10 προορισμοί για τις πρώτες καλοκαιρινές εξορμήσεις του Ιουνίου

Αν και ο καιρός μας κάνει ακόμα παιχνίδια, το καλοκαίρι έφτασε και επίσημα και ήρθε η ώρα για τις εξορμήσεις.

#1 Σύρος με κλασική αρχοντιά
 
Ιδανικό προοίμιο καλοκαιριού οι βόλτες στην μαρμαροστρωμένη Ερμούπολη: θα δεις το Δημαρχείο, που αποτελεί σήμα κατατεθέν του νησιού και πιο πάνω το Θέατρο Απόλλων που είναι μικρογραφία της Σκάλας του Μιλάνο και στην συνέχεια θα καταλήξεις στην συνοικία Βαπόρια, με τα αλα Βενετία βυθισμένα σπίτια πάνω από τα βράχια. Ανεβαίνοντας προς την Άνω Σύρο αποχαιρετάς τα νεοκλασικά και τα επιβλητικά αρχοντικά και περνώντας την καμάρα του οικισμού η παλιά πόλη σε καλωσορίζει. Εκεί θα βρεις γραφικά σοκάκια, ροζ μπουκαμβίλιες, παραδοσιακά ταβερνάκια με μεζέδες και γλυκά υπό τους ήχους του μπουζουκιού του Βαμβακάρη. Κοσμικές παραλίες και beach bar, Γαλησσάς, Κίνι και Αγκαθωπές αλλά και ήσυχες οικογενειακές Αζόλιμνος, Μέγα Γιαλός και Φοίνικας, η Σύρος τα έχει όλα. Πριν φύγεις από το νησί μην ξεχάσεις να δοκιμάσεις τα τοπικά τυριά αλλά και το συριανό λουκούμι.

#2 Κυλλήνη με τις χρυσές αμουδιές
 
Εξόρμηση στην Πελοπόννησο και στην Κυλλήνη, ό,τι πρέπει για αίσθηση θάλασσας χωρίς να πάρεις πλοίο, αλλά και για on the road εκδρομές που συνδυάζουν παραλίες και sightseeing. Από πολυτελή resort και beach bar μέχρι ήσυχες αμμουδιές για camping και οικογενειακές βουτιές, οι παραλίες της Κυλλήνης έχουν προτάσεις για όλους.Το Κάστρο Χλεμούτσι, η Μονή Βλαχέρνας, οι Ρωμαϊκοί τάφοι και τα ερείπια μιας παλαιοχριστιανικής εκκλησίας στο νησάκι Καυκαλίδα είναι μερικά από τα αξιοθέατα που αξίζει να επισκεφτείς. Σημαντικό προορισμό αποτελεί και η Αρχαία Ολυμπία, για αρχαιολογικούς περιπάτους μέσα στο πράσινο.

#3 Κροατία για να δεις γιατί έχει γίνει μόδα
 
Μεσαιωνική ατμόσφαιρα, ωραία φύση και καταγάλανα νερά είναι μερικά από τα στοιχεία που έχουν φέρει την Κροατία στους πιο δημοφιλείς ευρωπαικούς τουριστικούς προορισμούς. Η πρωτεύουσα της, το Ζάγκρεμπ, είναι μια ήσυχη πόλη για χαλαρούς ρυθμούς, με την μεσαιωνική Άνω Πόλη με τις μοντέρνες γκαλερί και την Κάτω Πόλη με τα σύγχρονα στοιχεία. Στο Ντουμπρόβνικ, τα τείχη της παλιάς πόλης δεσπόζουν γύρω από το παλιό λιμάνι του και τα νησιά των Δαλματικών Ακτών που βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής, καθιστούν ιδανικές τις βόλτες με ιστιοφόρα και τις κοσμοπολίτικες αποδράσεις.

#4 Ερμιόνη για χαλαρή κοσμικότητα
 
Μόλις δυόμισι ώρες από την Αθήνα η λεγόμενη Ριβιέρα της Ερμιονίδας δίνει την αίσθηση του νησιού αλλά χωρίς την βαβούρα και την πολυκοσμία να τη συνοδεύει και φυσικά μέσα σε λίγες ώρες με το αυτοκίνητο. Παραδοσιακά ταβερνάκια με νόστιμα θαλασσινά, η Ερμιόνη σε κερδίζει με τις τράτες της που βγάζουν καθημερινά ολόφρεσκα ψάρια αλλά και την παρεϊστικη νυχτερινή της ζωή. Ανάμεσα στις Σπέτσες και την Ύδρα είναι ιδανικό σημείο για μονοήμερες εκδρομές στα δύο κοσμικά νησιά. Αν σας αρέσει το περπάτημα στη φύση μην παραλείψετε να διασχίσετε το μικρό φαράγγι του Καταφυκιού, ανάμεσα σε βράχους, σπηλιές και πλούσια βλάστηση, το οποίο συνδέει την Ερμιόνη με τους Φούρνους.

#5 Αστυπάλαια για εναλλακτικές διακοπές
 
Παρ’ ότι ανήκει στα Δωδεκάνησα, τα άσπρα σπιτάκια της που ξεχωρίζουν πριν μπεις στο λιμάνι, τα μπλε πορτοπαράθυρα και οι ανεμόμυλοι που συναντάς βολτάροντας στα στενά του νησιού έχουν άρωμα Κυκλάδων. Οι παραλίες της άγριες και σχετικά παρθένες, προσφέρονται για χαλάρωση και ατελείωτες βουτιές. Μεταξύ τους Καμινάκια, Λιβάδι με φόντο το ενετικό κάστρο, τα δύο ακατοίκητα νησιά Κουνούπα και Κουτσομύτης. Και αν αγαπάς την δράση ρώτα για αναρρίχηση στους ασβεστολιθικούς βράχους έξω από την Χώρα και πεζοπορία για την Σπηλιά του Νέγρου στις Βάτσες, με τους ενυπωσιακούς σταλαγμίτες και σταλακτίτες.

#6 Μαγικές στιγμές στην Καππαδοκία
 
Πολύχρωμα αερόστατα, μοναδικοί γεωλογικοί σχηματισμοί, περίεργα λαξευμένοι βράχοι και υπόγειες εκκλησίες συνθέτουν το παραμυθένιο τοπίο της Καππαδοκίας. Σημαντικότερα αξιοθέατα είναι η κοιλάδα του Γκόρεμε, όπου θα κάνεις βόλτα με τα αερόστατα, το Ικόνιο, η πόλη των Περιστρεφόμενων Δερβίσηδων, που θα θαυμάσεις τον παραδοσιακό τους χορό. Για μια ξεχωριστή διαμονή μπορείς να μείνεις σε μια από τις χαρακτηριστικές σπηλιές που έχουν μετατραπεί σε δωμάτια πολυτελείας.

#7 Χανιά ένα ψηφιδωτό πολιτισμού
 
Η Μεγαλόνησος είναι φημισμένη για τις ομορφιές της, μαγικές παραλίες, ζωντανή παλιά πόλη και γαστρονομία στο μεγαλείο της όλα θα τα βρεις στα Χανιά και μάλιστα τέτοια εποχή χωρίς τα πλήθη του Αυγούστου και ακόμη και σε συσκευασία long weekend. Μπάλος, Φαλάσαρνα και Ελαφονήσι σε μεταφέρουν σε εξωτικά νησιά ενώ το Σειτάν Λιμάνι θα σε μαγέψει με την άγρια ομορφιά του. Στην παλιά πόλη θα συναντήσεις απομεινάρια παλιών πολιτισμών που έχουν αφήσει το δικό τους πολιτιστικό στίγμα. Από τη παλιά τουρκική συνοικία Σπλάντζια, με τα γραφικά δρομάκια και την εκκλησία του Αγίου Νικολάου, στη χριστιανική συνοικία Τοπανά με τα ενετικά στοιχεία. Το φαγητό αποτελεί σημαντικό κομμάτι της κουλτούρας του νησιού και σίγουρα οι Χανιώτες δε θα σε αφήσουν να φύγεις χωρίς να δοκιμάσεις μερικά από τα πιο διάσημα πιάτα τους: γαμοπίλαφο, χοχλιούς, άγρια χόρτα, ντάκο και για επιδόρπιο ξεροτήγανα, όλα αυτά εννοείται με συνοδεία τσικουδιάς.

#8 Εξωτισμός στο φουλ στο Περού
 
Ο Ιούνιος είναι η καλύτερη εποχή για να επισκεφτείς έναν από τους πιο διάσημους τουριστικούς προορισμούς, να ανέβεις πάνω από τα σύννεφα για να δεις την πόλη των Ίνκας, το διάσημο Μάτσου Πίτσου που έχει αναδειχθεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, να επισκεφτείς την πόλη Κούσκο και να περιπλανηθείς στο τροπικό δάσος. Στην πρωτεύουσα, τη Λίμα, θα ξεφύγεις για λίγο από την παράδοση και θα δεις την σύγχρονη πλευρά του Περού με τους ουρανοξύστες, τα μοντέρνα εστιατόρια περουβιανής κουζίνας αλλά και τις τεράστιες παραγκουπόλεις των προαστίων.

#9 Ντολτσε Βίτα στην Ιταλική Ριβιέρα
 
Αμφιθεατρικά πολύχρωμα σπίτια απλωμένα ανάμεσα σε καταπράσινα δέντρα και έντονα χρωματιστά λουλούδια συνθέτουν ένα καρποσταλίστικο σκηνικό που δε θα βαρεθείς να χαζεύεις. Ο καλύτερος τρόπος για να απολαύσεις την Ιταλική Ριβιέρα είναι κάνοντας tour στα γραφικά χωριά, βολτάροντας στα στενά σοκάκια τους ανάμεσα στους καλοντυμένους Ιταλούς και απολαμβάνοντας μακαρονάδες και καλό ιταλικό κρασί σε ένα από τα πανέμορφα μπαλκόνια, με θέα το γαλάζιο της θάλασσας. Αμάλφι, Ποζιτάνο, Μαναρόλα και Riomaggiore είναι μερικά από τα πιο φωτογραφημένα χωριά που σίγουρα θα έχει πάρει το μάτι σου στο instagram.

#10 Σουηδία για το καλωσόρισμα του καλοκαιριού
 
Καλοκαίρι στην ψυχρή Σουηδία; Και όμως ο Ιούνιος είναι ο κατάλληλος μήνας να την επισκεφτείς, με μεγαλύτερες μέρες για εξερεύνηση και η καλύτερη εποχή για να ανακαλύψεις τα 14 διαφορετικά νησάκια που ενώνονται μεταξύ τους με γέφυρες. Ήρθε η ώρα να απολαύσεις το ειδυλλιακό αρχιπέλαγος, να πιεις μπύρα στα καταπράσινα πάρκα της και να παρτάρεις στη μεγαλύτερη γιορτή των Σουηδών: Tο καλωσόρισμα του καλοκαιριού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ