Τα γερμανικά ομόλογα ο μεγάλος πονοκέφαλος της ποσοτικής χαλάρωσης

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να αγοράσει γερμανικά ομόλογα διάρκειας ενός έτους, στο πλαίσιο του δεύτερου γύρου ποσοτικής χαλάρωσης, ενώ θα πρέπει να παρακάμψει τους δικούς της κανόνες για να διατηρήσει το πρόγραμμα σε εφαρμογή περισσότερο, όπως μεταδίδει το Reuters.

Εάν αυτό επιβεβαιωθεί, η όποια προσπάθεια για παράκαμψη των κανόνων θα μπορούσε να πυροδοτήσει νέες έντονες εσωτερικές και νομικές αντιπαραθέσεις, σε μία κεντρική τράπεζα, που ήδη θυμίζει «καζάνι, που βράζει».

Αντιμέτωπη με ασθενική ανάπτυξη και υποτονικό πληθωρισμό, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε τον Σεπτέμβριο να επαναφέρει το «μπαζούκας» της ποσοτικής χαλάρωσης (QE), με τον Ντράγκι να έρχεται σε σύγκρουση με το 1/3 των μελών του Δ.Σ. Απέναντί του βρήκε ακόμη και τον κεντρικό τραπεζίτη της Γαλλίας, που έως τώρα δεν ήταν στο στρατόπεδο των λεγόμενων «γερακιών».

Οι κανόνες του QE προβλέπουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν μπορεί να αγοράσει περισσότερο από το 1/3 των ομολόγων μίας χώρας, ενώ οι αγορές γίνονται με βάση τη συμμετοχή της κάθε χώρας στο κεφάλαιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Πρόκειται για το λεγόμενο «capital key». Αν και οι δύο κανόνες τηρηθούν αυστηρά, μόνο ομόλογα ενός έτους είναι επιλέξιμα από τα γερμανικά στην αγορά, σύμφωνα με τις πηγές της Ευρωπαϊκής Τράπεζας.

Η απόκλιση από τον κανόνα του capital key δεν έχει άμεσες νομικές επιπτώσεις, αλλά θα φέρει την επερχόμενη πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ πιθανότατα αντιμέτωπη με αντιδράσεις.

Πάντως η κεντρική τράπεζα μπορεί να υποστηρίξει ότι και στο παρελθόν είχαμε αρκετές φορές απόκλιση από τον συγκεκριμένο κανόνα, χωρίς να δημιουργούνται στρεβλώσεις.

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

 

Καμία δημοσίευση για προβολή