ΕΣΠΑ: Η Ελλάδα “στάθηκε” τυχερή στο νέο Ευρωπαϊκό σκηνικό – Γιατί η μεγάλη απορροφητικότητα  δεν έχει αποτυπωθεί στην οικονομία

     

    Τι κονδύλια θα λάβει η Ελλάδα: Η χώρα μας θα λάβει για τα έτη 2021-2027 παραπάνω Ευρωπαϊκά  κονδύλια για την χρηματοδότηση στο πλαίσιο της ενίσχυσης της  επιχειρηματικότητας. Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ευρωπαϊκής  επιτροπής κ. Σχοινά, η Ελλάδα  τα έτη 2021-2027 “περιμένει” 21 δις. ευρώ  από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό.  Μια αύξηση της τάξεως του 8% σε σχέση με την προηγούμενη επταετία.

    Γιατί η Ελλάδα θέλει παραπάνω κονδύλια: H χώρα μας με δεδομένο ότι είναι σε τροχιά ανάπτυξης, θέλει να διεκδικήσει περισσότερα  χρήματα για την τόνωση της εγχώριας επιχειρηματικότητας και  να χρηματοδοτήσει  τομείς που επιταχύνουν την ανάπτυξη όπως ο κλάδος της ενέργειας, η ναυτιλία  και η υψηλή τεχνολογία.

    Γιατί τώρα η διεκδίκηση; Η χρονική στιγμή η οποία γίνεται αυτή η αλλαγή δεν είναι τυχαία. O λόγος είναι πως τέλη Ιανουαρίου με αρχές Φεβρουαρίου  “έρχεται”  στην ευρωβουλή η συζήτηση για τον νέο  κοινοτικό  ευρωπαϊκό προϋπολογισμό.

    Τι σχέση έχει το Brexit; Αυτός είναι και ο βασικός λόγος για τον οποίο το  Βrexit δεν γινόταν να πάρει άλλη παράταση.  Διότι η ευρωπαϊκή  ένωση  πρέπει  να γνωρίζει τι ύψος ποσών  θα κατανεμηθούν σε κάθε χώρα,  αν θα περιλαμβάνει την Μεγάλη Βρετανία ή όχι ώστε ο νέος προϋπολογισμός  να  οριστικοποιηθεί  μέσα στο Χειμώνα του 2020.

    Γιατί να λάβει η Ελλάδα περισσότερα χρήματα;  Μέσα από την συζήτηση αυτή, και υπό την αποχώρηση τελικά του Ηνωμένου Βασιλείου, προκύπτει και η ανάγκη αναδιανομής των ευρωπαϊκών κονδυλιών που διαχειρίζεται κάθε χώρα για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας. Πρόκειται για το λεγόμενο πακέτο Γιούνκερ.

    Η Ελλάδα “στάθηκε” τυχερή στο νέο ευρωπαϊκό σκηνικό

    Απορροφητικότητα προγραμμάτων: Η Ελλάδα βρίσκεται υψηλά στην κατάταξη της απορροφητικότητας. Αυτό είναι θετικό γιατί, η  απορρόφηση των κονδυλίων άμεσα επηρεάζει την δημιουργία επενδύσεων. Η Ελλάδα λοιπόν, έχει την δυνατότητα  λόγω της συγκυρίας του  Βrexit να λάβει  κάποια παραπάνω αναπτυξιακά κονδύλια. Επίσης, μπορεί να διεκδικήσει περισσότερα -συγκριτικά με τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε- επειδή είναι γνωστό πως μετά την κρίση, έχει ανάγκη περισσότερο για την ανασυγκρότηση της οικονομίας της.

    Τι πρέπει να προσέξουμε: Mεγάλη προσοχή χρειάζεται στο ποιες εταιρείες θα λάβουν την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση . Μέχρι τώρα οι πλειοψηφία των εταιρειών που έχουν λάβει τα υψηλότερα ποσά από τα προγράμματα αυτά, είναι κατά κύριο λόγο ξένες εταιρείες οι οποίες έχουν ιδρύσει θυγατρική στην χώρα μας. Πράγμα το οποίο σημαίνει ότι μέρος των εσόδων τους “βγαίνει” στο εξωτερικό και δεν κινείται στην πραγματική ελληνική οικονομία. Έχει μεγάλη σημασία λοιπόν και σε ποιες εταιρείες δίνονται τα χρήματα. Αυτός είναι και ο λόγος ο οποίος αν και είμαστε σε υψηλά επίπεδα απορροφητικότητας, δεν έχει αποτυπωθεί αυτό επαρκώς  σε όρους ανάπτυξης της πραγματικής οικονομίας.

    Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις: ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

    Καμία δημοσίευση για προβολή