Σταματά η κυκλοφορία των πετρελαιοκίνητων οχημάτων στη Ρώμη

Οργή στις πετρελαϊκές εταιρίες για την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου της πόλης.

Η Ρώμη απαγόρευσε όλα τα ντιζελοκίνητα αυτοκίνητα από τους δρόμους της για πρώτη φορά σήμερα επιχειρώντας να αντιμετωπίσει τα αυξανόμενα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης, την ώρα που και άλλες πόλεις στην κεντρική και βόρεια Ιταλία επέβαλαν επίσης περιορισμούς με στόχο να μειώσουν τις επιβλαβείς εκπομπές ρύπων.

Η παρατεταμένη περίοδος ενός ηλιόλουστου καιρού, χωρίς βροχοπτώσεις και ανέμους, οδήγησε τις αρχές στην κήρυξη συναγερμών για το νέφος σε ολόκληρη τη χώρα.

Το δημοτικό συμβούλιο της ιταλικής πρωτεύουσας απαγόρευσε την κυκλοφορία ντιζελοκίνητων αυτοκινήτων, βαν και μοτοσικλετών τις ώρες αιχμής σήμερα, με τα πλέον ρυπογόνα οχήματα να απαγορεύεται να κυκλοφορούν στους δρόμους από τα ξημερώματα έως το σούρουπο.

Η αρχή μεταφορών της πόλης επισήμανε ότι η εντολή αφορά περίπου 1 εκατομμύριο οχήματα, προκαλώντας οργή στις πετρελαϊκές εταιρείες, που κατηγόρησαν το δημοτικό συμβούλιο ότι αντιδρά υπερβολικά.

Τα επίπεδα ρύπανσης αυξήθηκαν κατακόρυφα και σε άλλες πόλεις, όπως το Μιλάνο, το Τορίνο, τη Φλωρεντία, την Πάρμα, αναγκάζοντας τις ιταλικές αρχές να επιβάλουν περιορισμούς στους οδηγούς.

Εντούτοις, η Ρώμη ήταν η μοναδική πόλη που απαγόρευσε όλα τα ντιζελοκίνητα αυτοκίνητα.

«Πρόκειται για μια απόλυτα αδικαιολόγητη απόφαση από επιστημονική πλευρά, που δεν προσφέρει κανένα περιβαλλοντικό πλεονέκτημα και επομένως τιμωρεί, χωρίς να χρειάζεται, μια μεγάλη μερίδα πολιτών» τονίζεται σε μια ανακοίνωση της ιταλικής Ένωσης Πετρελαϊκών Εταιρειών.

Αντίθετα, η περιβαλλοντική οργάνωση Legambiente κατηγόρησε τη Ρώμη ότι καθυστέρησε να αντιδράσει.

«Η απόφαση καθυστέρησε απίστευτα. Το δημοτικό συμβούλιο απαγορεύει τα ντιζελοκίνητα έπειτα από 10 ημέρες δηλητηριώδους ατμόσφαιρας» σημειώνεται σε μια ανακοίνωση.

Με ανακοίνωσή τους, οι αρχές της Ρώμης γνωστοποίησαν ότι η απαγόρευση των ντιζελοκίνητων οχημάτων θα παραταθεί για δύο ακόμη ημέρες, αύριο Τετάρτη και μεθαύριο Πέμπτη, εξαιτίας της υψηλής και ανυποχώρητης ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Το μέτρο δεν αφορά τα λεωφορεία, τα ταξί και άλλα δημόσια μέσα μεταφοράς.

Πηγή: skai.gr
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ