόδων, βρίσκουν έρεισμα στα νούμερα που παρουσίασαν οι τράπεζες για τα προ προβλέψεων έσοδα (PPI) και τα κύρια αποτελέσματα προ προβλέψεων (Core PPI, κύρια λειτουργικά έσοδα μείον τα επαναλαμβανόμενα λειτουργικά έξοδα). Τα νούμερα αυτά δείχνουν τα εξής:

Η Eurobank είχε PPI 476,5 εκατ. ευρώ το α΄ εξάμηνο 2018 από 479,4 εκατ. ευρώ το α΄ εξάμηνο 2017 (-0,6%) και Core PPI 412,6 εκατ. ευρώ από 407,2 εκατ. ευρώ (+1,3%) αντιστοίχως. Τα στοιχεία της Eurobank είναι τα καλύτερα από τον κλάδο. Ωστόσο, δεν αρκούν για να μη συμπαρασύρουν τη μετοχή της στο ρεύμα της πτώσης, καθώς είναι σε κάθε περίπτωση ενδεικτικά της μεγάλης δυσκολίας των τραπεζών να αυξήσουν τα έσοδά τους, απέχοντας πολύ από τις αισιόδοξες προβλέψεις που έκαναν για την τριετία 2018 – 2020.

Η Alpha Bank παρουσίασε PPI 803 εκατ. ευρώ το α΄ εξάμηνο 2018 από 638 εκατ. ευρώ το α΄ εξάμηνο 2017 (+ 25,8%), όμως το Core PPI υποχώρησε σε ετήσια βάση κατά 10,7%, στα 551 εκατ. ευρώ από 617 εκατ. το α΄ εξάμηνο 2017.

Η Εθνική Τράπεζα παρουσίασε PPI α΄ εξαμήνου 2018 στα 227 εκατ. ευρώ από 339 εκατ. το α΄ εξάμηνο 2017 (- 43%) και Core PPI στα 218 εκατ. ευρώ από 389 εκατ. αντιστοίχως (- 44%).

Τέλος, η Τράπεζα Πειραιώς παρουσίασε PPI α΄ εξαμήνου 2018 στα 260 εκατ. ευρώ από 552 εκατ. ευρώ το α΄ εξάμηνο 2017 (- 53%), με το επαναλαμβανόμενο (recurring) PPI να υποχωρεί κατά 12%, από τα 486 εκατ. ευρώ στα 430 εκατ. ευρώ το α΄ εξάμηνο 2018.

[/more]

 

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή