Επένδυση 300 εκατ. από την ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ για μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο στη Βοιωτία

Προχθές έγινε γνωστό ότι ελήφθη η επενδυτική απόφαση για την πρώτη νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο μετά από μια παύση των επενδύσεων από το 2010 και μετά. Ωστόσο όπως όλα δείχνουν η τάση για νέες μονάδες αποκτά νέα ισχυρή δυναμική και προσελκύει ακόμη και παίκτες που μέχρι σήμερα δεν είχαν καθόλου ή είχαν μικρή σχέση με τον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής.

Όπως μεταδίδει το energypress.gr για την περίπτωση της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, η οποία κατέθεσε ,σύμφωνα με πληροφορίες, αίτηση στη ΡΑΕ για κατασκευή μονάδας ισχύος 566MW στη Θίσβη Βοιωτίας, ισχύει ότι έχει άμεση σχέση με την αγορά ηλεκτρισμού ως ένας από τους μεγαλύτερους βιομηχανικούς καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα.

Για την ακρίβεια με τις νέες επενδύσεις που θα αυξήσουν την παραγωγική της δυναμικότητα, η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ θα αναδειχθεί στο δεύτερο μεγαλύτερο καταναλωτή στο ελληνικό σύστημα ηλεκτρισμού πίσω μόνο από την Αλουμίνιον, αφού θα ξεπεράσει την κατανάλωση της φθίνουσας και χρεωκοπημένης Λάρκο.

Σε κάθε περίπτωση η κατάθεση της αίτησης αποτελεί μια κίνηση μεσομακροπρόθεσμη, η οποία ενδέχεται να καλύψει τις ανάγκες του βιομηχανικού ομίλου σε ηλεκτρική ενέργεια, εφόσον κριθεί το επόμενο διάστημα ότι η επιλογή αυτή είναι η πλέον συμφέρουσα και αποδοτική, στο πλαίσιο και των νέων συνθηκών της αγοράς.

Ποια είναι λοιπόν τα χαρακτηριστικά της αίτησης: πρόκειται για μονάδα συνδυασμένου κύκλου φυσικού αερίου με στρόβιλο κατηγορίας Η, υψηλής θερμικής απόδοσης που θα εγκατασταθεί στη βιομηχανική περιοχή της Θίσβης, όπου η μητρική εταιρεία συμμετοχών διαθέτει και άλλα εργοστάσια ενώ πλησίον βρίσκεται και το εργοστάσιο της Elpedison. Υπενθυμίζεται ότι η μητρική εταιρεία συμμετοχών είχε μικρό μερίδιο στην Elpedison από την οποία αποχώρησε.

Το εκτιμώμενο ύψος της επένδυσης φτάνει τα 300 εκατ. ευρώ, ενώ με βάση τη διαστασιολόγηση της μονάδας από τη συνολική ισχύ ο όμιλος ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ μπορεί να καλύψει πάνω από το 50% της ισχύος της μονάδας, περίπου 300MW ενώ το υπόλοιπο μπορεί να καλυφθεί από άλλες ενεργοβόρες βιομηχανίες, όπως πχ τσιμεντοβιομηχανίες. Άλλωστε η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ συμμετέχει ενεργά και συνεργάζεται προωθώντας τα συμφέροντα της ενεργοβόρου βιομηχανίας στο συλλογικό όργανο εκπροσώπησης του κλάδου, την Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας.

Υπενθυμίζεται εξάλλου ότι η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ είχε συμμετάσχει και στο διαγωνισμό της λιγνιτικής αποεπένδυσης εξετάζοντας ακόμη και το ενδεχόμενο συνεργασιών, ωστόσο στην πορεία εκτίμησε ότι μια κίνηση στο διαγωνισμό δε θα μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες σε ηλεκτρική ενέργεια του ομίλου.

Τέλος να σημειωθεί ότι εκτός από τη μονάδα συμβατικής ηλεκτροπαραγωγής, πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ κινείται και εξετάζει επενδύσεις και στον τομέα των ΑΠΕ. Εφόσον προχωρήσουν και τα συγκεκριμένα σχέδια τότε η συμβολική αλλά και ουσιαστική σημασία για την αγορά θα είναι τεράστια, τόσο για τη θέση των μεγάλων ενεργοβόρων καταναλωτών όσο και για την προοπτική των ανανεώσιμων.

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:[home]
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή