Δεν μπορεί να χωνέψει ο Τραμπ που… «αδίκησε» τον Ερντογάν -– Χάνονται πολλά δις. δολάρια και για τις δύο πλευρές

Η απόφαση του Λευκού Οίκου να αποκλείσει την Τουρκία από το πρόγραμμα των F-35 είναι μια εξέλιξη που δεν την ήθελε ο Ντόναλντ Τραμπ και έχει σημασία να γνωρίζουμε τα “ντεσού” της όλης ιστορίας για να εκτιμήσουμε τις σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας και τη γενικότερη ατμόσφαιρα που διαμορφώνεται στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το Πεντάγωνο και η μεγάλη πλειοψηφία του Κογκρέσου επέβαλαν στον Ντόναλντ Τραμπ να αποκλείσει την Τουρκία από το πρόγραμμα των μαχητικών αεροσκαφών F-35 του NATO εξαιτίας της απόφασης της Άγκυρας να αποκτήσει τους ρωσικής κατασκευής πυραύλους S-400.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε η αναπληρώτρια υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ αρμόδια για θέματα προμηθειών, Έλεν Λορντ, η «αποβολή» της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35 θα έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη Μαρτίου του 2020 και το συνολικό κόστος για την Τουρκία θα είναι της τάξης των 9 δισ. δολαρίων. Αυτό σημαίνει μεγάλη ζημιά για την Τουρκική οικονομία δεδομένου ότι, όπως είπε η Αμερικανίδα αξιωματούχος,  «η Τουρκία σίγουρα και δυστυχώς θα χάσει και θέσεις εργασίας αλλά και μελλοντικές οικονομικές ευκαιρίες από την απόφαση αυτή».

Ο Τραμπ δεν μπορεί να «χωνέψει» πως οι ΗΠΑ χάνουν ένα «ντηλ»

Δεν ήταν μια εύκολη απόφαση αυτή για τον Αμερικανό Πρόεδρο, που πριν λίγες ημέρες «σαλιαριζόταν» με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του αναγνώριζε τα «δίκια» του. Ακόμα και την ώρα που ο Λευκός Οίκος ανακοίνωνε τις κυρώσεις στην Τουρκία, ο επιχειρηματίας πρόεδρος Τραμπ δεν μπορούσε να «χωνέψει» πως οι ΗΠΑ χάνουν ένα «ντηλ» δισεκατομυρίων και παράλληλα στενοχωρούν ένα «στρατηγικό σύμμαχο».

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά στους διαπιστευμένους δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο,

  • « απόφαση των ΗΠΑ δεν είναι δίκαια». Και αυτό γιατί «η  Τουρκία «εξαναγκάστηκε να αγοράσει ένα διαφορετικό πυραυλικό σύστημα», όπως είπε, αφήνοντας ένα παράθυρο ανοιχτό για το μέλλον. «Το επεξεργαζόμαστε όλο αυτό, θα δούμε τι θα συμβεί».

Αφού έκανε ιδιαίτερη μνεία στην «πολύ καλή σχέση» που έχει ο ίδιος με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για μια ακόμη μια φορά και σε ακόμη ένα θέμα, ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος των ΗΠΑ επέρριψε την ευθύνη στον προκάτοχό του Μπαράκ Ομπάμα, υποστηρίζοντας ότι ο Δημοκρατικός πρώην πρόεδρος δημιούργησε το πρόβλημα, καθώς απέτυχε να πουλήσει την καλύτερη εναλλακτική της Αμερικής στους ρωσικούς S-400 -τους πυραύλους Patriot, που κατασκευάζει η εταιρεία Raytheon Co.

“Η Τουρκία είναι πολύ καλή μαζί μας”

«Έχουμε μια κατάσταση όπου η Τουρκία είναι πολύ καλή μαζί μας, και τώρα λέμε στην Τουρκία ότι επειδή στην πραγματικότητα αναγκαστήκατε να αγοράσετε ένα άλλο σύστημα πυραύλων, δεν θα σας πουλήσουμε τα μαχητικά F-35». «Είναι μια πολύ δύσκολη κατάσταση στην οποία έχουν βρεθεί. Και είναι μια πολύ δύσκολη κατάσταση που έχουμε βρεθεί εμείς στις ΗΠΑ», πρόσθεσε. «Εξαιτίας του γεγονότος ότι η (Τουρκία) αγόρασε ένα ρωσικό πύραυλο, δεν μας επιτρέπεται να τους πουλήσουμε αεροσκάφη αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων. Δεν είναι μια δίκαιη κατάσταση», τόνισε ο Τραμπ, εκφράζοντας απογοήτευση για τις θέσεις εργασίας που θα χαθούν.

Καταδίκη με “κρύα καρδιά” από τον Λευκό Οίκο

[more]

Έτσι, ο Λευκός Οίκος, με «κρύα καρδιά» οδηγήθηκε από το ισχυρό Αμερικανικό πλέγμα εξουσίας να εκδώσει μια «απολογητική» ανακοίνωση για την αποβολή της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35:

  • “Δυστυχώς, η απόφαση της Τουρκίας να αγοράσει ρωσικά συστήματα αεράμυνας S-400 καθιστά αδύνατη τη συνεχιζόμενη ανάμιξή της με τα μαχητικά F-35″, αναφέρει επίσημη ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, επισημαίνοντας ότι “το F-35 δεν μπορεί να συνυπάρχει με μια ρωσική πλατφόρμα συλλογής πληροφοριών που θα χρησιμοποιηθεί για να μάθει για τις προηγμένες δυνατότητές του”.

Ωστόσο η ανακοίνωση επιμένει να διατηρεί ανοιχτό το διάλογο με την Άγκυρα, τονίζοντας:

  • Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να εκτιμούν τις στρατηγικές μας σχέσεις με την Τουρκία. Ως συμμάχους του ΝΑΤΟ, η σχέση μας είναι πολυεπίπεδη και δεν επικεντρώνεται αποκλειστικά στα F-35. Η στρατιωτική σχέση μας είναι ισχυρή και θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε εκτενώς με την Τουρκία, έχοντας επίγνωση των περιορισμών που οφείλονται στην παρουσία του συστήματος S-400 στην Τουρκία”.

“Μετρημένη” η αντίδραση της Άγκυρας

Από την πλευρά της η Άγκυρα,χαρακτήρισε “άδικη” την απόφαση των ΗΠΑ να αποκλείσουν την Τουρκία από το πρόγραμμα των &-35.

Αυτό το μονομερές μέτρο αντίκειται προς το πνεύμα της συμμαχίας και δεν βασίζεται σε θεμιτούς λόγους (…). Ο αποκλεισμός της Τουρκίας, ενός από τους εταίρους του προγράμματος F-35, είναι άδικος», υποστήριξε το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας σε ανακοίνωσή του που δημοσιοποιήθηκε μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ προέτρεψε την Ουάσιγκτον να ανακαλέσει την απόφαση, την οποία χαρακτήρισε λαθεμένη, ενώ έκρινε ότι θα πλήξει τους στρατηγικούς δεσμούς των δύο κρατών, συμμάχων στον Οργανισμό του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού.

[/more]

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ψυχροπολεμικό το κλίμα μεταξύ ΗΠΑ-Τουρκίας: Ο Ερντογάν εκφράζει την δυσφορία του στον Τζον Μπόλτον

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις : [home]

 

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή